Ekte matkunst og stor livskunst

ARTIKKEL: Rachel Helen Smith har skrevet en kommentar om Jon Favreaus film «Chef». Hun mener filmen er en klar oppfordring til å avpasse arbeid og hvile.

 

Kokken Carl (Jon Favreau) mener at arbeidet han gjør, er mer enn et yrke; det er en form for kunst. Vi møter gourmet-kokken fra Los Angeles i filmen Chef, som har premiere på norske kinoer i morgen (31.10.14).

Carl virker mer lojal mot sitt yrke enn til noe annet i livet. Han er som regel sent ute når han henter sønnen på skolen, grunnet mat som skal tilberedes eller handles. En god natts søvn kan gjerne nedprioriteres til fordel for utprøving av nye smakskombinasjoner på jobb. Denne mannen løser alle sine problemer, det være seg ensomhet eller sinne, ved å piske opp stemningen på kjøkkenet.

Lidenskapen for mat har gitt Carl mye glede, gode venner og en lysende karriere i restaurant-verdenen. Det ser på alle vis ut til at det faktisk er mat som gir livet hans et større mål og en dypere mening. Likevel har dette også kostet dyrt. En skilsmisse og et dårlig forhold til sønnen, pekes på som sannsynlige følger av mesterkokkens prioriteringer.

Manusforfatter, regissør, produsent og hovedrolleinnehaver Jon Favreau, kaller filmen en advarende historie med lykkelig slutt. «Jeg har sett prisen folk må betale når de investerer absolutt alt i karrieren og ikke har en balanse i livet», sier han. Favreau mener at konsekvensene er nokså forutsigbare, som skilsmisse og fremmedgjøring i forhold til barna. Privat valgte han bevisst ikke arbeid langt borte mens barna var i skolealder. Han tror at hvis han hadde valgt annerledes for rundt ti år siden, ville han i dag ha vært svært lik hovedpersonen han spiller i Chef.

Filmen er en klar oppfordring til å avpasse arbeid og hvile, og å ta vare på forholdet til sine nærmeste. Arbeid handler om mer enn å tjene penger, men det kan aldri fylle alle behov i et menneskes liv, uansett hvor meningsfulle og viktige oppgavene er.

Bibelen har også noe å si om arbeid og er tydelig på at arbeid er en god ting. «Alt dine hender kan gjøre, gjør det med den kraften du har» sier Forkynneren. I Kolosserne oppfordres vi til å være helhjertede i vårt arbeid, fordi vi tjener Herren og ikke mennesker. I Korinterne blir vi som kristne bedt om å leve slik at alt vi gjør, er til Guds ære. Gud ønsker å se oss blomstre i arbeidet, og det kan bare skje hvis vi arbeider til Hans ære og i Hans styrke.

I en virkelighet der utbrenthet, stress, prestasjonskrav og kontinuerlig måloppnåelse er velkjent, er det befriende å kunne peke på at Bibelen også har et radikalt budskap om hvile. Gud selv hvilte etter at jorden var skapt, og Han har skapt oss mennesker med et behov for regelmessig hvile. Jesus sa at vi skulle komme til ham, vi som strever og har tungt å bære. Det gjelder ikke bare byrder av skyld og skam eller vonde følelser. Det gjelder også alle som ikke klarer å ta en pause fra sine viktige og gode arbeidsoppgaver. Arbeidsgivere eller kunder må ofte måle oss etter hva vi gjør. Gud tilbyr hvile i at menneskets verdi ligger i hva vi er, nemlig skapt i Hans bilde.

Mange travle mennesker lengter etter en rett og god balanse mellom arbeid og hvile. Bibelen gir grunnlaget for en slik balanse, med et menneskesyn der vår verdi aldri oppjusteres eller forringes. Dermed trenger vi ikke anstrenge oss eller jobbe for å bygge vår egen verdi eller identitet. Det er ikke dette som skal motivere oss til å ta i et tak ekstra. Hvis vi også tar med oss alle Bibelens oppfordringer til ærlig arbeid og helhjertet innsats, har vi heller ingen unnskyldning for latskap eller likegyldighet.

Passe mengder arbeid og hvile: Det er to av ingrediensene i Bibelens oppskrift på stor livskunst.

 

 

Rachel Helen Smith, Damaris England. Kommentaren stod først på trykk som kulturnotat i avisen Dagen 29.10.14.

Oversatt og bearbeidet til norsk av Anethe V. Birkeli, redaktør for Damaris Skole.