Perfeksjonisme som fanger

ANDAKT: «The only person standing in your way is you. Let her go. It’s time to lose yourself», sies det i filmen «Black Swan». Hva sier Bibelen om hva som setter oss fri?

Traileren kan sees på Filmweb.no (vi gjør oppmerksom på at filmen har 15 års aldersgrense, og at traileren er intens og dyster).

Andakten:

Filmen Black Swan har fått god kritikk jevnt over, og hun som hadde hovedrollen, Natalie Portman, har blitt belønnet for innsatsen med en Oscar, Golden Globe og BAFTA-pris (britisk pris). Hovedpersonen i filmen er den profesjonelle ballerinaen Nina, som får hovedrollen som den hvite og svarte svanen i stykket Svanesjøen. Det er en drømmerolle – mildt sagt. Han som er leder for ballettkompaniet, Thoms Leroy, er sikker på at Nina vil klare å spille rollen som den elegante og uskyldige hvite svanen. Men han ber Nina om å jobbe med å få frem «de mørke sidene» ved seg selv og slippe seg løs – det vil si å miste hemninger og selvkontroll – for å beherske rollen som den sorte svanen. I ballettkompaniet dukker det opp en ny og livlig jente som passer perfekt til rollen som den sorte svanen, og Nina føler seg truet. Dette utløser Ninas paranoide tanker som får alvorlige konsekvenser. Når lederen for ballettkompaniet, Thomas, skal hjelpe Nina til å fylle rollen som den sorte svanen sier han til henne: «The only person standing in your way is you. Let her go. It’s time to lose yourself.»

IMG_7023.CR2
Ballerinaen Nina sammen med danselæreren Thoms Leroy. Foto: SF Norge

Filmen viser virkelig de skadelige konsekvensene ved å leve et liv der man kretser rundt seg selv, og kun søker perfeksjon. Ballett har blitt omtalt som en kunstart som krever perfeksjonisme. «Klassisk ballett er dansens form for pirkearbeid,» sier instruktør Margrete Gautheim. Grader av perfeksjonisme er kanskje noe flere kan kjenne seg igjen i. Og man skal jo streve etter å gjøre så godt man kan. Men det kan bikke over til å bli usunt.

Derfor er det befriende å lese i Bibelen om at vi skal få løfte blikket fra eget liv – og se mot Gud. I Ef 4, 22 står det: «Lev da ikke som før, men legg av det gamle mennesket som blir ødelagt av de forførende lystene.» Det gamle mennesket døde med Jesus, men det er lett å bli innhentet av «gamle måter» å tenke på. I filmen Black Swan er løsningen på den skadelige perfeksjonismen å «slippe seg løs», det vil si miste hemninger – og følge lystene blindt. Og det er også et svar samfunnet vi lever i gir oss – at sann frihet er det samme som et liv uten grenser, og med egen lykke i fokus. Men Bibelen forteller at «sannheten skal gjøre dere fri» og «får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelige fri» (Joh 8, 32-26).

I boken De store ordene står det en fortelling om ei dame som forandra seg da hun forstod at hun er elsket av Gud av nåde – sånn som hun er. I årevis hadde hun jobbet med å holde oppe en perfekt fasade, med et vakkert hjem, flinke barn, flott hage – og hun var alltid i godt humør. Hun skjulte til og med for naboene, og sine egne barn, at mannen hadde mista jobben. Dette gjorde hun fordi hun var redd for å bli «avslørt» for at hun ikke «kunne noe som helst». Den væremåten kostet henne ekte fellesskap med andre, og holdt folk på avstand. Men da hun forstod at hun ikke trengte å «late som», og at hun kunne være ærlig og «være seg selv» – da ble hun virkelig fri.

«Jeg er korsfestet med Kristus; jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg. Det livet jeg nå lever som menneske av kjøtt og blod, det lever jeg i troen på Guds Sønn, som elsket meg og ga seg selv for meg. Jeg forkaster ikke Guds nåde. For hvis vi kan oppnå rettferdighet ved loven, da døde jo Kristus til ingen nytte.» (Gal 2, 19-21) Og med det vil jeg oppmuntre til å gi slipp på perfeksjonisme som står i veien for Gud – og nåden. Nåden er det endelige stempelet på at vi ikke er oss selv nok, vi trenger Gud. Men det er lett å glemme det i hverdagen.

Bønn:

– Kjære Gud, hjelp oss til å legge av det gamle mennesket – Lær oss hvordan du ønsker vi skal leve – til ære for deg – Pek på områder i livene våre der du ønsker at sannheten skal sette oss fri – Hjelp oss til å leve i at nåden er nok, slik at vi kan hjelpe andre til å oppdage det


Hvis du ønsker å fordype deg i temaet anbefales boken Perfecting Ourselves to Death: The Pursuit of Excellence and the Perils of Perfectionism, av Richard Winter. Richard Winter er professor i praktisk teologi ved Covenant Theological Seminary, St. Louis, Missouri. Du kan lese mer om boken og andre bøker han har skrevet på nettsiden til L’Abri.