Frost 2 Samtaleguide

Norgespremiere: 25.12.2019
Originaltittel: Frozen 2
Sjanger: Eventyr Animasjon Familiefilm Barnefilm
Skuespillere: Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff, Josh Gad
Regi: Jennifer Lee, Chris Buck
Nasjonalitet: USA
Originalspråk: Engelsk/Norsk/Samisk
Lengde: 1 t. 43 min.
Produksjonsår: 2019
Produksjonsselskap: The Walt Disney Company
Aldersgrense: 6 år
Begrunnelse: Filmen inneholder flere mørke og dramatiske scener og enkelte skremmende skikkelser. Dette gjør at filmen får 6-årsgrense.


Om filmen 


Hvor kommer egentlig Elsas magiske krefter fra, og hva skjer dersom hun følger stemmene som kaller på henne fra den skumle skogen? I Frost 2 får vi vite mer om Arendelles historie. Det viser seg at Elsas familie har tatt dårlige valg en gang i fortiden, og nå må Elsa ta konsekvensene. Den skumle skogen er nemlig dekket av tåke, og holder fast et helt folk. 

Når Elsa, Anna og resten av gjengen våger seg inn i skogen, begynner virkelig ballen å rulle. Her finner vi spørsmål om identitet og opphav, om skyld og ansvar, mot og lojalitet. 

Elsa må kjempe på flere fronter, både for å gjøre opp for lidelsen hennes folk har påført andre, for å redde sitt eget land og for å møte sin egen redsel. Der hun i den første filmen fryktet at kreftene hennes var for sterke, lurer hun nå på om de ikke strekker til. 


Bakgrunn


Det er alt seks år siden den første Frost-filmen ble en landeplage. Ikke bare her til lands, men over hele kloden sang liten og stor «Let it go» og kledde seg i prinsessekjoler med duft av eventyr. Den første filmen spilte inn over 1,2 milliarder dollar på verdensbasis, noe som gjør den til den mest innbringende animerte filmen noensinne. 

Derfor har det vært knyttet svært store forventninger til oppfølgeren, Frost 2. I hvilken ende av historien om Elsa og Anna ville denne filmen ta fatt? Får vi vite noe mer om karakterene, og får Elsa en kjæreste? I løpet av premierehelgen i USA havnet den øverst på listen over hvor mye penger animerte filmer har tjent inn noensinne.

Etter mye frem og tilbake under utviklingen av Frost 2, endte det med at den skulle svare på mange av spørsmålene som ble stående åpne etter den første filmen: Hvorfor har Elsa magiske krefter? Hvorfor har ikke Anna slike krefter? Hva skjedde med foreldrene deres? 

Frost fikk mye ros for å la heltinnene være handlekraftige og selvstendige. I tillegg er det søsterkjærligheten som er drivende. Elsa og Anne er ikke avhengige av noen mann som må redde dem. Dette fokuset på de to søstrene fortsetter i film nummer to, og gjør at Frost-franchisen skiller seg noe ut fra resten av Disneyformatet. Det blir en kontrast mellom superhelten Elsa som redder verden med overnaturlige krefter, og  den vanlige Anna, som redder verden ved å være modig og vise kjærlighet. Filmen har det samme teamet som i den første, samme manusforfatter, regissør, produsent og komponister. 

Under utviklingen av historien i Frost 2 reiste produksjonsteamet til Skandinavia, og tilbragte blant annet en del tid i Norge. Det kan man se i det visuelle, høre i musikken – med folkemusikkinnslag og norske artister, og merke i mytene. Blant annet har Sametinget både i Norge, Sverige og Finland bidratt med informasjon om samene, som skal være en modell for tundrafolket.

Filmen har fått generelt gode kritikker, dog ikke fullt så lovprisende som den første. Den roses for bra musikk og fantastisk animasjon, men kritiseres for at historien ikke er så lett å følge eller gir mye mening. Frost 2 er også karakterisert som mørkere enn den første filmen, og tangerer store tema som klimakrise og kolonialisering. Filmen har et tydelig religiøst univers, preget av magi og naturreligion.


Spørsmål til samtale

Til denne filmen har vi laget to ulike spørsmålsrekker med ulik vanskelighetsgrad. Frost 2 er aktuell for barn og unge over et stort aldersspenn, og spørsmålene må tilpasses dem man ser filmen sammen med. Er barna veldig små, kan man med fordel bruke «tommel opp, tommel ned» (trekk frem karakterer eller hendelser og be barna om å gi tommel opp eller tommel ned) for å starte en samtale.


  1. Hva likte du best med Frost 2, og hvorfor? 


2. Hva syns du om fargene, musikken og animasjonen? 


3. Hvorfor tror du at Elsa valgte å følge stemmene som kalte på henne? 


4. Hva tror du moren mente da hun sa til småjentene at elven Ahtohallan «har svar på fortidens gåter»? 


5. Hva får vi vite om grunnen til at tundrafolket er fanget i den forheksede skogen? Hvorfor vil Elsa gjøre det godt igjen? 


6. Hvilken rolle har Anna i den dramatiske redningsaksjonen? Hva sier dette om fellesskap, mot, ansvar og kjærlighet?


7. «Kjærligheten er evig», sier Olaf. Og Kristoffer sier at «kjærligheten tåler alt». Hva tenker du om dette ut fra 1 Joh 4, 7-10 og 1 Kor 13,7
 


8. «Bare sannheten kan redde Arendelle», sier trollene. På hvilken måte satte sannheten om fortiden både kongeriket, tundrafolket og Elsa fri? Hva sier Bibelen om sannhet og frihet? Se gjerne Joh 8,31-36 og Sak 8,16


9. Filmen har et tydelig religiøst univers, preget av magi, naturreligion og paganisme – der den feminine gudinnekraften er sentral. Hvilken rolle har Elsa i dette? Hvordan viser det religiøse seg ellers i filmen? Hva kan du kjenne igjen fra samtiden vår her? 
  1. Hva likte du best i filmen? Hvorfor likte du akkurat det?


2. Var det noe som var skummelt i filmen? Hvorfor var det skummelt? 


3. Hva synes du om fargene og musikken? 


4. Hva hadde skjedd med tundrafolket? Hva gjør Elsa når hun oppdager det? Hvorfor vil hun gjøre det godt igjen? 


5. Hvorfor er det viktig å be om tilgivelse når noe galt har skjedd? Har du bedt om tilgivelse noen gang? 


6. Hva fant Elsa ut om seg selv? Hvorfor var det viktig for henne å finne sannheten? Bibelen sier også mye om sannhet. Hva sies om sannheten om oss i 1 Joh 4,7-10?


7. Historien i Frost 2 har med mange ting som viser at karakterene tror at det finnes noe mer enn det vi kan se og ta på. De bruker magi, de tror at ting i naturen kan være levende og tenke som mennesker, ja, til og med kan tilbes slik som vi gjør til Gud. (Tips: reflekter gjerne over hvordan det fremstilles at «vannet husker».) Tror du at naturen har magiske krefter?