Movieguide

Høy moral gir høye seertall

Pro-amerikansk, anti-feministisk, kapitalistisk og anti-kommunistisk. Slike verdier vil filmpublikum ha, ifølge magasinet Movieguide.

Eivind Algrøy
Film og moral har vært diskutert i kristne kretser siden Ben Hur raste over lerretet. Hva er egentlig god moral på film, og hvilke virkemidler kan aksepteres? Den konservative organisasjonen Christian Film and Television Commission har tatt på seg å hjelpe familier til å gjøre kvalifiserte, verdibaserte valg i filmfloraen, basert på det de kaller konservative verdier. De mener at god moral ikke bare er godt for seerne, men også for inntjeningen.

Kommersiell suksess

Organisasjonen er en del av Good News Communication, og driver magasinet Movieguide som publiserer filmanmeldelser og intervjuer Hollywood-stjerner. Det er Movieguide som publiserer undersøkelsen som mener å se at det ikke bare lages flere filmer med «konservativ moral», men at det er disse filmene som gjør kommersiell suksess.
Ifølge deres siste studie tjente filmer med et veldig sterkt, kristent livssyn i gjennomsnitt fire ganger så mye som filmer med sterkt ikke-kristent, anti-kristent eller blandede livssyn. Mens det Movieguide kaller konservative filmer spilte inn 64,9 millioner dollar per film, spilte motparten i gjennomsnitt inn 15,9 millioner dollar. Enda verre gikk det for filmer med sterkt humanistisk eller ateistisk livssyn, som i gjennomsnitt innkasserte 8,4 millioner.

Og ikke bare gjorde filmer med et kristent budskap det bedre, men «jo sterkere kristent livssyn, jo mer penger spilte filmen inn» konkluderer organisasjonen.

Action

På listen over filmer med et sterkt kristent og forsonende budskap i 2012 finnes action-filmer som Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides og Transformers: Dark of the Moon, i tillegg til et drama som Ekstremt høyt og utrolig nært, den rørende filmen om den autistiske gutten hvis far blir drept under terrorangrepene i New York. På listen finnes også uttalt kristne produksjoner som Fireproof og Courageous.
Filmene som derimot får stempelet «sterkt ikke-kristent, anti-kristent, humanistisk eller blandet livssyn» er blant andre rølpe-komedier som Hangover II, Bad Teacher og spenningsfilmer som Stieg Larssons The Girl With the Dragon Tattoo og Paranormal Activity.

– Moral selger

Ifølge grunnleggeren av Movieguide, Ted Baehr, kan det samme sies om filmer på vår side av Atlanterhavet. Ni av de ti bestselgende filmene har ifølge ham enten «sterkt eller veldig sterkt bibelsk, forsonende og/eller moralsk innhold».
Det er heller ikke første år at Baehrs organisasjon påpeker sammenheng mellom konservative verdier og kassasuksess. Ifølge Baehr må filmskapere innse at dårlig moral ikke selger.
– Filmskapere må lage filmer som i større grad reflekterer et kristent publikus tro og verdier. Hollywood og massemediene kan ikke lenger ignorere bibelske verdier eller Jesus Kristus og hans evangelium, sier Baehr.

Avviser kritikk

Baehr og Movieguide var i hardt vær i 2004, da Christianity Today publiserte en artikkel som hevdet at Baehrs PR-selskap Kairos Marketing hadde mottatt betaling for å promotere seks filmer som senere hadde fått positiv omtale i Good News Communications magasin Movieguide, der Baehr er en sterk aktør. Kairos er ikke en del av Good News Communication, men skal ha donert penger til selskapet. Baehr har avvist at dette skulle være et problem, siden deres kategorier for å anbefale eller fraråde filmer uansett er så objektive at de ikke påvirkes av kommersielle interesser.

Artikkelen stod på trykk i avisen Dagen 16. januar 2014. Publisert med tillatelse.