Daniel Craig stars as James Bond in Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions’ action adventure SPECTRE.

Writing´s on the wall

AKTUALISERING: Ser du noen likheter mellom temasangen i «Spectre» og fortellingen om Kong Belsasar og skriften på veggen?

 

Sitat

For you I have to risk it all
Cause the writing’s on the wall

 

Tema: Profeti, spådom, død, kjærlighet, spenning, fri vilje, stolthet, ære

 

Bakgrunn

«Writing´s on the wall» er temasangen fra den siste James Bondfilmen, «Spectre». Sangen er fremført av den britiske artisten Sam Smith, som visstnok har skrevet den på 20 minutter. James Bond-temasanger har nesten uvegerlig endt med applaus og blitt stående som viktige i musikkhistorien, men likevel er faktisk «Writing´s on the wall» den aller første som gikk rett til topps på den britiske singellisten. Sangens mottakelse har vært blandet og til dels lunken, enkelte anmeldere har karakterisert sangen som alt for pop-preget. Teksten er ganske emosjonell, det har ikke falt i smak hos lyttere som er redde for at Bond skal bli myk.

Samtidig reflekterer sangens tilbakeholdne orkestrering og Smiths nydelige falsett filmens vakre bilder og fantastiske estetikk. Det er som om man får et lite glimt av hvilken smerte det må være å stadig legge bak seg brutte relasjoner og aldri kunne knytte seg sterkt til noen.

 

Forslag

Uttrykket «skriften på veggen» er hentet fra Daniels bok i Bibelen, og pleier som regel å bli brukt enten i betydningen at noe er så klart at alle må jo kunne se det, eller at noe farlig er nært forestående. Kanskje ser vi uttrykket aller mest benyttet som det førstnevnte, at skriften på veggen nærmest er en reklameplakat man ikke kan unngå å se, eller at noe vanskelig plutselig blir klart og lettforståelig.

Det er imidlertid ikke slik det foregår i Daniel 5. Det hele er ganske trist. Kong Belsasar er kong Nebukadnesars sønn, og han lever et ekstravagant liv. Under en fest på slottet drikker både han og gjestene seg søkkfulle. Plutselig kommer en hånd til syne, og hånden begynner å skrive på veggen. Problemet er at ingen greier å skjønne det som står der, verken festdeltakerne eller alle de vise menn som blir hentet for å tolke. Men dronningen husker på at det i Nebukadnesars dager fantes en mann som kjente Gud, som kunne tolke drømmer og profetier. Daniel kommer, ser veggen og skjønner straks klart hva som er skrevet. Teksten er en fordømmelse over Belsasars valg i livet. Han visste at faren, kong Nebukadnesar, hadde blitt arrogant overfor Guds vilje. Han måtte lære at Gud er allmektig. Belsasar tok ikke lærdom av historien, men drev med blasfemi mot Gud. Derfor måtte det gå ham ille, hans dager var talte. Samme natt blir Belsasar drept, og Babylon blir delt. Nebukadnesar blir ydmyket av Gud, han anerkjenner Gud som konge og får tronen sin tilbake. Belsasar driver med blasfemi, hans kongedømme blir gitt bort.

Teksten kan brukes til å snakke om å anerkjenne Gud som Herre i våre liv, om å ha respekt for vår Konge. Finnes profetier i våre dager? Hvorfor synger Smith om en frykt for at det ligger noe faretruende foran? Er det en magefølelse, en intuisjon? I Bondfilmene ser vi ofte at damene Bond møter både gir ham ekstra arbeid og setter ham i fare, og kommer ham til unnsetning når alt ser mørkt ut. «For you I have to risk it all» synger Smith, som hevder at han har forsøkt å sette seg inn i Bonds tanker da han skrev sangen. Hva gjør at Bond føler at han må redde disse damene? Han synes ikke å vise like stor respekt for andres liv og velbefinnende?

Belsasar visste godt at han drev med gudsbespottelse. I Daniel 5 ser vi at han velger å tilbe guder av gull og sølv, kobber, jern, tre og stein. Hvordan ser vi på gudsbespottelse i dag?

David var også en stor krigshelt, uten Bonds duppeditter. Han befant seg ofte i fare, men der Bond går til kvinner og pistoler for trygghet når ”skriften på veggen” varsler om fare, går David til Herren for styrke og råd (1 Sam 30,6).

 

PowerPoint

Skjermbilde 2015-11-19 kl. 16.39.48

 

Bibelvers

Ordsp 3, 21-26 (Den kloke søker Herrens visdom i møte med fare)
2 Pet 1,19-21 (Om profetord)
Gal 6,7 (Om å spotte Gud)
1 Tess 5,1-10 (Om at undergangen er varslet for dem som ikke tror)