Mirakelet på Manhattan

Mirakelet på Manhattan

Om filmen

Org tittel: Miracle on 34th Street

Aldersgrense: 6 år

Strømmes på: Disney+

År: 1994

Det store kjøpesenteret Cole´s i New York ansetter egen nisse hver jul. Men nissen de har fått tak i dette året kaller seg faktisk Kris Kringle (et kjent navn for julenissen i USA), kan håndtere reinsdyr og hevder at han er helt ekte. Det passer dårlig for den ansvarlige hos Cole´s, Dorey Walker (Elisabeth Perkins), som er overbevist om at julenissen bare er eventyr. Ikke nok med det, hun har overbevist datteren Susan (Mara Wilson) om det samme. Flere tenker likt, og Kringle (Richard Attenborough) må møte i retten for å forklare at han verken er gal eller en løgner. 

Denne nydelige juleklassikeren er spilt inn flere ganger. Noen mener at den første versjonen fra 1947 er best, andre foretrekker denne varianten som har enda flere referanser til kristen tro. Uansett løfter filmen opp sentrale tema om tro og tillit. Hva er det som gjør at vi tror på noe? Hva må vi vite før vi velger å feste vår tillit til at noe er sant? 

Kris Kringle spør Dorey om hun tror at han er en bedrager, og hun svarer at det ikke skader å ikke tro på noe mange mener er oppspinn. Men julenissen protesterer: han er mer enn bare en person i morsomme klær med godt humør! Han bidrar til at mennesker tenker litt mindre på seg selv. Og om han ikke kunne bevise med dokumenter eller vitenskap at han var selveste julenissen, vitnet det han gjorde om at han snakket sant. 

Minner ikke disse temaene om viktige spørsmål i kristen tro? Selvsagt er det forskjell på Jesus og julenissen. Men Jesus sa selv at gjerningene vitnet om hvem han var. Utfordringen til oss er hva det betyr i dag, i våre liv, dersom vi tror på ham.  

Var Jesus en løgner, en galning, eller var han den han sa han var? C.S. Lewis skrev om nettopp dette. Se Tom Arne Møllerbråten forklare argumentene her

Spørsmål til samtale

NB: Velg gjerne spørsmål som passer i din sammenheng. Noen spørsmål passer bedre for et eldre publikum. 

  1. Hva synes du om filmen? Var det noe du likte spesielt godt?
  2. Hvorfor var Susan så skeptisk til julenissen?
  3. Hvorfor er det viktig for julenissen at Susan og Dorey tror på ham?
  4. Er det noe av det Kris Kringle gjør som får deg til å tenke på Jesus? Hva da? 
  5. Hva tenker du om det dommeren sier i slutten av rettssaken? Er det det samme å tro på julenissen som på Gud, siden begge er usynlige? Hvorfor, eller hvorfor ikke?
  6. Mange mener at historien om Jesus er like mye oppspinn som historien om julenissen. Les Matt 16,15, ta gjerne med versene før og etter også. Hva ville du svart på spørsmålet?Samtaleguiden har også vært publisert i magasinet Misjonstidende