SAMTALEGUIDE: Michael Morpurgo skrev denne historien i 1982 etter å ha snakket med veteraner fra 1. verdenskrig, og fått høre hvor nære bånd de hadde til hestene sine under krigen. Han bestemte seg for å fortelle en historie om krigens altomfattende lidelser, sett fra hestens perspektiv.

Sammendrag

Når den fordrukne faren (Peter Mullan) kommer hjem med en fullblodshest, faller bondesønnen Albert (Jeremy Irvine) pladask for den med det samme. Devonshire-gutten gir hesten navnet Joey. Det viser seg at Joey er så livlig at den er helt uegnet for gårdsarbeid. Men dette stopper ikke Albert fra å knytte seg til hesten, og i ren trass mot den griske godseieren de leier hos, lærer han den å pløye.

Men sterkere krefter er i ferd med å rive gutten og hesten bort fra hverandre. Første verdenskrig bryter ut, og hesten Joey blir solgt til kavaleri-offiseren Nicholls (Tom Hiddleston). Turen til kampområdet er bare starten på Joeys reise, og i løpet av krigen er han på mange hender, på begge sider av konflikten. Omgitt av kaos og død virker det usannsynlig at han skal overleve, men et eller annet sted i skyttergravene befinner Albert seg på leting etter ham.

Bakgrunn

War Horse er regissert av Steven Spielberg, og er basert på romanen med samme navn skrevet av den prisbelønnede barnebokforfatteren Michael Morpurgo. Morpurgo skrev boken i 1982 etter å ha snakket med veteraner fra 1. verdenskrig, og fått høre hvor nære bånd de hadde til hestene sine under krigen. Han bestemte seg for å fortelle en historie om krigens altomfattende lidelser, sett fra hestens perspektiv. En teaterversjon med dukke-hester laget i reell størrelse, hadde premiere i Royal National-Olivier Theatre i London i 2007, og vant mange priser.

Morpurgo hadde tidligere forsøkt å skrive et filmmanus basert på boken, men uten hell. Det viste seg imidlertid at sceneoppsetningen, som ikke krevde Joeys fortellerstemme, fungerte bedre på skjermen. Steven Spielberg ble brakt inn i prosjektet etter å ha blitt svært imponert av sceneproduksjonen, og av manuset til Richard Curtis (Blackadder) og dramatikeren Lee Hall. War Horse har i stor grad fått en positiv mottakelse blant anmelderne, med spesiell ros for kampscenene og for den gammeldagse tilnærmingen til få frem følelser.

Samtalespørsmål

1. Hadde du lest boken eller sett sceneoppsetningen før du så filmen? I tilfelle, hvordan synes du filmen fungerer i forhold til disse? Hva synes du er den beste måten å oppleve War Horse – historien på?

2. Steven Spielberg er kjent for å lage svært emosjonelle historier. Hvilke teknikker bruker han i denne filmen for å sette publikums følelser i sving? Hva er det som skiller noe «sentimentalt» fra det som er ekte rørende?

3. Hva er det som gjør Joey så viktig for Albert i begynnelsen av filmen? Hvilke egenskaper er det dyr har som gjør at vi knytter oss til dem? Hva er virkningen av å se krigen beskrevet gjennom et dyr sine opplevelser, i motsetning til et menneskes opplevelser?

4. «Han nekter å være stolt over å drepe. Hvor tappert er ikke det?» – Rose Narracott (Emily Watson) Hvordan har Alberts far blitt påvirket av sine krigserfaringer? Hvilken stilling tar filmen til moral når det gjelder krig, i den grad den tar stilling til dette?

5. Hvorfor tror du historiefortellerne valgte å vise at Joey får omsorg og pleie av mennesker flere ulike nasjonaliteter (engelske soldater, tyske soldater, okkuperte franskmenn)? Hvilken betydning får det når vi begynner å identifisere oss med folk på alle sider av konflikten?

6. Hvor realistisk skildring gir filmen av krigen og de som kjemper i den, synes du? Hvor viktig er det å være autentisk når man gjenskaper tragiske hendelser fra historien?

7. «Jeg og mine menn, Sir, har store forventninger til ham.» – Colin (Toby Kebell)
Hva representerer Joey for de forskjellige personene som møter ham? Soldaten Colin redder Joey når han sitter fast i piggtråd. Hvorfor har det så stor betydning for Colin at Joey overlever? Hvorfor kaller Albert ham en «mirakelhest»?

8. Alt kaoset og det meningsløse ved 1. verdenskrig kan synes uvirkelig dystert. Finnes det noe i det hele tatt som kan gi virkelig håp i en slik situasjon? Hvordan er vår kultur preget av å ha kommet så på avstand fra lidelser av slikt omfang?

9. «For et merkelig villdyr du har blitt.» – Colin
Hvor kommer krig og konflikt fra, dypest sett? Kommer det fra den menneskelige naturen, eller går det imot menneskets natur? Hva skiller menneskets natur fra dyrets natur?

10. Uansett type konflikt; hvorfor er det så viktig, og så vanskelig, å se vår fiende som vårt medmenneske? Hva tenker du om Jesu befaling om å elske våre fiender og be for dem som forfølger oss? (Matteus 5:44)