Star Wars: The Force Awakens..Ph: Film Frame..© 2014 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved.

Kraften er tilbake!

SAMTALEGUIDE: I en galakse langt, langt borte har det gått 30 år siden det onde Imperiet ble nedkjempet av allierte opprørere med jediridderen Luke Skywalker i spissen. Nå har kraften våknet til live igjen!

 

Star Wars: The Force Awakens

Sjanger: Action / Eventyr / Fantasy
Regi: J. J. Abrams
År: 2015
Land: USA
Manus: J.J. Abrams, Lawrence Kasdan, Michael Arndt
Lengde: 2 t. 15 min.
Aldersgrense: 12 år
Distributør: The Walt Disney Company Nordic

 

Sammendrag

Den onde stormakten The First Order har reist seg fra Imperiets ruiner og truer med å utslette motstandsbevegelsen, som ledes av general Leia Organa. Begge sider forsøker å finne Luke Skywalker, som har trekt seg tilbake til en skjult avkrok av universet. Motstandsbevegelsen håper at Skywalker kan gjenreise en gruppe med jediriddere i kampen mot det onde, noe som selvfølgelig er The First Order sitt største mareritt. Når det viser seg at Luke har etterlatt seg et kart som viser hvor han befinner seg, er kappløpet i gang for alvor.

Kraften spiller en viktig rolle i alle Star Wars-filmene. Noen mennesker og vesener har Kraften boende i seg. Jediridderne er de som bruker Kraften til tjeneste for det gode. Men kraften har også en mørk side, og blir brukt for å fremme ondskap av The First Order.

 

Bakgrunn

Star Wars: The Force Awakens har allerede blitt den mest forhåndssolgte kinofilmen i verden noensinne. I vårt eget univers har forventningene til Star Wars episode 7 vært enorme. Det er nesten 40 år siden Star Wars: A new hope tok verden med storm, og mye har skjedd siden forrige triologi ble avsluttet i 2005. For tre år siden bladde The Walt Disney Company opp en særdeles tykk pengebunke for rettighetene til Star Wars-universet. Deretter annonserte de at en ny triologi skulle fortsette der Episode VI: Return of the jedi avsluttet i 1983. Å ta på seg ansvaret for fortsettelsen av denne intergalaktiske sagaen er på alle måter et farefullt oppdrag, og Disney har lagt dette på skuldrene til regissør J.J Abrams.

 

 

Spørsmål til samtale

 1. Hvilke scener gjorde sterkest inntrykk på deg? Hvorfor? Hvilke følelser satt du igjen med etter disse scenene?
 2.  

 3. Filmen har mange gjenkjennelige trekk fra de originale Star-Wars filmene. Hvilke visuelle og tematiske elementer kjenner du igjen? Synes du disse elementene bidrar positivt eller negativt til filmen?
 4.  

 5. Mye av handlingen dreier seg om Finn. Han er soldat for The First Order, men bestemmer seg for å rømme. Hva er årsakene til at han forlater den mørke siden?
 6.  

 7. Hvordan vil du sammenlikne utviklingen til karakterene Finn og Kylo Ren? Finn har vokst opp i tjeneste for det onde, men bytter side. Kylo Ren har gått motsatt vei. Hva tror du er årsakene til at Kylo Ren tar del i den mørke siden?
 8.  

 9. Kraften blir beskrevet som noe som «holder sammen lys og mørke, godt og ondt». Hvilke likheter og forskjeller kan du finne mellom Kraften og Bibelens Gud?
 10.  

 11. Kampen mellom lys og mørke er et hovedtema. Hvordan fremstiller filmen menneskets ansvar for å velge mellom godt og ondt? Hvilke ting gjør at det er vanskelig for karakterene i filmen å velge? Hva tenker du om vårt ansvar for å velge det gode?
 12.  

 13. Star Wars handler om et fiktivt univers, der det er tydelige skiller mellom godt og ondt. Men kan vi i vår virkelige verden si at noe er absolutt godt og rett? Hva tenker du omdet som den kristne filosofen William Lane Craig sier her:

«Dersom Gud ikke eksisterer, finnes det ikke noe som er absolutt godt og rett. Men slike objektive moralske verdier eksisterer virkelig. Derfor finnes Gud.»