ufortjent

Aktualisering Riverdale – You´re a bad person, Veronica

Sitat:

– You can try to reform as much as you want, but you´re a bad person, Veronica. You´ll always be a bad person. 

 

Tema: Tilgivelse, ondskap, nåde, ny start, helliggjørelse, rettferdiggjørelse, omvendelse

 

Bakgrunn:

Netflix-serien Riverdale er basert på tegneserien Archie, en serie som utkom i bladform helt fra 1941 til 2015. I tegneserien er ungdommen med det karakteristiske røde håret rene idealtenåringen. Menneskene var lykkelige, været var vakkert, sosiale problemer var ikke-eksisterende, ungdommene var gode på bunnen, alle jentene ville ha Archie, og Archie ville ha alle jentene. På 1970- og 80-tallet ble også karakterene fra serien brukt av Spire Christian Comics til å fortelle historier med kristen tematikk og moral, innimellom også med referanser til bibelvers.

Det har vært gjort flere tv-versjoner av tegneserien, men den største suksessen kom nok med 2017-varianten. Og nå er det slutt på det uskyldige. Archies univers er blitt langt mørkere og veldig seksualisert.

 

Les også Kulturnotat om Riverdale

 

I Riverdale vil Archie fortsatt ha alle jentene. Alle jentene vil fortsatt ha Archie. Men serien er langt mer seksualisert, ungdommene lever voksenliv med voksenansvar. Byen er også preget av store skiller. Under de perfekte fasadene preget av hvite, vakre og i flere tilfeller ufattelig rike mennesker lurer mørke hemmeligheter. Riverdale skjuler mye, inkludert en seksuell relasjon mellom Archie og hans musikklærer, et uoppklart mord på en skoleelev, lyssky virksomheter og homofile som har hemmelige møtesteder for tilfeldig sex i en farlig skog.

Sitatet kommer fra episode 5 i sesong 2. Veronica Lodge er rikmannsdatteren som kom flyttende til Riverdale med mengder av bagasje, og som blir en del av Archies innerste sirkel. Hennes foreldre har brukt tvilsomme metoder for å oppnå sin overflod, og Veronica vemmes av det hele. Hun forteller selv at hun ønsker en ny start, og vil legge sitt tidligere egosentriske, materialistiske liv bak seg. Nå ønsker hun å være en ekte venn, og å bruke sine muligheter til å hjelpe andre.

SPOILER: Betty, seriens andre kvinnelige hovedperson, blir tvunget til å kutte båndene til mennesker hun er glad i. For å få Veronica til å ta avstand, bruker Betty alt det hun vet om henne, hun stikker der det sårer mest. Betty mener ikke det hun sier, men det er nettopp dette Veronica er mest redd for: at det ikke er mulig å endre seg. Ondskap går i arv, sier Betty: som far, så datter.

 

Forslag:

Kan Veronica starte på ny? Vil hennes gode handlinger kunne veie opp for alt det negative hun har påført seg selv og andre tidligere? Er det mulig å legge en slik natur bak seg, eller er det onde en så integrert del av personligheten at det på ett eller annet tidspunkt vil skinne gjennom uansett?

Sitatet kan eksempelvis brukes til å snakke om å bli født på ny og om forskjellen på helliggjørelse og rettferdiggjørelse. Det er mulig med en ny start. Gud anser den som tror på ham som rettferdig, uavhengig av hvilken bagasje man bærer på – det er rettferdiggjørelse. Den handler ikke om arv eller prestasjoner, om personlighet eller måleenheter, den bare er gitt som en gave. Det er likevel noe sant i det Betty sier, vi kan ikke gjøre oss gode nok av oss selv.

Helliggjørelse er en konsekvens av rettferdiggjørelsen. Helliggjørelsen er læren om hvordan dem som tror på Jesus vokser og modnes som kristne ved at Den Hellige Ånd får større plass i våre liv. Det påvirker også tanker og handlinger, at vi preges av Guds hellighet. Men også en kristen vil oppleve kamp mellom ønsket om å leve etter Guds vilje og ønsket om å være seg selv nærmest, man sier gjerne at det er en kamp mellom naturene. Luther snakker om å være samtidig rettferdig og synder. I et sunt kristenliv vil ansiktet vårt likevel være vendt mot Gud.

I Bibelen møter vi profeten Hosea, som blir bedt av Gud om å elske en kvinne som slett ikke gjør det enkelt for ham. Det er ting som tyder på at hun var prostituert, og at hun forlater ham for andre menn. Tenk den fornedrelsen, en høyt respektert mann gifter seg med byens hore. Ikke nok med det, hun forlater ham og er utro. Hosea må til slutt kjøpe henne ut av prostitusjon. Denne historien viser oss hvem Gud er og hvordan han er. Gud er ikke fjern, han elsker ikke fra et sted langt borte, han er intimt nær.

Gomer flyktet til og med bort fra denne kjærligheten – likevel sluttet ikke Hosea å elske. Slik som Hosea elsket Gomer, slik elsker Gud oss, han kjøper oss fri selv om vi ikke fortjener det. Men glem ikke bakteppet: Israel hadde vendt Gud ryggen, og Gud anklager dem. De hadde fortjent dom og straff, slik Hosea hadde grunn til å dømme Gomer, og slik vi stadig synder. Likevel gir Gud oss mulighet til en ny start.

 

Bibelvers:

3 Mos 11,44 Vi skal være hellige for Gud er hellig

Sal 51,7 Vi ble født med skyld

Rom 6,14 Synden skal ikke herske over dere

Rom 7,18-25 Jeg gjør ikke det jeg vil

1 Kor 1,30 Jesus er vår rettferdighet, helliggjørelse og forløsning

Gal 5,17 Våre naturer ligger i strid

2 Tim 2,1 Bli sterk ved nåden