Den maktsyke og Den allmektige

AKTUALISERING: Frank Underwood i tv-serien «House of Cards» kjemper for makten med nebb og klør. Han blir fryktelig provosert av Jesus som ga sitt liv uten kamp og hans budskap om kjærlighet og tilgivelse.

 

Sitat fra tv-serien House of Cards:

«Love. Is that what you´re selling? Well I don´t buy it!» – Frank Underwood

 

Tema: makt, kjærlighet, tilgivelse, nåde, frykt

 

Bakgrunn

Sitatet ovenfor er hentet fra begynnelsen av sesong 3 av House of Cards. I løpet av de to foregående sesongene har Frank Underwood (Kevin Spacey) kjempet med nebb og klør for å nå toppen. Og toppen har han vitterlig nådd, nå som han uten skrupler og med rå maktbruk har inntatt Det ovale kontor i Washington DC som USAs president.

Frank oppdager likevel snart at livet på toppen ikke er en dans på roser. Han må fortsatt kjempe, nå for å bli sittende som president og han opplever press på alle kanter.

Det eneste som synes å fungere er å styre med jernhånd og frykt. Men etter å ha vært i en begravelse til soldater som har dødd i tjeneste, kjenner Frank et stikk av dårlig samvittighet i hjertet. Det fører til at den vanlige rå makten han styrer med et øyeblikk viker for nåde, når han lar være å sparke en gammel høyesterettsdommer. Dette valget får alvorlige ringvirkninger for Frank. Han oppsøker derfor den katolske biskopen som talte i begravelsen for å søke råd.

Biskopen talte i begravelsen om Gud som ga sin egen sønn, og Frank klarer ikke å forstå hvorfor Jesus ikke kjempet mot de som ville drepe han. Når han møter biskopen i katedralen, spør Frank ham hvorfor Jesus lot seg ofre. Frank kan forstå en Gud som regjerer med frykt som maktredskap, men denne Jesus forstår han seg ikke på. Han som ba tilhørerne sine elske og tilgi dem som drepte han.

Frank blir igjen alene i katedralen og går fram til et krusifiks med Jesus på korset. Før han spytter den korsfestede i ansiktet, vender han blikket mot Jesus og utbryter med en hard tone:

«Kjærlighet? Er det det du selger? Vel, jeg kjøper det ikke!»

Frank Underwood nekter å tro at kjærlighet til sine fiender vil gjøre noe som helst godt. Han ser på nåde og tilgivelse som menneskelige svakheter som han har erfart kan få alvorlige konsekvenser. Jesu budskap provoserer denne mektige amerikanske presidenten noe voldsomt: Tenk å gi slipp på makten ved å la seg drepe uten kamp!

 

Forslag

Frank Underwood feiler i å se Bibelens underliggende budskap: Det var ingen som tok Jesu liv – han ga det frivillig fordi han elsket verden så inderlig høyt (Joh 3,16 og 10,18).

Ingen makt i universet er sterkere enn Jesus og hans kjærlighet. Ikke en gang døden kunne holde på ham (1.Kor 15,55). Ved sin død og oppstandelse satte Jesus oss fri fra slaveri under synd og frykt.

Du kan bruke historien og sitatet ovenfor til å snakke om Jesu kjærlighet og våre tanker om makt:

-Hva tenker du dere om makt og måten Frank Underwood utøver makt på?

– Hvordan mener du en kan styre et land – eller en gruppe – på best mulig måte?

-Hva kan vi lære om maktbruk av Jesu liv og hans død og oppstandelse?

 

Bibelvers

Joh 3,16 (Den lille Bibel)
Joh 10,18 (Ingen tok Jesu liv, han ga det frivillig)
1. Kor 15,55 (Død, hvor er din brodd?)
Fil 2, 6 – 11 (Jesus ga avkall på sitt eget)