Har kirken gjort evangeliet om Jesus utydelig og usynlig? 

Utfordringen til hele kirke-Norge kommer fra uventet hold. Det er kommunikasjonsekspert Peder Tellefsdal som utfordrer oss i boka Rebranding the Church. Tidligere party-Peder som er blitt nåde-Peder.

            Tellefsdal fremhever at kjernebudskapet om Jesus som Frelser og Herre er kirkens egentlige merkevare. Boka ble lansert denne uka og har allerede skapt gode dialoger og interessante debatter. 

            Men hva er egentlig en merkevare? Jo, det er det vi utstråler til omgivelsene. Et produkt eller et budskap som er lett gjenkjennelig og som en ønsker skal assosieres med bestemte positive egenskaper. Det er «det folk sier om oss når vi ikke er i rommet». Dermed blir utfordringen fra Peder Tellefsdal personlig. Hva utstråler vi egentlig? Speiler vi evangeliet, nåden og syndenes tilgivelse i vår hverdag? 

            «Evangeliet kan med rimelighet sies å være verdens beste historie. Det har forvandlet både menneskers liv og samfunn, og kan gjøre det igjen», uttalte Tellefsdal tidligere til Vårt Land. «Hvis man ikke klarer å være tydelig på sitt kjernebudskap, vil man drukne i informasjonsstrømmen», sa han til Dagen denne uka.

Tellefsdal tegner opp to grøfter. Den liberale «kameleonkirken» søker relevans ved å være dagsaktuell. Men kirkens relevans har aldri handlet om det dagsaktuelle, men om det evig aktuelle. Evangeliet om Jesus blir da fort utydelig. Den andre grøften er den konservative «skilpaddekirken», som i stedet for å strekke seg utover, trekker seg tilbake og blir fordømmende mot den sekulære verden. Her kan evangeliet lett bli usynlig.

            I stedet trenger vi «løvekirken» som lever og ånder for kirkens kjernebudskap. Vår eneste merkevare som kristne er det bibelske evangeliet om Jesus. Dersom kirker og kristne ønsker at folk skal lytte, så må vi – ifølge Tellefsdal – sette ord på problemer, drømmer, lengsler og bekymringer som folk har, og som de kjenner seg igjen i. Folk i dag leter etter livets mening på steder der tørsten aldri kan slukkes. Men Guds nåde forandrer hjertene våre. Og når hjertene forandres, så forandres verden.

«Hele nøkkelen til å leve mer nestekjærlig og raust ligger jo i overgivelsen til Kristus og i å bli formet av nåden. Det er det som er unikt med kirken, som ingen andre tilbyr», uttalte Tellefsdal til Dagen.

            Tar vi oss tid til å virkelig lytte til hva Tellefsdal har på hjertet? Her trenger vi et rikt monn av både ærlighet, visdom, kreativitet og frimodighet. Og her trenger vi virkelig dobbel lytting av beste merke – både til Bibelen og vår samtid.

Lars Dahle

Professor ved NLA Høgskolen Kristiansand og daglig leder for Damaris Norge

Publisert: Dagen, «I fokus»-spalten, 21/6-24

Lytt til intervjuet med Peder