– Kjære fremtidige mamma

AKTUALISERING: 21. mars er den internasjonale Downs-dagen over hele verden. Se denne filmen, som tar utgangspunkt i en bekymret, gravid mors spørsmål angående Downs Syndrom, og bruk den som utgangspunkt for samtale om menneskeverd.

 

Nøkkelord: abort, menneskesyn, menneskeverd

Bakgrunn

I vårt naboland Danmark, fødes det nesten ikke lenger mennesker med Downs Syndrom. I Norge ønsker man å innføre en blodprøve (NIPD) som med stor sikkerhet kan identifisere Downs hos fosteret. KrF fikk i høst satt en foreløpig stopper for den omstridte blodprøven i samarbeidsavtalen med regjeringen, men det er likevel ingen garanti for at blodprøven ikke godkjennes for bruk i norsk helsevesen.

For en tid tilbake skrev vi om Tv-kjendisen Sigrid Bonde Tusvik, som i et intervju med Dagbladet fortalte at hun nok ville tatt abort om det var mulighet for at barnet hadde Downs. Bonde Tusvik begrunner dette med at hun vet med seg selv at hun ikke ville vært i stand til å ta vare på et barn med spesielle behov.

Det er ingen tvil om at et barn med Downs medfører mye arbeid for foreldre og omsorgspersoner, men er det noen grunn til å sortere bort et ukrenkelig og fullverdig menneske? Finnes det barn i denne verden som ikke medfører mye arbeid for foreldre og omsorgspersoner?

 

Forslag

Bruk filmen til å prate om menneskeverd, hva som kvalifiserer som liv, og livets verdi. Bibelen taler om at Gud har vevd oss i mors liv, og at han så oss da vi ennå var foster (Sal 139, 13 – 16), altså er det grunn til å tro at Gud anser det som liv, som blir unnfanget i mors mage. I De ti bud, slår Gud fast at vi ikke skal slå i hjel (2. Mos 20,13). Hvordan skal vi forholde oss til dette?

Stå opp for livet. Del filmen. Snakk om det!

P.S: Du kan lese mer om filmen på Aftenposten.no og en kommentar om «Livsgledens budbringere» i avisen Dagen.