SAMTALEGUIDE: Katniss føler seg knust, og blir en motvillig helt for opprørerne i Panem. Hva sier filmen om det å være ekte og tenke selv?
Faktaboks:
Tittel: The Hunger Games: Mockingjay Part 1
Manus: Peter Craig, Danny Strong og Suzanne Collins
Regissør: Francis Lawrence
Skuespillere: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Toby Jones, Willow Shields, Sam Claflin, Jena Malone
Distributør: Nordisk Film Distribusjon AS
Aldersgrense: 11 år – frarådes barn under 11 år
Sammendrag
NB: avslører sentrale deler av handlingen
Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) har kjempet i arenaen for siste gang. Etter å ha blitt reddet fra Lekene av opprørere som har en hemmelig base under det som en gang var distrikt 13, må hun nå slåss med traumet hun har opplevd – og med frykten for Peeta (Josh Hutcherson) som er igjen i Capitol.
Men selv om Katniss er knust er det en jobb som må gjøres. President Coin (Julianne Moore), lederen for opprørerne, og rådgiveren hennes Plutarch Heavensbee (Philip Seymour Hoffman) ønsker å bruke Katniss som et våpen i propagandakrigen sin. For å velte det tyranniske styret til Capitol må det undertrykte folket i de gjenværende distriktene bli oppildnet til å reise seg mot herrene sine; og Katniss, tror Coin, er den som kan inspirere dem.
Mens hele Panem er på randen av en ødeleggende krig må Katniss ta konsekvensene av å bli det symbolet folket trenger at hun er – deres «Mockingjay» («Spottekråke»).
Bakgrunn [1]
Den første Hunger Games-filmen var et verdensomspennende fenomen, og sendte skuespiller Jennifer Lawrence inn på Hollywoods A-liste. Filmversjonen var basert på den første boken i Suzanne Collins’ bestselgende trilogi, og oppfylte håpet om at Hunger Games kunne fylle tomrommet etter at Harry Potter- og Twilight-seriene var fullførte. Den andre filmen i serien, The Hunger Games: Catching Fire (2013), overgikk sin forgjenger ved billettlukene og fikk også rosende omtale. Det ble annonsert at den siste boken i trilogien, Mockingjay, ville bli delt i to filmer som skulle komme ut i 2014 og 2015.
Regissør Francis Lawrence, som sto ved roret av film nummer to, kom tilbake til den tredje og fjerde. Om Mockingjay – Part 1 sier han:
«Det har alltid stått mye på spill i The Hunger Games, men hele denne verdenen åpnes nå opp. Lekene i seg selv er borte, men trusselen om undertrykkelse gjennomsyrer nå hele Panem. Dette kapittelet ga oss en mulighet til å avsløre helt nye innspillingssteder med fantastiske action-sekvenser. Det er en gigantisk film.»
Jennifer Lawrence tenker at Katniss «fremdeles er en veldig motvillig helt» der hun prøver å finne seg til rette med sin nye rolle i distrikt 13. «I den første filmen ville hun redde familien sin. I den andre prøvde hun å redde vennene sine og seg selv. Nå begynner hun å innse innvirkningen hun har på verden utenfor, og at hun har et valg om å lede denne kampen for det som er rett.» På grunn av traumet Katniss har vært igjennom i de foregående filmene så Lawrence henne nå for seg som «en helt annen karakter fordi hun er så ribbet for alt og føler seg så tom».
Et spennende element for skuespillerinnen ved å filme Mockingjay var muligheten til å jobbe med Julianne Moore som spiller president Coin. «Når jeg hørte at hun skulle spille Coin var det de mest spennende, utrolige nyhetene i verden. Jeg synes Julianne er en av de største skuespillerinnene gjennom tidene, bare helt fenomenal.» Hun beskriver forholdet mellom karakterene deres som «komplisert»: «De deler lignende idealer, men med alt hun har vært igjennom føler Katniss at hun ikke kan stole helt på henne.»
