Fra «Into the Woods». Foto: Disney Enterprises Inc.

Hva gjør livet godt å leve?

AKTUALISERING: Filmen Into the Woods viser at det å ha noen å høre sammen med og være glad i, gjør livet godt å leve. Men først og fremst må vi erfare og erkjenne at vi hører sammen med Gud.

 

Bakgrunn

Musikal-filmen Into the Woods vever sammen mange eventyr og gir dem en vri. Grunnfortellingene er slik vi kjenner dem fra brødrene Grimm. De forskjellige karakterene har ulike ønsker i livet og møter hindringer de må overvinne for å få sine ønsker oppfylt.

Into the Woods utforsker hva som kan skje etter eventyrenes tradisjonelle avslutning, nemlig «lykkelig i alle sine dager». Resultatet er en historie som viser at de valgene vi tar, får store og vidtrekkende konsekvenser, og at vi aldri kan forutse alle følgene av våre handlinger.

Spørsmål om skyld, rettferdighet, tilgivelse og hvem som skal definere rett eller galt, er sentrale tema for alle disse eventyrskikkelsene som her møter oss med dagsaktuelle perspektiv på livets mange dilemmaer. Men først og fremst ser vi hvor viktig det er å ha noen vi kan stole på, være glade i å høre sammen med.

Filmen bygger på Stephen Sondheims og James Lapines musikal som hadde premiere på Broadway i 1987. Den populære musikalen har vært satt opp flere ganger og flere steder gjennom årene, senest i New York i 2012. Meryl Streep ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle, for sin innsats som heksen.

Forslag

PPT: 2015 Into the Woods hva gjør livet godt å leve. (kan brukes i andakt).

Bakeren og kona ønsker seg et barn mer enn noe annet. De er villige til å gjøre nesten hva som helst for å bli foreldre, inkludert lyve og bedra.

Jack ønsker bare å beholde sin eneste venn, den gamle kua som moren vil selge. Han stjeler uten betenkning fra kjempene for å kjøpe kua tilbake.

Rødhette ønsker å gjøre sin plikt slik moren har sagt, nemlig vise omsorg for bestemor som er syk. Hun blir dessverre distrahert på veien, og spiser dessuten selv opp nesten alle godsakene hun skulle hatt med som gave. Hun er ikke den beste til å gjøre sine plikter eller vise omsorg, når alt kommer til alt.

«Vår avhengighet av relasjoner, er gitt av Skaperen selv»

Askepott, ja hun ønsker seg en kjekk mann og et komfortabelt liv med ham i stedet for den slitsomme, grå hverdagen med stemoren og stesøstrene.

Rapunzel forelsker seg i prinsen og vil bare være sammen med ham, helst utenfor tårnet hun har vokst opp i …

Det kan se ut som om de ulike karakterene i Into the Woods er på helt forskjellig sted i livet og dermed ønsker seg ganske forskjellige ting. Det de har til felles, er at de ikke er tilfredse, men ønsker en forandring på en eller annen måte.

Men la oss se en gang til på hovedpersonenes ønske-liste:

·       Få et barn

·       Bevare en venn

·       Være omsorgsfull og ansvarlig

·       Få en god mann

Vi kan egentlig sammenfatte hele lista i ett ord: Relasjoner.  Alt det disse menneskene ønsker seg, handler om å få, eller bevare eller styrke et fellesskap med et annet menneske.

Into the Woods viser oss at det å ha noen å høre sammen med og være glad i, gjør livet godt å leve.

Det er ingen tilfeldighet at kjærlighet eller vennskap går igjen som tema, eller undertema, i nesten alle filmer, sanger og bøker. Fra vugge til grav er vi helt avhengige av noen å være glad i og at noen er glade i oss. Vi søker alltid etter noen å høre sammen med. Noen vi kan stole på. Noen vi kan stille opp for, og som stiller opp for oss.

Vår avhengighet av relasjoner, er gitt av Skaperen selv. Han spør etter oss mennesker. Den første Gud lette etter, var Adam da han gjemte seg i Edens hage. Siden har Gud fortsatt med å lete etter mennesker i slekt med Adam, slike som ønsker noen å være sammen med, men som gjemmer seg for Gud.

Gud vet at skal livet være godt å leve for oss, må vi ha noen mennesker å høre sammen med. Men først og fremst må vi erfare og erkjenne at vi hører sammen med Gud.

 

Bibelvers

Mos.3 8-9 (Adam og Eva gjemmer seg)

Salme 63,2 (min sjel tørster etter deg)

Ordspr 27, 9 (godt vennskap styrker sjelen)

Joh. 3, 17 (Gud sendte ikke sin sønn til verden for å…)