Hva Taylor Swift kan lære kristne om misjon

ARTIKKEL: Taylor Swift er et musikalsk fenomen med en enorm tilhengerskare. Artikkelforfatteren løfter her fram tre karakteristiske elementer i hennes arbeid blant fansen som kristne som er opptatt av misjon kan – og bør – ta lærdom av.

 

Det er omtrent ti år siden sønnen min, Sam, kom tilbake fra kjøpesenteret og fortalte at han hadde møtt Taylor Swift. På den tiden opptrådte hun på lignende steder over hele landet (USA, red anm.) for å utvikle talentet sitt og bygge en tilhengerskare. Når jeg tenker på det, er jeg sikker på at amerikanske kjøpesenter fungerte for henne som Hamburg gjorde for The Beatles; med ordene fra Gladwells bemerkelsesverdige bok Outliers (2009), fikk hun der de 10 000 timene hun trengte for å forme gaven sin. Og for en gave det viste seg å være!

Hun vil utvilsomt bli husket som en av sin generasjons musikalske storheter. Sangene hennes har allerede fått den høyeste utmerkelsen – de har blitt en del av lydsporet til våre liv. Helt fra gjennombruddet med låten «Tim McGraw» til en rekke listetopp-singler fra det siste platinum-vinnende albumet «1989», synes det som om tekstene og musikken hennes har uttrykt «Zeitgeisten» – tidsånden – til en hel generasjon.

Alle liker talent, intelligens og skjønnhet, men det er noen ting som har gjort det mulig for Taylor Swift å nå utover berømmelsen til gjennomsnitts-superstjernen. Jeg mener at vi fra disse tingene kan lære noen viktige lekser.

 

– Identifiser deg med dine følgere

Foto: Taylor Rinaldi / Flickr CC

For det første identifiserer Swift seg fullt ut med sin tilhengerskare. Hun har bestemt hvem hun vil kommunisere med og hver tekst forteller «jeg er en av dere». Ettersom fansen har blitt eldre, har også innholdet i sangene hennes endret seg. De samme menneskene som likte uskyldigheten i låter som «You Belong With Me» og «Love Story» i 2008, sang med på «We Are Never Ever Getting Back Together» i 2012. De samme fansene, nå eldre og mer trette av verden, identifiserer seg nå med morsomme «Blank Space» og uforglemmelig vakre «Clean» fra det nyeste albumet «1989».

Det er interessant å merke seg at tematikken i hennes nyere sanger er mer voksen, med en uvanlig anstendighet (etter pop-musikk standard) i tekstene når det kommer til relasjoner og sex – og fansen dette aspektet ved henne. Ikke bare har tekstene forandret seg, men også det musikalske landskapet er endret. Gjennom å omfavne nye strømninger, har hun beveget seg fra country til mainstream pop. Swifts tidlige materiale har utvilsomt røtter i Nashvilles country-kultur, mens man på «1989» kan høre hyllester til 80-talls pop-helter som Fine Young Cannibals, The Cure og Eurythmics.

Fan-skaren hennes har aspirert til å bli mer sofistikerte og Swifts musikk har reflektert denne reisen, mens hun hele tiden forteller; «jeg er en av dere».

 

– Vektlegg det som samler

For det andre kjemper hun for, og etablerer en felles samlende plattform for alle sine følgere. Etter at noen begynte å avdekke sine politiske synspunkter på fan-forumet Taylor Connect, skrev hun følgende:

«Vil bare minne dere på, folkens, at vi prøver å unngå temaer og samtaler som heller mot politisk eller religiøs tematikk. Til sist vil noen uunngåelig bli fornærmet og dette er bare ikke stedet for det.

Eksempelvis bestemte jeg meg for å fjerne en LHBT- (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) tråd på grunn av politiske og religiøse diskusjoner, ikke fordi vi ikke aksepterer alle her på forumet. Takk for deres forståelse. Dette vil gjøre ting bedre for oss alle.»

Og det virker som at følgerne hennes virkelig forstår og respekterer reglene hun har opprettet; tallene på ungdommer som blir «Swifties» fortsetter i alle fall å vokse.

 

– Gå fram med vennlighet

Taylor Swift. Foto: Jana Beamer / Flickr CC
Taylor Swift. Foto: Jana Beamer / Flickr CC

For det tredje, og kanskje viktigste, går Taylor Swift fram med ekte vennlighet i møte med menneskene som følger henne. Selvfølgelig vil det være kynikere som stiller spørsmål ved motivasjonen hennes, men historiene om den ekte omtanken som hun synes å ha for sine fans, fortsetter å vokse, og de snakker for seg selv.

Som den gangen hun overrasket en tilhenger ved å takke ja til invitasjonen til hennes utdrikningslag. Swift fløy dit med sitt private jet-fly for å feire denne store dagen sammen med den unge kvinnen og hennes helt vanlige vennegjeng. Eller kanskje historiene man kan se på YouTube, som viser henne kjøpe, pakke inn og personlig levere julegaver til sine fans i ulike områder i USA.

Dette er en person som oppriktig synes å elske sine fans og som leter etter måter å vise dem vennlighet.

 

Hva kristne kan lære

Identifikasjon, felles forståelse og vennlighet, dette er de karakteristiske elementene Taylor Swift legemliggjør og som har hjulpet henne til å bygge en av de største og mest trofaste tilhengerskarene i historien. Ja visst har hun et ekstraordinært talent, men hun har gjort veldig ordinære ting for vinne etterfølgere.

Disse tre elementene, så synlig tilstede i Swifts arbeid blant fansen, er felles for alle ledere, kirker og bevegelser som vokser i dag. Fra de største amerikanske mega-kirkene til ukjente Sisters of Mercy som jobber i gatene i Calcutta er identifikasjon, felles forståelse og vennlighet «valutaen» til misjon, bevegelse og vekst.

Vi snakker mye om inkarnasjon og misjon i kirken, der vi ofte strever med å forstå «hvordan», om ikke «hva». Ovenfor er det et eksempel på hvordan misjon kan bli inkarnert (legemliggjort) kledd i skruden til et moderne musikalsk fenomen. Taylor Swift har kanskje et annet oppdrag, en annen misjon en kirken, men hun viser oss hvordan identifikasjon, felles forståelse og vennlighet langt på vei vil hjelpe oss å fullføre vårt oppdrag.

 

– Mike Breen. Opprinnelig publisert på bloggen hans, Discipling Culture.
Oversatt og publisert med tillatelse.