Liverpool, mening, Jürgen Klopp

Viktigere enn fotball?

Sitat:
“Det er viktigere ting i livet enn fotball. Jeg tror ikke Gud har en plan for meg at jeg alltid skal ha uflaks i finaler”.

 

Tema: Nåde, fremtid, håp, identitet, interesser, mening, tro, religion, sannhet

 

Bakgrunn:

Liverpools manager Jürgen Klopp har gjennom hele sin karriere vært tydelig på hva som er viktig for ham:

– Jeg tror på Gud. Det er veldig enkelt. Min eneste jobb er å gjøre det beste ut av livet mitt, bry meg om familien min, og bry meg om de folkene jeg føler ansvar for. Det eneste presset jeg føler på, er å være et godt menneske (www.liverpool.no). Selv om Klopp alt har oppnådd mye med laget han overtok høsten 2015, har det imidlertid ikke bare vært fremgang på banen. 18. mai tapte Liverpool Europaligafinalen med 1-3 mot Sevilla. Tidligere i år tapte Liverpool ligacupfinalen, og som trener for Borussia Dortmund opplevde Klopp to tyske cupfinaletap og tap i en mesterligafinale. Etter dette siste tapet spør journalistene om han er forfulgt av uhell.
Klopp ser likevel ikke på seg selv som uheldig, han er tross alt Liverpoolmanager og har ved flere anledninger sagt at han føler seg sensasjonelt godt ivaretatt.

Forslag:

Sitatet kan brukes til å snakke om våre fremtidsplaner. Har Gud detaljplanlagt alt i våre liv, hva vi skal bli, hvem vi skal gifte oss med, hvor vi skal bo – hvordan det skal gå i kampene vi spiller? Er det skjebnen som gjør at det alltid går dårlig for meg, at jeg alltid er uheldig, at jeg møter motstand samme hva jeg prøver på? Er jeg bare en ”kork på livets elv” som flyter av gårde der strømmen tar meg, eller blir stående og spinne i en kvalmende malstrøm, eller hekter seg fast i noe og aldri kommer videre? Klopp er klar på at det er hans ansvar at laget tapte kampen. Det han kan gjøre er å lære av det, endre på det som kan forbedres og gjøre det bedre neste gang. Det nytter ikke å spinne på det i det uendelige, det nytter ikke å klage på skjebnen. Det nytter i alle fall ikke å knytte sin verdi opp mot resultatene og prestasjonene. Og det nytter ikke å prøve å erstatte Gud med noe som kan være enda mer altoppslukende: hobbyen, laget, treningen, jobben, festen. Det finnes viktigere ting. Gud vil kanskje ikke velge kjæreste eller ektefelle for deg, men han vil hjelpe deg å ta gode valg og velsigne ekteskapet med den man velger.

Daniel hadde stort press. Han var kidnappet til et fremmed land, tatt fordi han var av de smarteste, sterkeste og flotteste ungdommene i sitt eget land. En ung ungdom, kanskje bare 13-14 år, som skal overleve i fiendtlige omgivelser. Han bestemmer seg for å ikke bare flyte av gårde, men å ta kontroll over det han kunne få til: lære seg språk og skikker, trene, spise riktig og tilbe Gud. Det var ikke lite som stod på spill, for kongen hadde befalt en diett som Daniel og vennene nektet å følge. Det manglet ikke på advarsler dersom de ble svakere enn de andre, men de stolte på sin Gud og endte opp med å være vakrere, visere og sterkere enn dem som spiste mat fra kongens bord.

Daniel og vennene kranglet ikke på detaljer som nye navn, men holdt fast ved det som var viktig i livet: å tilbe Gud og takke ham. Det står ikke så mye om Daniel spurte Gud om fremtiden, det vi vet er at han begynte alltid med å takke Gud, og at han stolte på at Gud var med. Daniel sørget for å være så klok og full av visdom han kunne for å ta riktige avgjørelser. Vi kan også slippe å bære byrdene av fremtiden, vi skal få lov til å hvile i tilbedelse og takk.

Sitatet kan også brukes for å snakke om hvor klar Klopp er når han får et spørsmål om troen sin. Det blir stadig inkludert i pressekonferanser, og han benytter selv sjansen til å peke på Gud så ofte muligheten kommer. Det er til stor inspirasjon.

 

Bibelvers:

Sal 25,3 (Den som tror, blir ikke til skamme)
Sal 27,14 (Vær frimodig og sterk)
Ordsp 28,17-18 (Om hvor fremtid og håp kan finnes)
Jer 29,11 (Det er Gud som gir fremtid)
2 Kor 3 (Når det ikke-viktige virker så herlig, hvor herlig er da det viktige)
1 Joh 3,1-3 (Vi kjenner ikke fremtiden, bare at vi alt er Guds barn)