Jeg passer ikke inn, jeg passer ut

AKTUALISERING: Bøffenes planet  er truet av gorgene og de rømmer til sitt nye fristed på planeten Jorden. Bruk filmen «Hjem» for å minne om at hos Gud passer alle inn, uansett.

 

Sitat: ”Jeg passer ikke inn, jeg passer ut.”

 

Tema: tilhørighet, identitet, tilgivelse, tillit, vennskap

 

Bakgrunn

De vennligsinnede bøffenes planet er truet av de farlige gorgene, og de rømmer til sitt nye fristed som de finner på planeten Jorden. For dem er det ikke noe problem at Jorden alt er befolket, alle menneskene omplasseres bare til Australias ødemark. I den kaotiske prosessen blir  menneskejenta Tip glemt og skilt fra sin mor.

 

Det er viktig for bøffene å holde sitt nye oppholdssted skjult for fienden, men selvsagt klarer den klumsete og spontane bøffen Oi å sende en direktemelding med beskjed om hvor de nå befinner seg. Dermed har Oi satt hele folket sitt i fare og blir fryst ut av flokken. Han flykter for å forsøke og gjøre opp for seg. Det er da han møter Tip som leter og lengter etter sin mamma. Tør Tip å stole på at rotekoppen Oi kan hjelpe henne?

 

Forslag

Sitatet kan brukes til å snakke om tilhørighet, om å være en del av ”flokken”. Vi ønsker så gjerne å bli sett og bli likt, vi ønsker å føle oss hjemme. Men det kan innebære ulike ting for forskjellige mennesker, noen behøver et stort nettverk, andre er godt fornøyde med noen få, trofaste som de er trygge på. Paradokset er at mange av oss som ønsker å bli sett og anerkjent samtidig er forsiktige med å stikke oss frem og skille oss ut. Noen ganger trenger vi mennesker som ikke passer inn, men som passer ut. Vi behøver forskjelligheten.

 

Uansett hvilke rammer vi har i livet og hva som skal til for at vi er trygge, er det ganske sikkert at vi alle noen ganger kjenner at vi lurer på hva andre tenker om oss. Det er også ganske sikkert at vi alle dummer oss ut, at vi tråkker på noen, sårer hverandre, misforstår og blir lei oss. Et trygt fellesskap forutsetter at vi er rause og våger å be om og å gi tilgivelse, at vi kan stole på at vi hører til selv om vi har gjort noe leit.

 

Uavhengig av hvorfor vi føler at vi ”passer ut”, om vi har tatt dumme valg og tråkket på noen eller om andre har bestemt at vi ikke passer inn, har Gud sagt at han vil være din venn. David forteller i Salme 25 at han er ensom og har gjort mye galt, og han har fått mange fiender som er etter ham. Et par salmer senere beskriver han likevel Gud, som han har skuffet så mange ganger, som sitt lys, sin frelse og sitt livs vern (Sal 27, 1). Han stoler på at Gud er så glad i ham at det er tilgivelse nok. Hvilken modell for et fellesskap!

 

Spørsmål til samtale og ettertanke

Hvordan kan det kjennes å ”passe ut”?

Hva behøves i et trygt fellesskap?

Hvordan beskriver Bibelen et godt fellesskap?

Kan du se for deg noen i Bibelen som ikke passet inn? Hvordan  var deres historie?

 

Bibelvers

Job 2,11

Rut 1

Sal 25,16

Mark 6, 31

Mark 14, 32-42

Apg 4, 32-35