Foto: Michelle Obama (Twitter)

Moderne slaveri

AKTUALISERING: #bringbackourgirls er hashtaggen brukt for å sette fokus på de over 200 jentene som er bortført i Nigeria. Vi setter i denne saken fokus på menneskehandel og moderne slaveri. Bruk gjerne denne aktualiseringen til å sette fokus på temaet der du er.

 

Nøkkelord: Boko Haram, frihet, menneskehandel, Michelle Obama, slaveri

Bakgrunn

Siden midten av april 2014, har over 200 ungomskolejenter vært bortført i Nigeria. Den militante terrorgruppen Boko Haram (betyr «Vestlig utdanning er synd») står bak bortføringen. Gruppens leder Abubakar Shekau forteller i en skrytevideo at han skal selge dem på markedet. «Det fins marked for å selge mennesker», sier en smilende Shekau i videoen. Prisen? Omtrent $12 eller nærmere 70 kroner per jente.

Nå har «hele verden» engasjert seg for å få jentene tilbake, fra USAs førstedame Michelle Obama, skuespillere og artister, til våre egne stortingsrepresentanter. Saken engasjerer stort og hashtaggen #bringbackourgirls var torsdag 8.mai tvitret over 1,5 millioner ganger.

Moderne slaveri

(saken fortsetter under filmen)

Tankene våre går kanskje til andre kidnappingssaker som har fått stor mediedekning. I 2013 klarte endelig de tre kvinnene rømme fra Ariel Castros «skrekkens hus» i USA. Tidligere har vi hørt Natascha Kampbusch sin forferdelige historie om kjellerfangenskapet i Østerrike. Beretninger som disse ryster oss.

Det er ikke bare «ute i verden» slike ting foregår. 19 år gamle «Gloria» var innelåst i et hus på østlandet i et år før hun klarte å rømme. Hun ble slått og voldtatt og måtte stadig ta i mot «kunder» på «mister» sin ordre. «Gloria» er bare ett av flere millioner ofre for menneskehandel.

Dessverre er det så altfor mange historier om bortføringer, kidnapping og menneskehandel, og så altfor få som får en lykkelig slutt. Det anslås at det i dag på verdensbasis finnes minst 27 millioner mennesker som lever i slaveri. Global Slavery Index anslår at «bare» mellom 600 og 650 av disse befinner seg i Norge. Faktum er at én er en for mye. Enten totalen er 27 000 000 eller 650.

Håp

Menneskers kapasitet til ondskap ryster oss. Vi roper på straff for gjerningsmennene. Rettferdighet må skje fyllest. Samtidig gleder vi oss med ofrene som har blitt reddet. Vi håper og ber om at deres fysiske og emosjonelle sår kan leges og at de nå kan få leve fullverdige liv.

I sin programtale i Luk 4,18 sier Jesus at han er kommet for «å forkynne et godt budskap for fattige», «rope ut at fanger skal få frihet» og «sette undertrykte fri». Budskapet har en dobbel klangbunn. Jo visst gjelder det åndelig fattige og undertrykte fanger under syndens slaveri. Men ved sitt liv og sitt budskap viste Jesus at han også kom med godt nytt for fattige, og virkelig brydde seg om menneskelig nød og urettferdighet.

Jesu liv, død og oppstandelse gir håp for hvert offer av menneskehandel, ja for hvert menneske som vender om og tar sin tilflukt i ham. Jesu liv, død og oppstandelse kaller på hver og en av oss til å bry oss om hverandre. Til å stå opp for frihet og rettferdighet.

Framtiden til de unge jentene i Nigeria er høyst usikker. Framtiden til millioner av unge jenter og gutter er høyst usikker. Vår bønn er at de må bli reddet. Vi må bry oss. Vi må gjøre noe.

Forslag

– Ta opp temaet menneskehandel i menigheten/skolelaget/fellesskapet ditt. Du kan finne ulike ressurser rundt om på nettet, for eksempel: A21 Campaign eller End It Movement.

– Engasjer deg. Finn ut mer. Del informasjon på sosiale medier.

– BE. Be for ofrene. Be for overgriperne. Be om at flere aktivt tar del for å få satt en stopper for menneskehandel.