Komme nærmar førr å forstå

AKTUALISERING: «Måtte komme nærmar førr å forstå» synger Ola Bremnes i låta «bror». Det gir gjenklang på så mange områder i livet, også disiplenes møte med Jesus på Genesaretsjøen.

 

Sitat:
lettelsen va stor
– det som kom i mot mæ
va min egen bror.

 

Tema: Relasjoner, fordommer, inkludering,

 

Bakgrunn

Ola Bremnes er en norsk musiker, forfatter og trubadur. Han er bror av musikerne Kari Bremnes og Lars Bremnes.

Sangen «Bror» er den første singelen fra platen «Molo», som kom i oktober 2015. Ola Bremnes skriver selv at han laget teksten på bakgrunn av et gammelt, indiansk ordtak. Bremnes påpeker at noen ganger innhenter historien teksten, og slik kan det nok være med denne sangen.

 

Forslag

I møte med det fremmede, det ukjente, kan vi alle bli nervøse og tilbaketrukne. Det er vanskelig å avgjøre formen på det vi ser når det er langt borte, og det er lett å ta feil. Først når vi kommer nær nok, nær hverandre, kan vi se hvordan menneskene egentlig er. Forbløffende ofte kjenner vi oss igjen i andre, avstanden lurte oss.

«Måtte komme nærmar førr å forstå», synger Bremnes, og det gir gjenklang på så mange områder i livet. Det er lite vi vet mye om før vi har brukt tid på eller sammen med, og denne investeringen av tid kan fort føre til at man blir glad i det man kommer nær.

I teksten bruker Ola Bremnes fantastiske detaljbilder fra naturen når han beskriver dette møtet. Matteus er akkurat like detaljorientert og kortfattet som en sangtekst når han maler et bilde av disiplene som er ute på sjøen, i motvind og høye bølger. Midt på natten kommer Jesus gående mot dem – oppå vannet. Disiplene skriker i angst, de er skrekkslagne, de kjenner ikke dette vesenet som kommer stadig nærmere. Det står at dette skjedde i «den fjerde nattevakt», som regnes å være mellom klokken 03 og 06 om morgenen. Det er ikke så rart at de ser feil og er sikre på at det er et gjenferd som er ute i mørket. Uttrykket «den fjerde nattevakt» har blitt brukt som et fast uttrykk for å være i nødens stund, blant annet i boken ved samme navn av Johan Falkberget. For når Jesus snakker til dem, ser de hvem han er. Vinden stilnet, og disiplene ser «du er i sannhet Guds Sønn» (Matt 14, 22-32). Disiplene «måtte komme nærmar førr å forstå».

Vi må også komme nærmere himmelen for virkelig å forstå hva som venter oss. Nå som vi er langt borte, kan vi bare ane konturene, og vi kan til og med noen ganger bli skremt av at vi skal reise herfra en gang. Men når vi kommer nær nok, vil himmelens herlighet bli forståelig og noe vi omfavner. «Ja, jeg vil følge min frelser, min bror, til jeg får møte ham der hvor han bor» (Boken om Jesus, Kari Sandvik).

 

Bibelvers

1 Mos 24, 15-20 (Rebekka gir en fremmed og dyrene hans vann)
5 Mos 15, 11 (Om å gi villig til den fattige, han er din bror)
Rut 2,10 (Boas tar imot Rut selv om hun er en fremmed)
Matt 25, 35-40 (Den som tar i mot en fremmed, tar i mot Jesus)
Rom 14,10 (Om å dømme sin bror)
1 Kor 13,12 (Om å bare se litt av himmelens herlighet)