Fitness og frelse

ARTIKKEL: Mange er veldig opptatt av fitness, kropp og utseende. Hva gjør det med vår identitet og oppfatning av hva frelse egentlig er? Les mer.

 

«Just do it!» forteller treningstøygiganten Nike. «Det er deg mot deg selv» står det på et av de over 16 millioner bildene med hashtagen #fit på Instagram. På bildet ser vi muskelbunt og skuespiller Dwayne «The Rock» Johnson som poserer framfor en rekke vektmanualer.

Et kjapt sveip innom sosiale medier og de mer tabloide nettavisene og magasinene bekrefter at vi er veldig opptatt av kropp og utseende. Gjennom medier og reklame fores vi med kroppsidealer der jentene er slanke og veldreide, mens gutta har six-pack og svære biceps. Det har blitt et stort marked for kropp og velvære i samfunnet vårt.

Med et så sterkt fokus på kroppen og det ytre, er det som om identiteten vår er flyttet utenpå. Spissformuleringen «Jeg er den jeg framstiller meg som» kan være treffende for mange. Hva da med selvfølelse og selvbilde? Kanskje er det slik, som psykiateren Finn Skårderud antyder, at kroppen har overtatt sjelens rolle som gjenstand for frelse.

«Kanskje blir det slik at frelse da aller mest handler om å passe inn i bildet av hvordan jeg bør se ut»

Treningssenterkjeder som Fitness Xpress, Fresh Fitness og Evo Fitness livnærer seg alle av treningsglade forbrukere. Slik kan treningssentrene minne om lekre industrilokaler som ikke produserer varer, men frelse, i form av økt selvfølelse og sosial aksept.

I en samtid der gudsbegrepet for mange er tømt for sitt innhold, får også frelsesbegrepet en ny betydning. Det handler ikke lenger om tilgivelse for synd og skyld overfor en hellig Gud, men mer om å kvitte seg med skamfølelsene alle kan kjenne på: ikke god nok, ikke pen nok, ikke fit nok.

Kanskje blir det slik at frelse da aller mest handler om å passe inn i bildet av hvordan jeg bør se ut, om å være fit. Det er interessant å tenke på at «fit» oppprinnelig er et engelsk ord som betyr nettopp å passe inn. Fitness og trening handler om mosjon, men enda mer om emosjon. Det handler også om å komme i form, men vel så mye om formene våre.

«Fitness-frelsesbudskapet er helt motsatt av Bibelens budskap om frelse»

Frelsesbudskapet er uansett det samme for alle: «Just do it!» Det er opp til deg. Treningssentre, trenere og kosthold kan hjelpe deg, men det er bare du som kan frelse deg selv, ja, skape din identitet. Du kan selv øke din selvfølelse og sørge for sosial aksept. Medaljens bakside er at du har hele ansvaret selv.

Fitness-frelsesbudskapet er helt motsatt av Bibelens budskap om frelse. Her handler ikke frelse om å passe inn ved egen anstrengelse. Vi passer allerede inn, fordi vi er skapt og villet av Gud. Der vår synd og skyld gjorde oss ansvarlige, tok Gud selv hele ansvaret, da Jesus kom for å sone og betale i vårt sted. Frelse er å ta i mot Guds gave: uforbeholden tilgivelse i Kristus Jesus. Her ligger dypest sett vår sanne identitet.

 

Artikkelen stod først på trykk i Credo 2/2014.