En, to eller sytti ganger?

ANDAKT: Luis Suarez, Jørgen Horn, du og jeg har noe til felles. Vil du vite hva det er? Les mer her.

 

Selv om du ikke vet hvem Jørgen Horn er, tipper jeg (selv om du ikke er interessert i fotball), at du i disse VM-tider har hørt om Luis Suarez.

Etter Uruguays kamp mot Italia, der Luis Suarez bet italienske Giorgio Chiellini, har mediene vært fulle av fordømmelse og vitsing på Suarez sin bekostning. Helt på sin plass, tenker du kanskje. Det er heller ikke første gang Suarez hugger til. To ganger tidligere har Suarez måtte sone lengre karantener etter å ha bitt motstandere. FIFA har denne gangen ilagt Suarez en alvorlig straff som innebærer at han verken får trene eller spille kamper de neste fire månedene.

«Det sies at en gang er et uhell, to ganger et sammentreff, mens tre ganger er et mønster»  

Mange tanker dukker opp om handlingen til Suarez; barnslig, umodent, trist, uakseptabelt, respektløst, avskyelig og mye mer.

Sportspsykologen Thomas Fawcett, som uttalte seg etter forrige biteepisode, mente at om noen traff samme nerven hos Suarez i en annen situasjon, ville han reagere på samme måte igjen. Dr. Fawcett fikk dessverre rett. Det sies at en gang er et uhell, to ganger et sammentreff, mens tre ganger er et mønster.

Tilbake til Jørgen Horn. Han er en norsk fotballspiller, som for tiden har tjener til livets opphold i Strømsgodset. Det er nemlig noen paralleller mellom han og Luis Suarez. I 2010 var Horn involvert i noen uheldige episoder, mens han ennå var Viking-spiller. Han havnet på glattcelle to ganger i løpet av noen korte måneder på høsten. Riktignok var dette hendelser som skjedde utenfor fotballbanen, så verken NFF eller FIFA hadde autoritet til å gå inn og straffe Horn ytterligere, det kunne bare Viking Fotballklubb gjøre.

Viking ble omtalt som rause, da de første gangen lot det bli med en reprimande for Horn. Men da det skjedde igjen, «gikk det som det måtte gå». Horns oppførsel ble ansett som barnsling, umoden, trist, uakseptabel, respektløs og mer, og Viking så ingen annen utvei enn å bryte kontrakten og sparke Horn. Å havne på glattcelle en gang kunne tilgis, men to ganger, det var utilgivelig.

Suarez har ikke blitt sparket fra verken klubb- eller landslag, men han er hjemsendt fra VM og må «leve med skammen».

«Hvor annerledes alt er i Guds rike» 

Jeg har forståelse for at arbeidsgivere må ha regler for sine ansatte, og at gjentatte overtramp må få konsekvenser. Jeg har også forståelse for at FIFA må opprettholde sine regler og gjerne statuere at man ikke aksepterer voldelig oppførsel på banen. Kanskje er det spesielt viktig i profesjonell fotball, siden spillerne er forbilder for millioner av unge. Årsak og virkning, handling og konsekvenser. Arbeid og belønning. Slik er strukturene rundt oss. «Man får det man fortjener».

Vi drar dette regnestykket med oss, hvor enn vi vi går. Tilgivelse er egentlig ikke en del av det. Men om vi er storhjertede, kan vi tilgi ugjerningsmenn en ond handling, hvis de angrer og ber om tilgivelse. Men gjør de det to, eller tre ganger? Nei, da begynner vi å se et mønster. De trenger hjelp for sine uakseptable, respektløse handlinger.

Opplever vi å bli syndet mot i våre egne liv, ser vi også gjerne behovet for straff. Kanskje bryter vi kont(r)akten. Relasjonen er i alle fall skadet. Kanskje til og med ødelagt.

«Hvor mange ganger, Herre?», spør Peter Jesus. «Skal jeg tilgi min bror hele sju ganger?» (Matt 18,21f) Petter synes han strekker seg veldig langt.

«Ikke sju ganger, men sytti ganger sju», svarer Jesus.

Hvor annerledes alt er i Guds rike! I Guds rikes «regnestykke» handler det ikke om hva vi fortjener. Luis Suarez, Jørgen Horn, du og jeg – ingen av oss fortjener en tilgivelse som er alt for viktig til å tallfeste. Tilgivelse er skyld vakset bort – naglet til korset i personen Jesus Kristus: «Han ble såret for våre lovbrudd, knust for våre synder. Straffen lå på ham, vi fikk fred, ved hans sår ble vi helbredet» (Jes 53,5).

Derfor kan Jesus si at vi skal tilgi hverandre, slik også Gud tilgir oss (Matt 6,12). For uperfekte mennesker, som stadig faller og feiler, som synder og sårer hverandre og fanges i syndsmønstre, er tilgivelsen frihet og det som muliggjør gjenopprettelse av skadede relasjoner, med hverandre og med Gud.