12 Years a Slave

SAMTALEGUIDE: «12 Years A Slave» forteller den sanne historien om den frie svarte amerikaneren Solomon Northup som blir kidnappet og solgt som slave i 1841. menn

 

Nøkkelord: slaveri, undertrykkelse, identitet, håp, moral, rettferdighet, menneskelig natur

 

Fakta:

Tittel: 12 Years a Slave
Regissør: Steve McQueen
Manus: John Ridley
I rollene: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o
Distributør: SF Norge
Kinopremiere: 31. januar 2014
Aldersgrense: 15 år

 

Trailer:

 

Året er 1841. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) er en fri svart amerikaner som bor i Saratoga med familien sin, og som tjener til livets opphold som fiolinist. Når to fremmede tilbyr han en spillejobb for et utenbys sirkus, er han glad for å bli med dem. Men etter en kveld med festligheter sammen med sine nye arbeidsgivere våkner han opp i en mørklagt kjeller, lenket fast.

Det er starten på et våkent mareritt. Fratatt sitt navn og sin identitet, og slått sanseløs, blir Solomon solgt til en slavehandler (Paul Giamatti) som sender han videre til den samvittighetsfulle William Ford (Benedict Cumberbatch). Selv om Ford kan være relativt human, er oppsynsmannen hans Tibeats (Paul Dano) ikke det, og fører en hatkampanje mot Solomon inntil Ford blir tvunget til å selge han videre for å redde livet hans. Solomon faller i hendene på den beryktede Edwin Epps (Michael Fassbender) som er svært stolt av sin evne til å knekke «vanskelige» slaver.

SF Norge
Foto: SF Norge

Spørsmål til ettertanke

1. Hva er, etter din mening, forskjellen mellom å «overleve» og å «leve»? Medfører det siste nødvendigvis en åndelig dimensjon, og hvorfor, eller hvorfor ikke? Hva er det ved den menneskelige natur som driver oss til å forsøke å «leve», ikke bare «overleve», selv under forferdelige omstendigheter?

2. «Frykt for Gud har de ikke for øye.» – Rom 3,18. Er du enig i at dette bibelverset kan anvendes på Epps, og hvorfor, eller hvorfor ikke? Hva kan «frykt for Gud» innebære i denne sammenhengen, og hvordan kan det relateres til at slavene påkaller Guds rettferdighet? Hva kan sammenhengen være mellom rettferdighet og håp?

3. På hvilken måte kan mennesker være «universets storhet og søppel»? Er det noe i filmen, og i vår egen daglige virkelighet, som støtter opp under denne tanken? Hva tenker du om den kristne forestillingen om mennesker som «skadede bilde-bærere»?

 

Les mer om filmen i kommentaren «En film om monstre og menn».

Fotnote:

[1] Andrew O’Hehir, «Pick of the week: From freedom to slavery and back», Salon, 18. oktober 2013.


Av Sophie Lister.
Til norsk ved Ingebjørg Hitland, frivillig medarbeider i Damaris Norge.