Samtaleguide Hva vil folk si?

Den sterke filmen Hva vil folk si rørte mange da den gikk på kino i 2017, og førte til en samfunnsdebatt om integrering og sosial kontroll. Filmen vant nylig flere Amandapriser, blant annet for beste norske kinofilm.

 

Sjanger: Drama
Skuespillere: Maria Mozhdah og Adil Hussain
Regi: Iram Haq
Manus: Iram Haq
Produsent: Maria Ekerhovd
Språk: norsk/urdu
Lengde: 1 t. 46 min.
Produksjonsår: 2017
Produksjonsselskap: Mer Film
Distribusjon: Mer film
Aldersgrense: 12 år
(Filmen har en utrygg stemning, voldsinnslag og en tematikk som kan virke forstyrrende på barn under 12 år.)
Fra filmweb.no

 

 

Last ned PDF-versjon av samtaleguiden

 

Bakgrunn

16 år gamle Nisha forsøker å balansere livet som norsk tenåring med forventningene hjemme hos sin pakistanske familie. Hun har norsk kjæreste, liker å feste og henge med venner.

Faren Mirza er en streng – men varm – type som vil det beste for datteren sin. Men når han tar henne på fersken med kjæresten, er reaksjonen brutal. På et øyeblikk forvandles Nisha fra farens øyensten til familiens skamplett.

Straffen er å bli sendt til Pakistan, der farens familie forhåpentligvis kan få skikk på den viljesterke jenta som “ikke eier skam”.

Kontrastene mellom Norge og Pakistan – både på godt og vondt – kommer tydelig fram i filmen. Samtidig er det som om Nisha lever i et “fengsel”, enten hun er hjemme i blokkleiligheten eller hos tanten og onkelen i Pakistan. Fortellingen er sterk, gripende og opprivende, og mange av scenene er krevende å se.

Denne svært sterke fortellingen formidles gjennom dyktige skuespiller-prestasjoner og nydelig filmspråk. Filmen er ikke selvbiografisk, men er inspirert av egne og andres erfaringer. Selv ble Haq sendt til Pakistan som 14-åring.

Kilder: Filmpolitiet NRK P3, dagbladet.no og kinomagasinet.no

 

 

Spørsmål til samtale

1. Hvordan likte du filmen? Hva gjorde særlig inntrykk på deg?

2. Hvilke virkemidler er brukt i filmen for å få frem ulike stemninger?
(Stikkord: klipp, musikk, tempo, farger, lys/skygge og lyd.)

3. Kamera hviler ofte på ansiktene til Nisha og faren. Hvordan forteller ansiktsuttrykkene noe om hva de føler og tenker? Se gjerne åpnings- og avslutningsscenene.

4. Hvorfor tror du at faren reagerte så sterkt da Nishas norske kjæreste var på rommet?

5. Skam og ære er viktige tema i filmen. Hvordan påvirker dette livet til Nisha? Hvordan preger dette foreldrenes liv?

6. Hvilke positive og negative sider syns du kommer frem om en tradisjonell pakistansk kultur – og en typisk, norsk livsstil?

7. Hvilket forhold synes Nisha å ha til islamsk tro og etikk? ¨

8. Både muslimer og kristne kan oppleve konflikt mellom troen og en sekulær norsk livsstil. På hvilke måter kan konflikten oppleves lik – og hva vil være svært forskjellig?

9. Hvordan illustrerer tittelen Hva vil folk si handlingen i filmen? Hva tror du filmskaperen mener når hun sier at dette egentlig angår oss alle?

10. «Jeg ble kidnappet til Pakistan. Det er det min far har bedt om unnskyldning for. Det betydde ekstremt mye. Vi var jo uvenner i 25 år. Så fikk vi ti måneder sammen. Jeg fikk muligheten til å bli kjent med ham, og å forstå hva som fikk ham til å gjøre som han gjorde. Det ble lettere å tilgi.» (Intervju med Iram Haq i Dagsavisen 22. juli 2016)
Hva tenker dere om det Haq sier her, ikke minst på bakgrunn av filmens avslutningsscene? Hva sier Bibelen om innrømmelse, oppgjør og tilgivelse?

11. Filmen Hva vil folk si har noe viktig å si om samfunnet vi lever i. Hvordan utfordrer dette oss?