Philip Seymour Hoffman, et sentralt tilskudd til rollebesetningen i film nummer to, døde dessverre kort tid før han var ferdig med å filme Mockingjay. De to delene av filmen ble filmet fortløpende. Francis Lawrence forklarer at han var motvillig til å bruke spesialeffekter for å gjøre ferdig Hoffmans opptreden:
«Han hadde to scener med dialog som gjensto, og vi bestemte at vi ikke ønsket å prøve oss på noe digitalt triks med han, så vi skrev om scenene hans og ga dialogen til andre skuespillere… Jeg tror bare at å prøve å etterligne en Philip Seymour Hoffman-opptreden ville vært katastrofalt, og det ville jeg aldri ønsket å gjøre.»
Filmens produksjonsdesign- og kostymeteam sto overfor utfordringen med å plassere fortellingen i nye omgivelser: distrikt 13. «Det er egentlig ingenting i denne filmen som du har sett før av Panem», sier produsent Jon Kilik. «Vi har vært gjennom jungler og landeplager i Lekene, men når de nå bor milevis under jorda er ting enda mer intense, og det er enda mer press på karakterene.» Designen til distrikt 13 var basert på 60- og 70-tallets atomanlegg, slik produksjonsdesigner Phil Messina forklarer: «Ideen er at distrikt 13 har utviklet seg som samfunn i et slags lukket system. De har vært helt avskåret fra Capitol, så de har lagt til ny teknologi oppå gammel teknologi.»
I kontrast til de fargerike motene som dominerte mange scener i de første to filmene er kostymene i Mockingjay mye mer spartanske. «Vi så på futuristiske og sosialistiske design-konsepter, men det vi virkelig ønsket var klær som har følelsen av virkelig å være anvendelige», sier kostymedesigner Bart fra motedesign-teamet Kurt and Bart. «Francis ønsket at det skulle være en slags realisme og gjenkjennelighet.»
The Hunger Games: Mockingjay Part 1 kom på kino i november 2014. De fleste kritikerne var fortsatt fornøyde med retningen til serien, og Little White Lies roste filmen som en «flott konstruert og selvbevisst kassasuksess». [2] Mange uttrykte likevel misnøye med avgjørelsen om å dele Mockingjay i to deler: «filmen ville ha vært mer komplett hvis de to delene av den oppdelte avslutningen hadde blitt slått sammen». [3]
Spørsmål til samtale
1. Hva var din første reaksjon på filmen? Hvis du har sett de to første delene av Hunger Games-serien, var det den fortsettelsen du håpte på? Hva ønsker du å se i den siste delen av historien?
2. Etter din mening, hvor viktig er det for filmer i en serie å fungere som enkeltstående historier? Bør filmskapere forsøke å tilfredsstille seere som ikke har sett de andre filmene i serien, og hvorfor/hvorfor ikke? Hva kan være argumenter for og mot avgjørelsen om å dele Mockingjay i to deler; i hvilken grad trenger vi en løsning for å være fornøyde med en historie?
3. Hva synes du om filmens produksjonsdesign? Hvordan vil du beskrive hvordan distrikt 13 ser ut og hvordan atmosfæren der er? Hva i den virkelige verden har filmskaperne latt seg inspirere av?
4. «Jenta deres i fyr og flamme er utbrent.» – Plutarch Heavensbee
Hvordan skiller Katniss, slik vi møter henne i starten av Mockingjay Part 1, seg fra Katniss i den første og andre filmen? Hvordan har det at hun har opplevd vold og tap påvirket henne? Hvor virkningsfullt kommuniserer Jennifer Lawrence dette i sin opptreden?
5. Hva synes du om president Coin og hennes forhold til Katniss? Hva ser ut til å motivere Coin, og hvor relevant er informasjonen om fortiden hennes som vi hører fra Prim (Willow Shields)? Hvilke likheter og forskjeller er det mellom Katniss og Coin?
