Thelma samtaleguide

Thelma samtaleguide

 Joachim Triers film mottar unison hyllest for historien om Thelmas frigjøringsreise. Men hva sier filmen om det Thelma drar fra og det hun drar til?

 

Fakta

Genre: Romantikk/spenning/thriller
Skuespillere: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen
Regi: Joachim Trier
Språk: Norsk
Distribusjon: SF Norge
Produksjonsår: 2017
Lengde: 1 t 56 min.
Aldersgrense:  15 år
Norgespremiere: 15.09.2017

 

Sammendrag

I Triers thrillerdrama møter vi Thelma (Eili Harboe), som flytter fra et sted på Vestlandet til Oslo for å studere biologi. Det er tøft for foreldene, som er vant til å ha full oversikt over hva hun gjør og hvem hun er sammen med til enhver tid. Det blir tidlig klart at mor (Ellen Dorrit Petersen) og far (Henrik Rafaelsen) ønsker å ha mer kontroll enn sunt er, og at de mener å ha Gud med på laget. Men i Oslo velger Thelma helt på tvers av foreldrenes ønsker, og det får selvsagt konsekvenser. Illevarslende symboler får rett, den første gangen Thelma møter Anja, får hun det som ser ut til å være et epilepsianfall. Anja er nemlig den som fra en side leder Thelma rett ut i det foreldrene fryktet, fra en annen side rett ut i friheten. Anfallene gjør at Thelma må grave i sin egen fortid, og hun oppdager både overnaturlige evner, løgner og skrekkslagen dramatikk.

Bakgrunn

Joachim Trier (42) er blitt omtalt som Skandinavias flinkeste unge regissør, og har tidligere laget filmene Louder Than Bombs og Oslo 31.august. Trier sier i et intervju med Dagsavisen at han er vokst opp i en ateistisk familie og ikke tror på Gud eller noe etter dette livet, og at vårt liv derfor blir veldig sårbart. Som regissør er Trier opptatt av å formidle hvorfor mennesker gjør som de gjør. Han beskriver filmen Thelma  som ”en lesbisk kjærlighetshistorie om et menneske som desperat prøver å finne en måte å komme vekk fra foreldre og være seg selv på, med overnaturlige elementer”.

Filmen har fått gjennomgående svært gode anmeldelser her til lands, skal vises på en rekke internasjonale filmfestivaler og er Norges bidrag til Academy Awards (Oscar).

Spørsmål til samtale

Disse spørsmålene er ment som hjelp til å reflektere over filmen. Noen av dem vil være mer aktuelle for deg enn andre. 

 

  1. Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen, og hvorfor?
  2. Hva tenker du om de filmatiske kvalitetene? Hvordan er fargene brukt? Hvordan skapes undringen over hva som er drøm og virkelighet i filmfortellingen?
  3. Hvor troverdig opplevde du hovedkarakterene? Hvorfor?
  4. Hvor troverdig tenker du skildringen av barndomshjemmet er? Hva med universitetsmiljøet? Hvordan påvirker disse skildringene din oppfattelse av filmens budskap?
  5. Flere ganger i filmen ser vi ravner like før noe ubehagelig skjer. Ravnen har betydning i myter og folklore i mange land. I Sverige har ravnen blitt sett på som spøkelsene til drepte mennesker som ikke har fått en kristen begravelse, i Tyskland har den vært et symbol på fortapte mennesker. Som en fugl som spiser kadaver, har den i mytologien lenge blitt sett på som mellommann mellom liv og død. Hva tror du ravnen brukes til å fortelle i Thelma?
  6. Thelmas foreldre tar en del viktige valg for sin datter. I hvilken grad bunner disse valgene i kristen tro? Kan man si at noen av disse valgene handler om en sekterisk kontroll eller psykisk syke foreldre? Eller tror du det er redsel som utløser disse handlingene?
  7. Thelmas foreldre tror på Bibelens Gud. Kristen tro taler om det overnaturlige, både om at Gud som skaper kan overstyre naturlovene, at noen mennesker har fått overnaturlige evner og at det finnes onde makter. Hvorfor tror du foreldrene reagerer så sterkt på Thelmas evner?
  8. I en av de siste scenene i filmen ser vi at Thelma bruker sine evner til å helbrede. Hvorfor tror du hun gjør dette for sin mor?
  9. Filmplakaten har overskriften ”Led meg ikke inn i fristelse”. Oversettelsen av den 6. delen i bønnen som Jesus lærte oss er nå endret til ”la oss ikke komme i fristelse” (Matt 6,13). Hva er forskjellen? Hva sier filmen om fristelse og synd? Blir Thelma ledet inn i fristelse, eller er det hun selv som tar bevisste valg?
  10. Thelma har vokst opp med et bilde av en dømmende Gud som forlanger at hun gjør bot for sine synder. Filmen sier ikke at hun vender Gud ryggen, men at hun tar sine egne valg, samme hva Gud mener om dem. Hva tenker du om Thelmas ulike valg? Hvordan viser Jesus oss hvem Gud er?
  11. I hvilken grad ser du spor av filmskaperens ateistiske livssyn i filmen?
  12. «When people stop believing in God, they don’t believe in nothing, they believe in anything.» (G. K. Chesterton) Hva tenker du om filmen i lys av dette sitatet?

 

 

Se også bakgrunnsartikkel om Thelma