Father Stu

Samtaleguide Father Stu

Strømmes på: Viaplay

Med: Mark Wahlberg, Mel Gibson, Jacki Weaver, Teresa Ruiz

Sjanger: Drama

Aldersgrense: 15 år

År: 2022
Father Stu er filmen om den karismatiske bokseren med det røffe språket som ble katolsk prest. Filmen bygger på historien om den virkelige Stuart Long, ateisten som etter en dramatisk nær døden- opplevelse konverterte til katolisismen og snudde livet opp ned. 

Father Stu tar virkelig et steg opp kvalitetsmessig i sjangeren kristenfilm, selv om den lider noe av løse tråder i historien, pussige overganger og et teknisk nivå som bærer preg av lavbudsjett. Men filmen gir et etterlengtet troverdig bilde av omvendelse og etterfølgelse, og byr på sterke vitnesbyrd om Guds nåde og om tillit til Gud midt i lidelse og smerte.

Long passer virkelig ikke inn i bildet vi kanskje har av en søkende person, langt mindre som en prest. Det er tankevekkende, hvem tenker vi «passer inn» eller ikke i vår sammenheng? Hvor tålmodige er vi med mennesker som er i en prosess, en trosreise? Og ved å se på Longs liv dukker andre spørsmål opp: Hvor mye er vi villige til å gi opp når Gud kaller?  

Filmen er nok ikke for alle, særlig med tanke på sterk språkbruk. Men den minner oss om at livet er rotete og mennesker er feilbarlige – men Gud virker nettopp i det sprukne og knuste. Midt i det som er mest krevende i livet, møtet med døden, ser Stuart hvordan nettopp hans liv kan brukes til å peke på den samme nåden som endret hans liv. De siste årene av hans liv var preget av alvorlig sykdom, men nettopp der fikk han være i tjeneste og bli brukt i Guds rike.

Spørsmål til samtale

  1. Hvordan opplevde du filmen? Hva berørte deg?
  2. Hva tenker du om fremstillingen av Stuart i filmen?
  3. – Hva skal jeg gjøre med hans (Guds) nåde? spør Long etter å ha bekjent en synd. Har du opplevd å møte nåde? Hvordan kan det beskrives? 
  4. Long beskriver lidelse som en gave fra Gud til hjelp for å komme nærmere Kristus. Hva tenker du om denne forklaringen?
  5. – Vi burde ikke be om enkle liv, men om styrke til å utstå vanskelige liv, sier Long. Hva mener han, tror du? Er du enig?