6. Hva synes du om Katniss sitt forhold til Gale (Liam Hemsworth) i filmen? Hva representerer Gale for henne, og hva representerer Peeta for henne? Ser Katniss på sine følelsesmessige tilknytninger som en styrke eller en svakhet?
7. «De kriminelle du ser her bruker symboler med det formål å lage opprør.» – President Snow (Donald Sutherland)
Hvorfor er Mockingjay-/Spottekråke-symbolet så viktig for Coin og Plutarch Heavensbee, og en så stor trussel for Snow? Hvordan utforsker filmen symboler som konsept – sanger, bilder, historier, tegn, fraser – og hvordan de påvirker folk? Hvordan kan symboler bli en kilde til både håp og undertrykkelse i vår egen verden?
8. «La dem aldri se deg blø.» – president Snow
«Det sinnet, det er det vi vil ha.» – Plutarch Heavensbee
Hva slags ulike ideer har karakterene i filmen om verdien av ekthet i lederskap? Hvordan utøver Snow makt, og hvorfor må han ikke la folk «se han blø»? Hvorfor tror Plutarch Heavensbee at Katniss sin ekthet er nøkkelen til hennes makt?
9. Hva synes du om scenene i filmen som viser ettervirkningene av vold – for eksempel det ødelagte distrikt 12 og sykehuset i distrikt 8? Minnet disse bildene deg om hendelser i den virkelige verden, og hvilke moralske spørsmål framkalles ved å bruke slike bilder i en fantasyfilm fra Hollywood? Etter din mening, hvilke moralske hensyn burde forme måten krig blir framstilt på i forskjellige typer filmer?
10. Coin: «Og hvis du blir drept?»
Katniss: «Sørg for å få det på film.»
Hvilke vurderinger ligger bak Katniss sin avgjørelse om å bli filmet til propagandafilmene? Mener du hun gjorde rett i å si ja, og hvorfor/hvorfor ikke? Hva kan være noen av de moralske argumentene for og mot å bruke propaganda i virkelige kriger? Kan krigsjournalistikk noen gang være ideologisk nøytral, og hvilke moralske spørsmål må krigsjournalister kjempe med?
11. «Det finnes ingen framskritt uten kompromisser. Ingen seier uten offer.» – Coin
Hvilke moralske kompromisser inngår Katniss og andre karakterer i løpet av filmen? I hvilken grad var disse kompromissene nødvendige for et større gode? Etter din mening, er det mulig å vinne kampen mot det onde uten å inngå moralske kompromisser?
12. «Jeg vil at du skal tenke på et øyeblikk når Katniss fikk deg til å føle noe ekte.» – Haymitch (Woody Harrelson)
Hva slags følger kan det få i en verden som Panem å «føle noe ekte»? Hvorfor er ekthet så høyt verdsatt i vår egen verden, og hva skjer når ekthet blir en handelsvare? Kan du komme på noen eksempler på at ekthet har hatt en følge for vår kultur – hva skjedde, og hvorfor?
13. «Jeg ville sagt til henne at hun måtte tenke selv.» – Peeta
Hvordan kan løgner, falskhet eller mangel på ekthet bli en slags undertrykkelse, selv i fraværet av reell vold? Hva slags åndelig innvirkning kan det ha på mennesker hvis de ikke klarer å erfare eller uttrykke noe «ekte»? Er det mulig å virkelig «tenke selv» eller «være oss selv» i vår verden i dag, og hvordan kan dette se ut?
Av Sophie Lister (Damaris England)
Oversatt til norsk av Ingebjørg Hitland
Fotnoter:
[1] Hvis ikke noe annet er indikert er alle sitater tatt fra The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 production notes.
[2] Sophie Monks Kaufman, ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 Review’, Little White Lies, 20. november 2014.
[3] Louise Keller, ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 1’, Urban Cinefile, hentet 25. november 2014.