Hvem lever vi for?

AKTUALISERING: Filmen «Whiplash» forteller om en ung student som satser alt for å bli en førsteklasses jazztrommeslager. Å bli sykelig opptatt av anerkjennelse er kanskje noe som ligger nærmere oss enn vi tror.

 

 

 

 

Sitat fra filmen:

«There are no two words in the English language more harmful than good job» (Fletcher)

 

Aldersgrense: 11 år

Tema:  perfeksjonisme, bekreftelse, anerkjennelse

 

Bakgrunn

Den unge jazzmusikanten Andrew Neyman (Miles Teller) ønsker å nå toppen av det prestisjefylte Shaffer-akademiet. Han får en plass som trommis i bandet til læreren Terrence Fletcher (J.K. Simmons), som er kjent for å bruke frykt og vold for å motivere studentene til å yte sitt aller beste. Lidenskapen til Andrew blir etter hvert en ukontrollerbar avhengighet der alt settes inn på å nå målet.

Les samtaleguiden til Whiplash på kulturvinduet.no

Regissøren, Damien Chazelle, forteller at historien i stor grad er biografisk. I likhet med hovedpersonen var han en ambisiøs trommeslager som hadde en krevende lærer. Chazelle valgte etter hvert å fortsette med filmskaping i stedet. På grunn av at historien var inspirert fra hans eget liv, ønsket han først ikke å lage filmen. Likevel ble en kortfilm laget, og på bakgrunn av den, fikk han støtte til å lage en spillefilm.

Tittelen på filmen Whiplash, betyr nakkesleng, og er en skade som oppstår når hodet plutselig kastes for hardt forover og deretter bakover.

 

WHIPLASH
J.K. Simmons spiller Terrence Fletcher og Miles Teller spiller trommisen Andrew Neyman. Foto: United International Picutres

 

Forslag

Fletcher forteller Neyman følgende:

«There are no two words in the English language more harmful than good job» (Fletcher)

For Fletcher er kun perfeksjon godt nok, og han bruker alle midler for å presse studentene til det ytterste. I filmen Whiplash tas dette til ekstreme konsekvenser.

Å streve etter perfeksjon er kanskje ikke så langt unna de fleste av oss. «Generasjon perfekt»  og «generasjon prestasjon» er noen av betegnelsene den oppvoksende generasjonen har fått. Mange unge forteller at de er slitne, og at de møter krav og forventninger om å prestere på alle kanter. I tillegg kommer jakten etter «likes» på Facebook, og rangering av hvem som er mest populær basert på antall «likes» på profilbildet.

I Ordspråkene 29, 25 står det: «Den som frykter mennesker, setter feller for seg selv, men den som stoler på Herren, er trygg.»

Med utgangspunkt i sitatet fra filmen er det mulig å gå videre på temaet om når noe er «godt nok», og hvorfor det er så viktig for mange å være en «ener» innen sitt område. Å søke anerkjennelse og bekreftelse fra mennesker hele tiden kan føre til at livet beveger seg i en retning man egentlig ikke ønsker.

Os Guiness, sosiolog, samfunnskritiker og forfatter, skriver dette om hva det innebærer å ha et kall i livet, og leve foran Gud:

«I live before the Audience of One. Before others I have nothing to prove, nothing to gain, nothing to lose.»

 

Bibelvers

Ordsp 29, 25               (Den som frykter mennesker…)

Rom 11, 33                   (Å, dyp av rikdom og visdom og innsikt hos Gud!)