Fool Me Once – Ikke la deg lure 

Fool Me Once er en britisk krim-serie i åtte deler, som hadde premiere på Netflix den 1. januar 2024. Serien er basert på Harlan Cobens roman fra 2016 med samme navn, tilpasset for TV av Danny Brocklehurst. Hovedrollene innehas av Michelle Keegan, Dino Fetscher, Richard Armitage og Joanna Lumley.  

Mot slutten av januar 2024 ligger Fool Me Once på andreplass på Netflix sin liste over populære serier i Norge.

Kanskje er du en av de mange som har bidratt til at serien ligger så høyt oppe? Eller kanskje du er litt nysgjerrig på denne serien som så mange har sett? Uansett: Velkommen til å lese noen korte refleksjoner! 

Her går vi litt under overflaten og oppmuntrer til ikke å stanse ved krimgåten om hvem som har gjort hva mot hvem. Eller ved Michelle Keegans kåper, for den saks skyld, som «alle» ifølge ukepressen, snakker om – og lurer på hvor de kan få kjøpt noe som ligner til en billig pris. 

Foto: Netflix

Fool Me Once – fra en anmelder

En anmelder av krimlitteratur sier følgende om TV-serien: 

Som ivrig seer av krimserier på TV, skal jeg ikke legge skjul på at denne serien engasjerte meg skikkelig fra første stund. Det var spennende, interessant, engasjerende og medrivende fra første til siste stund. De åtte episodene gikk ned på høykant, og jeg ble underholdt. Filmatiseringen er god, karakterene fine og skarpe, castingen god, den underliggende spenningen dirrer som en mørk undertone gjennom samfulle åtte episoder, twistene var utspekulerte, og jeg ble lurt trill rundt mot slutten (jeg hadde ikke lest boka). Med andre ord, alle ingredienser som skal til for å trille en terning til toppkarakter.”  
Geir Tangen – https://krimlitteratur.com/2024/01/12/tv-serie-fool-me-once-vi-lover-du-blir-lurt/  

Fool Me Once – kort fortalt  

Hovedpersonen, den tidligere soldaten Maya, har opplevd at søsteren blir myrdet mens hun selv var ute på oppdrag. Når Maya returnerer til det sivile liv, blir mannen hennes, Joe, drept. Skutt på åpen gate. Men etter begravelsen oppdager Maya et videoopptak av sin drepte ektemann. Dette er starten på jakten etter sannheten. Er Joe virkelig død? Har han forfalsket sin egen død? I tilfelle: hvorfor? Er Maya i ferd med å bli gal av sorg? Er det en sammenheng mellom de to drapene?  

Fool Me Once – i møte med feiltrinn og skyld

Fool Me Once møter vi karakterer som alle har feil, forseelser og urett med i bagasjen sin. Noen mer graverende enn andre, og med ulike mestringsstrategier i møte med skyld og skyldfølelse.

Hovedpersonen Maya, for eksempel, sliter med skyldfølelse etter en avgjørelse hun tok i en krigssituasjon, som førte til at uskyldige sivile ble drept. Hennes ektemann, Joe, har tatt mange dårlige valg. Politimannen Sami Kierce sliter med det han tror kan være konsekvenser av tidligere alkoholmisbruk, noe som fører han til randen av stupet.    

I serien får vi se ulike eksempel på mestringsstrategi i møte med skyld og skyldfølelse.  

Joe prøver å dekke over sine feilgrep, og må stadig gå mer drastisk til verks for å hindre å bli avslørt. Familien til Joe tror at penger kan skjule eller kjøpe dem fri fra det aller meste.  

Sami vurderer lenge å avslutte sitt eget liv, for å ikke la sine egne svakheter gå ut over de nærmeste. Men heldigvis innser han at det finnes en annen vei.  

