Investere - Illustrasjon
Hva investerer du i?

Hva er det lurt å investere i?

Jeg investerer for fremtiden

Jeg investerer! Hver måned forsvinner det automatisk et lite beløp ut av lønnskontoen min. Det havner i noen fond, som etter planen skal ligge å vente på meg og Silje når tiden er inne for å pensjonere seg. Det er lurt å investere økonomisk i fremtiden. Selv om det koster meg her og nå, vil det forhåpentligvis komme til nytte en gang der fremme. Vi har så klart ingen garanti for at vi får nyte godt av dette. Livet skjer, og ingen vet hva fremtiden bringer. Men det er ikke en god nok grunn til å ikke investere i fremtiden.

Små skritt i rett retning 

Som nevnt er det et lite beløp, latterlig lite vil sikkert mange mene. Og i teorien burde beløpet vært større, men det er det vi klarer å få til slik situasjonen er nå. Jeg trøster meg med at små skritt i rett retning, på sikt kan gi gode resultater. Litt er uansett mye bedre enn ingenting. 

En like viktig investering 

Det er en annen investering for fremtiden som jeg mener er minst like viktig. Nemlig å investere i egen helse. Det vil være verdifullt for min egen del, for de rundt meg og samfunnet generelt. Målet mitt er å innarbeide små, men gode vaner som går like automatisk fra tidskontoen min, som trekkene fra lønnskontoen.  

Vi investerer alle, bevisst eller ubevisst, tid og energi på ulike måter. Jeg investerer nok alt for mye i ulike skjermer. Det er sannsynligvis ikke det smarteste valget. 

Derfor har jeg et ønske om en mer bevisst investering i seks områder i livet. Jeg gjør det absolutt ikke perfekt, men selv en liten innsats er betydelig bedre enn å ikke gjøre noe i det hele tatt.

Investerer i søvn

Jeg ønsker å investere minst 8 timer på søvn hver natt. God søvn er en viktig faktor for å opprettholde både fysisk og mental helse på lang sikt. Søvn har positiv innvirkning på restitusjon, konsentrasjon, hukommelse, kreativitet og evne til å håndtere stress. Mangel på søvn kan påvirke hormoner som styrer sult og metthet, og det kan øke risikoen for vektøkning og fedme. Dette er bare noen av grunnene til at søvn er en god investering for fremtiden. Og ikke minst, det er ekstremt godt å krype til køys! Målet mitt er å være i seng før kl. 22.00, sånn at jeg er klar for en ny dag kl. 06.00. Det er jo fristende å se en episode til på Netflix, men hva gir egentlig størst verdi?

Investerer i kosthold 

Jeg ønsker å investere i et sunt kosthold, for det er avgjørende for å opprettholde god helse. Jeg prøver så godt jeg kan å tilføre nødvendige næringsstoffer, inkludert vitaminer, mineraler, proteiner, karbohydrater og fett! Det er viktig for ulike kroppsfunksjoner. Jeg ønsker å gi kroppen min den nødvendige energien som kreves for daglige aktiviteter og kroppsfunksjoner og næring som styrker immunforsvaret. Tilstrekkelig fiber er viktig for god fordøyelse. 

Det er så mye fantastisk mat å velge mellom! Fyll på med alt det gode, fokuser på det, istedenfor å tenke på alt du ikke bør spise. På Instagram deler jeg av og til noen glimt av maten jeg liker. Så følg gjerne med på det!   

Bruker tid på Relasjoner 

Å ha gode relasjoner er en viktig faktor i helseregnskapet. Harvard Study of Adult Development er en av de lengste studiene om livskvalitet. Den har pågått i over 80 år og viser at sterke relasjoner er nøkkelen til et lykkelig og sunt liv. For meg er det viktig å investere i ekteskapet (vi har en egen podkast om dette – Ekteskapspodden) og prioritere tid med familien. Enkle eksempler på dette er felles middag hver dag, spille spill og se en god film sammen. 

