Hotel Cæsar samtaleguide


Sammendrag


Hotel Cæsar er historien om et hotellimperium som ble bygget opp av en sørgende enke med små ressurser og som vokste seg til et stort konsern med familiemedlemmer i mange sentrale roller. Historien forteller at selve hotellbygningen brant omlag ti år før seerne fikk være med i dramatikken. Astrid Anker-Hansens (Sossen Krogh) sønn Georg (Toralv Maurstad) gikk resolutt i gang med gjenoppbyggingen, og for å vise hvor trygt og flott det hele hadde blitt flyttet han selv inn i toppetasjen sammen med sin mor. Det var bakgrunnen for slagordet «Et hjem for oss – et hjem for deg».

Astrid Anker-Hansen har gjennom 1150 episoder regjert som familiens overhode. Med to sønner og flere hele og halve barnebarn og oldebarn, hvorav noen er ukjente for henne helt til de dukker opp, har hun nok å holde styr på. I tillegg har familiemedlemmene ganske sterke personligheter, og de fleste sliter med flere større laster. Felles for nesten alle er at de sjelden gir slipp på muligheten når mer makt eller penger ligger foran nesen deres.

Men en familie er ikke nok for et hotell, her er også andre ansatte og gjester som har sitt å si, sine ønsker og ambisjoner. I løpet av snart sju år har både familiemedlemmer og ansatte på hotellet opplevd mange oppturer og nedturer, og bare Astrid Anker-Hansen (Sossen Krogh) og hennes barnebarn Juni (Anette Hoff) holder fremdeles ut.

Bakgrunn


Peter E. Falck og Christian Wikander har med Hotel Cæsar skapt uten sidestykke Norges mest populære såpeserie. Serien har vært oppe i en markedsandel på 66 prosent av seerne i alderen 12-19 år, og holder fremdeles i snitt 40 prosent av publikum som ser på fjernsyn mellom 19.30 og 20.00 fanget. Målet var å lage en serie som kunne gi troverdighet til denne delen av dramabransjen, og det var derfor velrenommerte skuespillere som ble hentet inn til de aller første episodene. Likevel ble ikke glamour på norsk bare godt mottatt i starten, anmelderne var lite imponerte og synes TV 2 burde omdisponere programpengene sine.

Selve historien ble inspirert av forholdet mellom Janni Spies og den langt eldre reiselivsbaronen Simon Spies, en ekte eventyrhistorie som ble utgangspunkt for historien om rikmannen og direktøren som falt for eskortepiken.

– Jeg synes et program som Hotel Cæsar undergraver verdier som å ta hensyn til andre, vise omsorg og likeverd. I stedet får barna servert heltetyper som lyver, stjeler, er utro og bruker sarkasme, urettferdighet og ironi, uttalte Helga Hjetland, daværende leder for Norsk Lærerlag etter at seerne hadde fått vært med på hotelldramaet i godt og vel to år. Begrepet «Drittsekk-TV» ble lansert av bekymrede ansatte i skoleverket. Serien laget bølger langt inn i regjeringen, og debatten omkring innhold og sendetidspunktet gikk så langt at daværende barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim ba konsernsjef Kåre Valebrokk om å flytte Hotel Cæsar til et senere tidspunkt.

Nå kan det synes som om serien har blitt mer stueren, den er mindre omdiskutert i det offentlige rom. Men seertallene har ikke endret seg med verken debatter eller rollebytter, og det er allerede klart at serien vil gå frem til 2008.

Hotel Cæsar har fått Gullruten for «Beste hverdagsdrama/såpe» (2001) og «Beste TV-skuespiller» (Anette Hoff som Juni Anker-Hansen, 1999). Nominert til Amanda 1999.
De to såpekokerene har også stått bak flere suksesser som Rederiet, Tre Kronor, Familiesagaen De Syv Søstre og Varehuset.

Samtalespørsmål

1. Hva synes du om historien i Hotel Cæsar?

2. En såpeserie består av korte episoder, med mange karakterer og mange parallelle historier. Kan en slik serie til tross for det raske og ofte overfladiske formidle noe, eller er livet på hotellet bare underholdning? Hender det at du får noe å tenke på etter å ha sett en episode?

3. Hva motiverer de ulike karakterene i serien?

4. Hva forteller serien om lykke?

5. Hva sier Hotel Cæsar om makt? Er noen av karakterene fornøyd med makten de har? Sier Bibelen noe om hvordan vi kan forvalte makten vi er tildelt? Hvordan forvalter Gud sin makt? Se Hannas bønn i 1 Sam 2,1-10

6. – I serien er vi veldig tydelige på hva som er riktig og hva som er galt. De umoralske får sin straff. Er de utro, må de betale. Driver de med snusk i forretningslivet, blir de avslørt, sier Finn Folke Thorp, en av manusforfatterne til serien til Dagbladet. Hvilke konsekvenser synes du at valgene karakterene tar får? Ville det skjedd det samme i virkeligheten?

7. Flere av karakterene i serien har inngått et mer eller mindre forpliktende samliv, enten i løpet av serien eller at de ankommer som gifte eller samboende. Felles for dem alle er at de ender opp alene etter en stund. Noen mister ektefellen/samboeren i tragiske omstendigheter, men flesteparten går fra hverandre. Er det slik også i virkeligheten? Hva sier Bibelen om å leve sammen?

8. Synes du at karakterene i serien er selvsentrerte? Kan noen også karakteriseres som egoistiske? Hvor langt kan en komme med egoisme? Se Jak 3,13-18. Hva er forskjellen på en etikk ut fra dette bibelavsnittet og en etikk som setter individets behov som viktigste målestokk?



Av Anne Solfrid Brennhovd
© Anne Solfrid Brennhovd/Damaris Norge 2005