Å fullføre løpet

AKTUALISERING: Et legendarisk klipp fra sommer-OL i Barcelona i ’92 om Derek Redmond som nekter å gi opp. Hans egen far løper fra tribunen og ned for å å hjelpe sønnen å fullføre løpet. Bruk videoen til å minne om hvordan Gud ønsker å hjelpe oss gjennom livet.

 

 

Nøkkelord: Kjærlighet, trofasthet, livet, tro, håp

 

Bakgrunn

Derek Anthony Redmond er en av Storbritannias mest kjente fridrettsutøver gjennom tidene. I løpet av karrieren sin hadde han den britiske rekorden for 400 meter sprint, og vant tre gullmedaljer, og en sølvmedalje i 4X400 meter med det britiske landslaget på 80- og 90-tallet.
Likevel er han best kjent for sin innsats i semi-finalen i 400 meter sprint under OL i Barcelona i 1992.

Rangert som en av favorittene, ryker plutselig en sene i låret etter 150 meter. Derek huker seg sammen i smerte, men bestemmer seg likevel for å fullføre løpet. Mens han hinker videre, kommer en person løpende bak ham og legger hånda på skulderen hans. Det er faren. Faren hjelper ham videre og sammen fullfører de løpet mens de får stående applaus fra hele stadioen. Hendelsen blir husket som et av de sterkeste øyeblikkene i de Olympiske Lekers historie og denne videoen har senere blitt brukt i Olympiakomiteens «Celebrate Humanity»-videoer og i Nikes «Courage» (Mot) reklamer i 2008.

Forslag

Denne videoen er en sterk illustrasjon på Guds kjærlighet i praksis. Gjennom livet kan vi oppleve motgang, skuffelser, vanskeligheter og sorg. Men Gud har ikke etterlatt oss som «foreldreløse barn» for at vi skal gå gjennom disse tingene alene. Når håpet vårt brister og vi ikke har krefter til å fortsette, kommer Gud, som faren i denne videoen, og hjelper oss videre. Selv om livet ofte ikke går slik vi tenker og vi kan fristes til å gi opp, kan vi bestemme oss for å fortsette, på samme måte som Derek i videoen. I Bibelen motiveres vi til å «fullføre løpet», og til å holde fast på troen og håpet om en evig framtid sammen med Gud og alle Hans barn, der all sorg, sykdom, ondskap og plager skal opphøre. Men Gud har aldri tenkt at vi skal måtte «fullføre løpet» alene. Slik faren på videoen bryter seg forbi sikkerhetsvaktene, har Gud «brutt seg gjennom» alt ved å bli menneske i Jesus Kristus, og slik hjelpe oss å «fullføre løpet» og erfare det evige liv sammen med Han. Som vår himmelske Far vil Han oppmuntre oss, styrke oss, og bære oss videre når vi er svake i troen eller har det tungt, slik at kan vinne seiersprisen Han har kalt oss til, og nå fram til målet om evig liv.

Du kan også bruke videoen til å snakke om hvordan Bibelen oppfordrer oss til å hjelpe hverandre og «bære hverandres byrder». En av de sterkeste måtene vi kan erfare Guds kjærlighet på er gjennom andre mennesker som hjelper oss videre når vi har blitt såret, skuffet eller føler at vi ikke har krefter til å fortsette. På den måten kan vi hjelpe hverandre å «fullføre løpet» og ikke gi opp på livets vei.

Bibelvers

Johannes 14, 18 (Jesus lover å ikke etterlate disiplene som «foreldreløse barn»)
Apostlenes gjerninger 20,24 (Paulus er bare opptatt av å «fullføre løpet», og vitne om evangeliet)
1. Korinterbrev 9,24 (Paulus oppfordrer de kristne til å fullføre løpet)
Filipperbrevet 1,6 (Han som begynte den gode gjerning i dere, skal fullføre den…)
Hebreerbrevet 12,1-2 (Når vi har en så stor sky av vitner rundt oss, oppfordres vi til å fullføre løpet)
Galaterbrevet 6,2 (Paulus oppfordrer de kristne til å bære hverandres byrder)