Gjør livet ditt perfekt

AKTUALISERING: Artisten Tom Hugo mener man har både ansvar for og mulighet til til å gjøre sitt eget liv perfekt. Sjekk ut vår aktualisering om temaet.   

 

Sitat fra låten «Open Up Your Eyes» av Tom Hugo:

«Make your life perfection»

 

Tema: 

 

Bakgrunn

Tom Hugo Hermansen er en singer-/songwriter fra Kristiansand som de siste årene har bodd og arbeidet i Hamburg. Han går under artistnavnet Tom Hugo, og fikk sin første radiohit med singelen «Open Up Your Eyes» sommeren 2011. Han har deltatt i Melodi Grand Prix i 2013 med «Det Er Du», og har hatt tre sanger spillelistet på NRK P1. Samtidig har han skrevet sanger for andre artister, og har blant annet nådd listetoppen i Japan tre ganger med sanger han har vært co-writer på. Tom Hugo spiller også i bandet Radiojam.

På sin artistside på Facebook summerer Tom Hugo sin leveregel slik:

«There is always a way. For every problem, there is a solution.

And for every obstacle, there is a means of surmounting it.»

Sangene hans blir beskrevet som positive og fengende, og han har som mål å lage sanger som er lett sangbare og setter seg fast i øret.

 

Forslag

«Open Up Your Eyes» handler om å ta livet i egne hender. Slutt å sutre over omstendighetene, over ting man ikke får gjort noe med, over at været er dårlig eller at naboen har finere bil, og begynn å gled deg over det du har. Mulighetene er mange, det gjelder å rette ryggen og endre måten man håndterer dagene på.

Jesus er klar på at vi ikke skal bekymre oss over morgendagen (Matt 6,24). Vi har det vi behøver for dagen i dag, og det bør være nok for oss. Men det er vanskelig for mange av oss å la være å sammenligne oss med andre, og det å se på andre, hva de har og hva de får til kan både trykke oss ned og inspirere oss.

Paulus gir oss en oppskrift på det gode liv:

«Vis til rette dem som ikke holder orden på livet sitt, sett mot i de motløse, ta dere av de svake og vær overbærende mot alle. La ingen gjengjelde ondt med ondt, men strev alltid etter å være gode mot hverandre, ja, mot alle. Vær alltid glade, be uavbrutt, takk Gud under alle forhold! For dette er Guds vilje med dere i Kristus Jesus.» (1 Tess 5,14-18).

Vi kan gjøre mye med tanken, hva vi velger å tenke om oss selv og om dagen i dag. Vi har ansvar for våre egne liv, og Tom Hugo har rett i å påpeke at vi ikke bare kan lene oss bakover og vente på at andre skal gjøre oss lykkelige. Et steg kan være å gå i retningen Paulus staker ut: Å ha fokus på andre i stedet for oss selv, å bidra til å lyse opp dagen for dem som behøver det.
«You’ve got your share of sympathy

Change your sorry melody

Don’t need divine intervention»
Samtidig viser sitatet her hvordan en slik frihet til å glede oss over dagen i dag, over mulighet, frihet, evne og kapasitet også kan bikke over i eksistensialisme, der individet selv har ansvar for å skape mening.  Det kan være en tung bør å bære. Omstendigheter i livet kan være virkelig tøffe å forholde seg til. Ensomhet, frykt og tunge tanker behøver mer enn en «pep-talk» for å blåse forbi.  Når målet er å gjøre livet sitt perfekt, er det vanskelig å sette grenser for hvor perfekt alt skal være for at man skal være fornøyd og lykkelig.

 

–       Hva tenker du om Tom Hugos leveregel? Finnes det alltid håp i mørket?

–       Hva tenker du om å hjelpe andre til å få en bedre dag? Hvordan kan du gjøre det? Hva tror du det vil bety for deg?

–       Tror du at Gud kan bidra til at din dag blir god, eller tenker du som sangen sier at man ikke behøver Gud?

 

 

Bibelvers

 

Job 38-42

Sal 52,11

Ordspr 12,15

Joel 2,21