Det er også viktig for oss å være en del av et større fellesskap.. Som familie er vi en del av forsamlingen ImF Stord, og jeg er med i en Bibelgruppe. Vi er veldig glade i å ha besøk, og gjestfrihet er en viktig verdi for oss. Jeg har også invitert med en gjeng med karer til lørdagstrening på Fitnesspoint.  

Investerer i Hverdagsaktivitet

Å sitte stille er noe vi gjør alt for mye av og det er bokstavelig talt dødsfarlig. Forskere har nemlig funnet en tydelig sammenheng mellom sitting og dødsfall.  Jeg har derfor en kjekk klokke som stadig vekk minner meg på at jeg må være i bevegelse. 

Jeg har som mål å gå minst 10 000 skritt hver dag. Det siste året har jeg i snitt tatt over 13 900 skritt hver dag, så denne vanen er rimelig godt innarbeidet. 

Har du forresten prøvd å gå mens du leser bok? Det funker i alle fall veldig bra med Kindle. Selv om familien kan se litt rart på meg når jeg går frem og tilbake i stua. 

Et annet tips er forresten å kombinere det å gå tur ute, med å lytte til gode bøker eller podkaster. Da får du både bevegelse, frisk luft og mat for tanken på samme tid! 

Prioriterer trening

Jeg har et mål om å gjennomføre det jeg kaller “den optimale treningsuken” for meg.  (https://www.lekendelett.net/treningsuken/). Her prøver jeg å inkludere ulike former for trening som er viktig for å bevare helsen fremover. Jeg trener for å bevare muskelmasse, styrke, balanse, mobilitet og hjertehelse. 

Ønsker du å komme i gang med mer trening? Her deler jeg noen tips om det: https://www.lekendelett.net/trene-mer-9-tips-som-gjor-starten-lekende-lett/ 

NB: Du blir aldri for gammel til å begynne å trene. Og de som er dårligst trent, er sannsynligvis de som vil merke hurtigst fremgang! Begynn rolig og øk på gradvis. 

Utforsker tro 

Det er mye som tyder på at tro er viktig for helsen. Forskere ved Harvard Medical School har kommet frem til at religiøs praksis er forbundet med et friskere liv, lenger levetid, mindre depresjon og selvmordstanker, samt lavere grad av stoffmisbruk. – Les mer om dette her: https://www.dagen.no/nyheter/forskere-tro-er-bra-for-helsen/ 

På forskning.no står det at “Religiøse mennesker er lykkeligere, får færre hjertesykdommer og lever lenger enn andre.” Er ikke det tankevekkende? Les mer her:  https://www.forskning.no/forebyggende-helse-religion/religiose-lever-lenger/845837 

Jeg tenker at dette er gode grunner til å utforske religiøs tro nærmere. 

Selv er jeg overbevist om at kristen tro er mest troverdig. Vil du undersøke hvorfor kan jeg anbefale boken “17 grunner til at jeg er kristen”, som min venn Rune Tobiassen har skrevet. 

Dersom du ønsker å utforske kristen tro nærmere anbefaler jeg at du sjekke ut nettkursene som ligger på kurs.omGud.net. Kursene er helt gratis og du kan ha en dialog med en e-coach om du ønsker det. 

Dersom du heller vil ta en prat med meg om dette over en kopp kaffe, eller i kombinasjon med en treningsøkt eller en tur, er det bare å ta kontakt. 

Hva investerer du i? 

Ingen av oss er garantert god helse, selv om vi investerer tid og krefter på disse områdene. Men det øker muligheten til å bevare den fysiske kroppen lengst mulig. Kanskje det å utforske tro også kan ha betydning utover livets slutt? 

Så hva ønsker du å investere mer i, i tiden som kommer? Hvilke små steg tar du og i hvilken retning? Hvilke konsekvenser kan de små skrittene få på lang sikt? 

Del gjerne dine tanker og planer med meg i en e-post – kjetil@lekendelett.net 

Podkast

Vil du lytte til en samtale om dette?

Sjekk ut denne episoden av Ekteskapspodden: