Fernando/Unsplash

«Jeg skal være din mamma nå»

Sosiale medier gjør det mulig å velge en ny familie når din egen ikke virker eller ikke anerkjenner dine livsvalg. Helt fremmede mennesker kan bety en enorm forskjell i enkeltpersoners liv – hvordan utfordrer det oss?

Grapevine, Texas ble i 2008 kåret til et av USAs beste steder å bo. Befolkningen var homogen, gjennomsnittsinntekten høy og skolene gode, som ved Faith Christian School. Som andre skoler tok Faith og samfunnet rundt amerikansk fotball seriøst: 70 spillere, 11 trenere, det nyeste utstyret og støttende foreldre stod bak laget. Høsten 2008 ventet en spesiell motstander, Gainesville State Tornadoes. De fjorten spillerne på dette laget stilte med mange år gammelt utstyr, og hadde scoret svært få mål før møtet med Faith. Tornadoene ble nemlig rekruttert fra et høysikkerhetsfengsel, og spillerne ble eskortert av sikkerhetsvakter som tok av dem håndjernene ved ankomst. 

Før kampen fikk Faith-trener Kris Hogan en idé, forteller sportskanalen ESPN. Hogan delte heiagjengen fra Faith i to, slik at den ene halvdelen ga alt for det gjestende laget. Til og med cheerlederne stilte opp for Gainesville, og laget ble heiet på ved spillernes navn. Hjemmelaget vant suverent, men i bønnen spillerne ba etter kampen takket Isaiah, en overveldet Gainesvillespiller, Gud for at det var så mange som brydde seg om dem. Aldri før hadde de opplevd å bli heiet på. Aldri før hadde de hørt sitt navn bli ropt ut over stadion, og med nytt utstyr og nye følelser i bagen satte de seg på bussen tilbake mens Grapevines innbyggere vinket dem avgårde. Trener Hogans mål var at hver og en skulle oppleve seg like verdifull som enhver annen person på jord. Den fremmende moren

Skjermbilde fra TikTok (Ophelia Nichols/shoelover99)

TikTokprofilen Ophelia Nichols, med brukernavnet shoelover99, har det samme målet: Alle som kommer innom hennes kanal skal kjenne seg sett og elsket, verdifull og trygg. Dersom noen sier at de er ensomme i lunsjen, filmer hun seg selv mens hun spiser lunsj og deler varme, oppmuntrende ord til brukeren som om de spiser sammen. Hun anerkjenner når noen setter ord på det som er vanskelig, gir trøst til den som er lei seg, og et slags nærvær til den som behøver et fellesskap, uten at det blir verken simpelt eller som å være hos psykologen.

Imaget er en rotfestet, sunn sørstatsmor som gjerne vil være mor til alle som behøver det. Hun tiltaler følgerne «bestie» og «honey» og avslutter svært ofte filmsnuttene med et hjertelig «I love you». Hennes ekthet og ærlighet har gitt henne over ni millioner følgere, og mange av dem setter ord på at de har fått den moren de har manglet.

Nettopp her har TikTok ledet an i en trend som nå sprer seg til flere plattformer: En oppdatert versjon av forrige tiårs bloggeres «bestevenn»-strategi. Her sier profiler «kan jeg få være din mor», de vil være din allierte, din trygge person – og de har truffet et kjempebehov. Det kan være godt for alle enhver å møte et varmt blikk og omsorgsfulle ord, selv om en er fullt klar over at relasjonen er enveis. Men mange brukere gir også uttrykk for at deres egen mor ikke fungerer eller har skuffet dem. En bruker sørger over «den moren jeg ønsket jeg hadde, den ekte versjonen av henne og fremtiden vi ikke får». Noen ber om hjelp til å få et godt kroppsbilde eller å få i seg riktig næring, for det har det aldri fått hjelp til. 

Knyttet til dekonstruksjon

Særlig har uttrykket «I´ll be your mom now» festet seg i møte med to aktuelle tema: identitet knyttet til LGBTQ og dekonstruksjon av tro. Punchlinen er «hvis din familie ikke aksepterer deg, skal jeg være din mor». Uenighet om identitet eller tro kan føre til dype sår, men like ofte synes det her å handle om at «enten er du med meg, eller så er du mot meg». Dermed er det ikke lenger bare den moren som ikke virker eller som mangler som erstattes, det er den moren som er uenig i livsvalg eller på noe vis utfordrer. «Beklager at moren din suger», går ofte igjen som en bekreftelse til den som har delt om relasjonskriser – selv om vi som seere kun har fått den ene siden av historien.

En annen, stor TikTokprofil som selv har gått gjennom ulike prosesser knyttet til seksualitet, samliv og troskrise og som kuttet kontakt med hele storfamilien, sier ofte at alle som overhodet nevner ordet familieverdier bør mistenkes. De er nemlig sannsynligvis gammeldagse, uvitende, begrensende og ikke inkluderende. Men frykt ikke – din nye nettfamilie står klar til å få deg til å føle deg verdifull. Effekten blir den samme som Gainesville Tornadoes-spillerne opplevde. Forskjellen er at der treneren var motivert av kristen nestekjærlighet, er flere slike nettprofiler motivert av å hjelpe mennesker bort fra etablert kristendom og kristen nestekjærlighet, både trospraksisen og troende blir oppfattet som farlige eller dobbeltmoralske. Hele frasen «I´ll be your mom now» har dermed fått flere betydninger. 

Den andre forskjellen er den opplevde nærheten. Treneren fikk ett, avgjørende møte med Gainesvilleungdommene. TikTok-profilene etablerer en opplevelse av en tett relasjon gjennom hyppige «møter» over tid. Det behøver virkelig ikke bare være negativt, Ophelia er blant mange som har fått stor betydning i enkeltpersoners liv.

Men for det første kan vi hente med oss at kristen nestekjærlighet ikke nødvendigvis tolkes slik avsender mente i en verden der kulturforskjellene blir så store. For det andre er det overraskende mange som lever med smertefulle erfaringer av å være i familie og en opplevelse av å være sviktet av dem som skulle elske høyest. Og nettopp der ligger utfordringen: Den som ønsker å peke på Guds gode vilje risikerer å bli misforstått, og det er sårt. Men Ophelia demonstrerer daglig hvor godt det gjør når håp, nåde og sannhet går hånd i hånd. Det bør inspirere kristne som har fått møte et evigvarende håp og ekte nåde. Det trenger ikke å være for å være noens mor, tvert imot viste trener Hogan hvor lite som skulle til for å peke på et kristent menneskesyn og en rettferdig Gud.