Herfra til Flåklypa

AKTUALISERING: Det er mange som enkelte dager kjenner seg igjen i Ludvigs fatalistiske holdning til livet. Det som kan gå galt, må gå galt, og det er best å bekymre seg lenge på forhånd – for sikkerhets skyld.

 

Sitat:
Ludvig: Je er lissom aldri til hjelp, je.

Tema: Nåde, selvtillit, gaver, fellesskap, utrustning, evner, bekymringer

 

Bakgrunn

Kjell Aukrust sa selv ved flere anledninger at Solan og Ludvig var uttrykk for sider ved hans egen personlighet: den hjemmekjære, poetiske pessimisten og den utagerende optimisten. Ludvig er redd for forandringer, men det nytter ikke når han deler hus med Solan – han må pent finne seg i å bli med på eventyr der han slett ikke er komfortabel.

Nå møter vi de kjente figurene igjen i den andre filmen fra Maipo Film og Rasmus A. Sivertsen med handling fra Kjell Aukrusts Flåklypa-univers. I et øyeblikks overmot inngår Solan et hemmelig veddemål med meieribestyrer Olvar O. Kleppvold, hans arge motstander i innendørs sleggekast.
Solan er nemlig overbevist om at han kan komme i mål før Kleppvold i det legendariske Osteløpet. Gjør han det, er han eier av Kleppvolds meieri. Gjør han ikke, taper han huset de bor i og Reodors verksted. Problemet er at Solan ikke er helt klar over alle reglene i konkurransen, og plutselig er ikke seieren så sikker likevel. Nå er han avhengig av hjelp fra Reodor Felgen og Ludvig.

 

Forslag

Det er mange som enkelte dager kjenner seg igjen i Ludvigs fatalistiske holdning til livet. Det som kan gå galt, må gå galt, og det er best å bekymre seg lenge på forhånd – for sikkerhets skyld. Ludvig ser ikke selv at hans forsiktighet og nøling noen ganger ødelegger mer enn det tjener ham, og at han bærer unødvendige byrder ved å være så redd for ting han ikke kan gjøre noe med.

Sitatet kan brukes til å snakke om bekymringer, om å være forberedt og modig, og at man til tross for at redsel og frykt kan føles lammende likevel har gaver og evner som er nyttige for andre. Uten saktmodige, irriterende fryktsomme Ludvig hadde den sprudlende, likandes, løsningsorienterte Solan spilt bort gård og grunn. Ludvig mangler helt Solans konkurranseinstinkt, han trives best de små gleder i livet. En vakker blomst, en venn å dele tanker med, en god og varm seng. Solan trenger i sitt overmot en saktegående Ludvig, en som ser detaljer, en som lever mer i 1. gir enn 5. og som setter pris på enkle, daglige rutiner. Paulus understreker i brevet til korinterne at man kan ha så mye – mot og gode ideer og glede og alt det Solan har som Ludvig mangler – men, har man ikke kjærlighet, så er man ingenting. Og er det en ting Ludvig har, så er det kjærlighet. Han trosser sin frykt, sitt behov for rutiner og kjente omgivelser, sin lusne tro på seg selv for å bli med og støtte dem han elsker.

Når Paulus skriver til romerne, er han tydelig på at det er greit å være nøktern, man skal ikke tenke urealistiske, store tanker om seg selv. Men han er nok heller ikke enig med Ludvig, som tror han aldri duger: “Vi har én kropp, men mange lemmer, alle med ulike oppgaver” (Rom 12,3-8). Paulus avslutter formaningen der han ber alle om å bidra til fellesskapet om å ikke la det onde overvinne deg, men å overvinne det onde med det gode. Det er lov å være redd, sliten, liten, usikker, føle seg udyktig og unyttig, men la det ikke gjøre deg handlingslammet og mindre enn du er. Gud har gitt oss nåde, og bedt oss om å elske. Viser ikke Ludvig nettopp at han duger gjennom å bidra til fellesskapet nettopp gjennom hvordan han elsker? Hvor mye kan da ikke et barn av Gud våge å elske, å være modig og å bidra fordi Gud har lovet å være med?

 

Bibelvers

Jos 1,9 (Om å være modig fordi Gud er med)
Sal 27,3 (Om å være trygg selv i krigen)
Matt 6,34 (Om å ikke være bekymret for morgendagen)
Luk 14,8-11 (Den som setter seg lavt, skal settes høyt)
Ef 4,32 (Om å tilgi slik Gud har tilgitt)
Fil 4,13 (Om å makte alt i Gud)
2 Tim 1,7 (Om å ikke være motløs)
Heb 10, 35-36 (Kast ikke vekk frimodigheten)
Heb 13,6 (Om å ikke frykte mennesker)
1 Joh 4,18 (Kjærligheten driver frykten ut)

 

Powerpoint

Skjermbilde 2016-01-08 kl. 10.51.04
Trykk på bildet for å laste ned