Clouds

– Ingen av oss er lovet en ny dag. Vi bare antar at den kommer. 


Strømmes på: Disney +

Aldersgrense: 9+

Genre: Drama, biografisk, musikk

Regi: Justin Baldoni

Skuespillere: Fin Argus, Sabrina Carpenter, Tom Everett Scott, Neve Campbell

Utgitt: 2020


Om filmen

17 år gamle Zach vet at hver dag teller. Det andre tar for gitt, har han kjempet for. Gjennom fire år har han fått behandling for kreftformen osteosarkom, men sykdommen får overtaket og det blir klart at Zach skal dø. 

Clouds er basert på den sanne historien om Zach Sobiech (spilt av Fin Angus). Hva gjør man med sine siste dager? Zach bestemte seg for å utnytte dem best mulig for å være til glede for andre. 

Det var musikken som ble hans vei, og sangen «Clouds» som han spilte inn med sin bestevenninne Sammy Brown (Sabrina Carpenter) har mange millioner visninger på YouTube og gikk til topps på iTunes etter hans død. 

Gjennom historien om Zach får vi glimt av hvordan det påvirker hans nærmeste å håndtere både hans smerte og sin egen. Til tross for at gutten har et nærmest ukuelig godt humør, er det hjerteskjærende å se et ungt liv gå mot slutten. Familien, som har en katolsk tilknytning, drar på en tur til den lille, franske byen Lourdes, som er kjent for sitt vann som sies å kunne helbrede. Det blir en sterk erfaring, og en slags innvielse til dagene som ligger foran. 

Filmen er basert på boken Zachs mor skrev i tiden etterpå, Fly a Little Higher: How God Answered a Mom´s Small Prayer in a Big Way. Men Clouds er ikke en typisk trosbasert film. Familiens kristne tro skinner likevel tydelig gjennom, og det er befriende at trosperspektivet blir beskrevet som en del av et vanlig liv. Filmen er preget av at målgruppen er unge voksne, og til tider tipper den nesten over i klisjeene. Men nettopp det at den er ærlig om det vanskelige gjør den likevel troverdig. Clouds åpner opp muligheter for å snakke om Gud og lidelse, om hvordan vi prioriterer våre dager og om hva som venter når livet tar slutt. Vær forberedt på å tørke tårer! 

Spørsmål til samtale

  1. Hva synes du om filmen? Var det noe som rørte deg spesielt?

  2. «Du ska få en dag i mårå som rein og ubrukt står», er en norsk sang av Alf Prøysen mange er glade i. Hva tenker du om budskapet i sangen i møte med filmens tema?
     
  3. Zachs lærer, Mr Weaver, gir klassen en oppgave: Hva vil du gjøre med det ene, dyrebare livet du har? Hva ville du svart? Hva betyr en kristen tro for svaret ditt?

  4. Hva tenker du om det familien opplevde i Frankrike? Var det overhodet til noe nytte?

  5. – Av alle folkene i verden, hva har jeg gjort galt? Det er lett å forstå Zachs spørsmål. Hva ville du ha svart?

  6. Jesus fikk et lignende spørsmål av disiplene da de møtte en mann som var født blind. Les Joh kap 9. Hva svarer Jesus?