Hva med å hente frem igjen storfilmen Risen denne påsken? Eller kanskje se den for første gang?
Risen gir et nytt perspektiv på den gamle påskefortellingen. Her ser vi historien om Jesu død og oppstandelse med blikket til en skeptisk, romersk offiser. Pontius Pilatus gir tribunen Clavius i oppdrag å finne ut hva som egentlig har skjedd med kroppen til Jesus. For å hindre opprør i Jerusalem, må det letes frem bevis for at ryktene om en oppstått Messias er totalt grunnløse.
Sammen med sin nestkommanderende tar Clavius fatt på en etterforskning som viser seg å bli svært krevende. Den byr også på totalt uventede og helt personlige utfordringer. Skal han våge å følge sporene dit de leder?
Denne uventede innfallsvinkelen til kjernefortellingen i kristen tro gir et forfriskende møte med hva som egentlig skjedde disse avgjørende dagene i verdenshistorien. Vi blir smittet av Clavius sin iver etter å finne sannheten, og vi kan kjenne oss igjen i kampen mellom tvil og tro. Drivkraften hans, at det vel må finnes en naturlig forklaring på alt dette, er som et ekko både av moderne ateisme og det dypt menneskelige.
Troverdige beskrivelser av skepsis og tvil, undring og tro i møte med påstanden om at Jesus faktisk stod opp fra de døde, er dessverre en mangelvare i mye formidling av kristen tro og av det å være kristen. Risen er derfor et kjærkomment, friskt pust både inn mot brennpunktet i troen og inn mot kristenlivet. Vi kan tro på Clavius sin personlige kamp så vel som på erkjennelsen av at ingen av de alternative forklaringene til oppstandelsen holder.
Samtidig kan vi kjenne oss igjen i lengsler som løftes frem. For eksempel når Clavius svarer «En dag uten død» på spørsmålet fra Pontius Pilatus om hva han lengter etter. Mot slutten av filmen får da også denne grunnleggende lengselen etter fred en enda dypere klangbunn enn fravær av krig.
Risen gir et troverdig og engasjerende møte med påskebudskapet, fra en uvanlig synsvinkel. La deg berøre!
SPØRSMÅL TIL SAMTALE
1. Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen, og hvorfor?
2. Hvordan syns du filmen samsvarer med NTs fortellinger om Jesu oppstandelse?
3. Hvordan beskriver filmen skepsis, tvil, undring og tro i forhold til påstanden om at Jesus faktisk stod opp fra de døde? Hvor gjenkjennelig er dette for oss?
FAKTABOKS
Tittel: Risen
Sjanger: Historisk drama
Kinopremiere: 2016
Aldersgrense: 12 år
Strømmes: SF, 2Play, prime video m.fl.
Margunn Serigstad Dahle
Førstelektor NLA Høgskolen
Team- og produksjonsleder Damaris Norge
Stod også på trykk i Misjonstidende nr. 2, 2025