Heaven is for Real

SAMTALEGUIDE: Filmen «Heaven is for Real» er basert på boka med samme navn (Himmelen er på or’ntli i norsk oversettelse). 4 år gamle Colton har en nær-døden-opplevelse og forteller at han har vært i himmelen og møtt Jesus. 

Fakta:

Tittel: Heaven is for Real
Sjanger: Drama
Lengde: 1 t. 39 min.
Regi: Randall Wallace
Skuespillere: Kelly Reilly, Greg Kinnear, Jacob Vargas, Ali Tataryn, Nancy Rosel, Connor Corum, Candace Smith, Mike Mohrhardt, Lane Styles, Darcy Fehr, Darren Felbel, Jon Ted Wynne
Kinopremiere Norge: 19. 09. 2014
Manus: Todd Burpo, Chris Parker, Lynn Vincent
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2014
Produksjonsselskap: Sony Pictures Entertainment, TriStar Pictures, Roth Films, T.D. Jakes
Distribusjon: United International Pictures
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Ungdom / Voksen

 

Trailer:

Sammendrag

Pastorsønnen Colton (4) har en nær-døden-opplevelse på operasjonsbordet, og forteller etterpå med stor sikkerhet om sine syner av himmelen og Jesus.
Far Todd Burpo (Greg Kinnear) og hans kone Sonja (Kelly Reilly) reagerer ulikt på sønnens beretning. Far går inn i en troskrise der han må tenke gjennom hva han tror eller ikke tror om evigheten og Guds kjærlighet. Mors kamp handler først og fremst om at ektemannen ser ut til å miste grepet i hverdagen, og at hans oppførsel truer med å frata familien både økonomisk bærekraft og lokalmiljøets respekt. Far er den eksistensielle tenkeren, mor er den praktiske som fører regnskapet og planlegger fremtiden her på jord.

Menigheten der Todd Burpo er pastor, skildres som et sted der ledelsen ønsker balanse og trivsel. Altså ikke for karismatisk, men heller ikke for stivbeint. Burpos fokus på sønnens himmel-syner skaper både skepsis og nysgjerrighet i menigheten.

 

Foto: UIP
Colton (Connor Corum) og pappa Todd (Greg Kinnear) i Heaven is for Real. Foto: UIP

Bakgrunn

Tvil og forvirring skildres ærlig i filmen. Kristne mennesker blir presentert som en variert gruppe. Noen tror sterkt, andre tviler, noen søker sterke følelser, andre vektlegger de rasjonelle sidene av troen. At det er vanskelig å finne den gylne middelvei også innenfor troslivet, kommer godt fram i mor Sonjas hjertesukk når hun sier at halve menigheten vil slutte å tenke og bare føle, mens den andre halvparten vil det stikk motsatte.

Ingen av karakterene i filmen ser ut til å søke svar på livets store spørsmål i Bibelen i nevneverdig grad. Det ser ut til at de heller finner sine svar gjennom å tenke selv og i samtaler med andre mennesker. Dermed forteller ikke filmen noe særlig om Bibelens syn på himmelen, men argumenterer sterkt for at en subjektiv opplevelse må tas på alvor som det den gir seg ut for å være.
Bakgrunn

Heaven Is For Real er basert på metodistpastor Todd Burpos bestselgende bok med samme navn, som lå høyt oppe på New York Times bestselgerliste i tre år på rad etter at den kom ut i november 2010. Den er oversatt til over tretti språk og blir stadig utgitt på nye språk. Boka er også gitt ut i en egen barneversjon. Familien Burpo har etablert Heaven Is For Real Ministries, og nylig kom en oppfølger til boka ut: Heaven Changes Everything.

Heaven Is For Real kom på norsk i 2012 med tittelen Himmelen er på or’ntli og ble øyeblikkelig en bestselger også i Norge.

Familien Burpo har måttet tåle kritikk for at de tjener penger på sønnens opplevelse, men nettopp suksessen vitner også om en massiv interesse blant folk flest for spørsmål rundt evigheten og livet etter døden.

Boka ble kontroversiell i kristne miljøer da den kom ut og filmen vil sannsynligvis skape debatt igjen.

Mamma Sonja (Kelly Reilly) med Colton og Cassie (Lane Styles) i «Heaven is for Real». Foto: UIP
Mamma Sonja (Kelly Reilly) med Colton og Cassie (Lane Styles) i Heaven is for Real. Foto: UIP

Spørsmål til refleksjon og samtale

1. Hva tenker du umiddelbart etter å ha sett filmen?

2. Hvor troverdig synes du hovedpersonene skildres?

3. Filmen er laget som et drama. Hvordan fungerer den filmatisk: hvilken stemning skapes, hvordan er historien bygget opp, hvilke fortellergrep blir brukt?

4. Det finnes mange beretninger om nær-døden-opplevelser og innsyn i en tilværelse på «den andre siden» av dette livet. Hvorfor tror du akkurat Coltons historie har blitt så kjent og populær?

5. Hvilket inntrykk får du av kristen tro i filmen?

6. Hvordan blir andre livssyn presentert?

7. Hva sier filmen om himmelen?

8. Hva sier filmen om eventuelle kriterier for å komme til himmelen etter dette livet? Hvilke(n) begrunnelse(r) gis for å komme til himmelen?

9. På hvilken måte blir Bibelen brukt eller fremstilt i filmen?

10. I hvilken grad synes du filmen stemmer med Bibelens skildringer av evigheten?