Maya på sin side påstår at hun har kontroll over situasjonen. Men i samtalen med Dr. Wu i episode 4 får hun høre at hun trenger å tilgi seg selv for det som skjedde. Noe Maya ikke tror vil hjelpe: “Det virker som om å fjerne skyldfølelse eller skyld skal fikse ting. Det gjør ikke det. Tro meg.”  

Dr. Wu sin respons er at dette vil ta tid.  Men Maya velger sin egen løsning. Nemlig å ta hevn og avsløre de skyldige for hele verden. Men hun må også selv betale den ultimate prisen når hun gjør dette.  

Du og jeg – i møte med feiltrinn og skyld 

Vi har alle gjort større eller mindre feiltrinn i livet. Handlinger vi har utført, bevisst eller ubevisst, som får konsekvenser for både oss selv og de rundt oss.  

Kanskje ett av våre største og viktigste spørsmål som menneske er “Hva skal jeg gjøre med skyld og skyldfølelse?».    

Om ikke vi har like store problem å bære på som de vi møter i Fool Me Once, har vi alle ulike utfordringer i livet.  

“Bak fasaden av smil, sminke og latter skjuler det seg hos alle mennesker ulike former for lidelse, smerte og bekymringer” sier Ørjan Johannesen i boken Sjelslivets landskap.  Ofte kan dette være på grunn av ting vi selv har gjort, eller ting andre har gjort mot oss.  

Å feie ting under teppet er ikke en bærekraftig løsning i det lange løp. Hevn kan kanskje gi en kortvarig glede, men setter den deg fri fra skyld i møte med andre? Finnes det noe som kan fjerne skyldfølelse eller skyld?

I samme bok skriver Johannesen følgende om våre mellommenneskelige relasjoner: “I møte med egen og andres synd, er tilgivelse det som kan fjerne skyld og skam, lege dype sår og gjenopprette relasjoner.”  

Tilgivelse – urimelig eller kraftfull løsning? 

Kanskje du tenker at tilgivelse er en for enkel eller urimelig løsning. Skulle Maya bare ha tilgitt, i stedet for å ta hevn?  

Men hva tenker vi på med tilgivelse? 

Ørjan Johannesen skriver at det i alle fall viktig å ha klart for seg at tilgivelse  

 • ikke er det samme som forsoning med den du eventuelt tilgir.   
 • Ikke fjerner eventuelt behov for rettslig prosess.  
 • ikke er å unnskylde eller bortforklare det vonde.  
 • ikke er å glemme. 
 • ikke er en følelse.  
 • ikke er enkelt. Som C.S. Lewis sa: “Alle sier at tilgivelse er en vidunderlig tanke, helt til de har noe å tilgi.” (Se det i øynene).   

Kjetil Klungland, sønn til politimannen Arne Sigve Klungland som ble skutt og drept under NOKAS-ranet (2004), har en sterk historie om tilgivelse, med klar forankring i hans kristne tro:  

“Jeg tenkte at hvis jeg tilga, var det jeg som ville nyte godt av tilgivelsen. For hvordan hadde mitt liv blitt formet av å gå rundt i evig sinne?” https://www.politiforum.no/kjetil-klungland-nokas-ranet/valgte-a-tilgi-farens-drapsmann/154885  

Hvordan tror du historien til Maya kunne blitt, dersom hun hadde valgt tilgivelsens vei?  

Noen spørsmål til refleksjon og samtale hvis du har sett Fool Me Once

 • Hva likte du best med serien? Hvorfor?  
 • Hvem i serien får du mest empati med, og hvorfor?  
 • Hvilken følelse sitter du igjen med etter å ha sett serien? Hva tror du det kommer av?  
 • Sami vurderer å avslutte livet, og spør etter “en god grunn” til å ikke gjøre det. Hva ville du sagt til han?  
 • Hva synes du om Maya sine handlinger i serien? Hva tror du datteren synes om valgene Maya tar?  
 • Hva tenker du om tilgivelsens kraft – både i møte med en selv og andre?

Kjetil Fyllingen
Artikkel, SnakkOmTro