Foto: Mindfulness via Flickr. Lisens: CC BY 2.0

Rosinen i nuet

ARTIKKEL: Hva opplever «folk flest» som sitt største problem i dag? Nesten samme hva som plager deg – Mindfulness synes å være løsningen.

 

Hva opplever «folk flest» som sitt største problem i dag? En titt på de dominerende tilbudene om livshjelp på nettet og i bokhandelen kan kanskje gi en pekepinn. Løsningene som tilbys på alt fra stress og søvnproblemer til overvekt, mangel på retning i livet eller kroniske smerter, kan for øyeblikket summeres i ett ord: Mindfulness. Nesten samme hva som plager deg – Mindfulness synes å være løsningen.

«Mindfulness i vestlig drakt er dennesidig»

Amerikanske Time Magazine og norske Dagen er blant dem som har satt søkelys på Mindfullness i det siste. Den sekulariserte buddhisme-avleggeren har inntatt Vesten med et budskap om ro, helhet, konsentrert nærvær og helbredelse for såre og stressede sinn.

Både Time og Dagen sine journalister har pliktoppfyllende gått gjennom det som kalles rosin-øvelsen: Se på en rosin, studer skrukkene, fokuser all oppmerksomhet på den lille klumpen, berør, lukt, smak og se at det er godt å være hundre prosent til stede i nuet.

Ofte kan jeg ha lyst til å be noen ta seg en rosin. Når dama foran meg på toget må se film, legge kabal og sende tekstmeldinger samtidig, fra Oslo til Kristiansand, da får jeg lyst til å be henne slappe av og se på en rosin i stedet. – Se på rosinen og øv deg i måtehold, konsentrasjon, fordypning.

Mange av de surfende, rastløse menneskene som vil rekke alt og oppnå maksimal innflytelse, eller nytelse, eller pensjon – før de dør, har begynt å oppdage at det er slitsomt å alltid være på vei et annet sted. At det kan tære på helsa alltid å være pålogget, oppdatert, tilgjengelig. Likevel er det nesten umulig å dra proppene ut av ørene eller overse varslingene som plinger så ivrig fra mobilen. Vi er jo viktige. Vi er jo ansvarlige. Vi kan jo ikke bare hoppe av. Og verden kunne jo glemme oss.

Så kommer Mindfulness seilende som det innlysende svaret for oppkavede mennesker. Finn roen midt i travelheten. Fortsett livet nesten som før, men bli mer harmonisk, balansert, vennligere, og lykkeligere. Du behøver slett ikke forandre deg. Du er god nok som du er.

Det kan umulig være noe galt med en slik sympatisk oppskrift? Forskning kan til og med fortelle at Mindfulness virker. Et viktig prinsipp for Mindfulness, er å møte alle tanker og følelser som strømmer gjennom deg på en vennlig, imøtekommende, aksepterende og ikke-dømmende måte. Fri flyt, med andre ord. Legg vekk analyser, vurderinger, sammenligning med tidligere erfaringer og viten, legg for all del vekk normer og moraliserende holdninger. Ingen tanker er farlige, de er ikke ditt egentlige «jeg», så la tankene komme, uten motstand.

Under et seminar om Mindfulness og kristen meditasjon i Kristiansand nylig, uttalte den profilerte Mindfulness-ambassadøren Viggo Johansen at det vi trenger mer enn noe annet i dag, er å lære hvordan vi skal forholde oss til våre egne tanker. Johansen undret seg over at ikke kunnskap om dette var integrert i offentlig skole, så grunnleggende som det var for å takle livet.

Den imøtekommende, aksepterende og ikke-dømmende holdningen som Mindfulness oppfordrer til, kan virke nesten identisk med budskapet i klassisk kristen tro. Forskjellen er likevel dramatisk. Mindfulness ber oss akseptere alle våre egne tanker. Kristen tro oppfordrer til å akseptere alle Bibelens tanker.

Rett etter krigen, da menneskenes evne til ondskap var grundig demonstrert, og konsekvensene av å ta valg basert på gale tanker likeså, da skrev den svenske kristenlederen Bo Giertz: «For å høre Gud tale i Bibelen må en legge vekk alle moderne fordommer og hele sin falske tro på å eie noen åndelig norm eller noen religiøs kunnskap (…) Ordet blir ikke levende før en bøyer seg under det og bare forlanger én ting: at Gud i sin nåde vil la meg få vite hele sannheten om frelsen i Kristus.»

Mindfulness tilbyr balanse og harmoni i øyeblikket. Mindfulness i vestlig drakt er dennesidig. En kristen lever imidlertid i spenningen og samspillet mellom øyeblikket og evigheten. Livet er mer enn det vi ser på denne siden av døden. Derfor må Mindfulness i et kristent perspektiv nødvendigvis bli en amputert øvelse og mangelfull kur for et helhetlig liv. Hva hjelper det å bli stressfri, harmonisk og vennlig i nuet, hvis en evighet i Guds nærvær tapes?

Kristne kan uten tvil ha stor nytte og glede av å puste roligere, gi sine barn en «vennlig berøring» og verdsette øyeblikket enda mer. Hvert øyeblikk er gitt oss av Gud og fylt av hans nærvær. Men en kristen kan aldri bytte bibel og bønn mot rosiner og rolig pust. Da står evighetens skatter på spill.

Artikkelen stod først på trykk i avisen Dagen, 06.03.14.