Samtaleguide Luftens siste mesterOppsummering

Luftens siste mester er basert på den populære animasjonsserien Avatar: The Last Airbender, som har gått i tre år på barneTV-kanalen Nickelodeon. Filmen forteller om en verden som er delt etter elementene menneskene kan manipulere. Ildnasjonen, Jordkongeriket, Vannfolket og Luftnomader lever sammen under ledelse av en Avatar, den eneste som kan kontrollere alle elementene og få kontakt med åndeverdenen. Men den nåværende Avataren, Aang (Noah Ringer), løp bokstavelig talt fra forpliktelsene sine for 100 år siden. Dermed gav han Ildnasjonen muligheten til å utrydde Luftnomadene og ta Jordkongeriket og Vannfolket til sine slaver. Blant folkeslagene finnes nå bare noen få som kan kontrollere elementene de hører til, men Ildnasjonen har slått hardt ned på alle som har forsøkt å benytte gavene sine.

En dag kommer Aang til syne igjen. Han har tilbragt 100 år i en vannkule under havets overflate, og blir vekket av to barn fra Vannfolket. Han må nå forholde seg til oppgaven sin, og innse at fordi han ble feig, er han nå den siste, gjenlevende Luftnomaden. Han forplikter seg til oppdraget; å slå ned Ildnasjonen og gjenopprette freden. Men før han møter sin nemesis, må han mestre kunsten å temme vannet. De to søsknene, Sokka (Jackson Rathbone) og Katara (Nicola Peltz), står hele tiden ved hans side.

Bakgrunn

Luftens siste mester er regissør M. Night Shyamalans niende film. Det er i følge utenlandske nettsteder liten tvil om at denne filmen er hans dårligste så langt, på www.rottentomatoes.com har filmen kun oppnådd seks prosent positiv omtale – det er sjeldent lavt. Tilbakemeldingene er jevnt over ganske krasse, enkelte nevner at seks prosent på Rotten Tomatoes føles i overkant mye. Kritikken har i tillegg til å fokusere på rotete historie og stive skuespillere også gått på at de aller fleste hovedrolleinnehavere har et vestlig utseende, all den tid de fleste karakterene i TV-serien var indere og Shyamalan selv er inder. Mange anmeldere ble kanskje skuffet fordi Shyamalan tidligere har levert filmer som Den sjette sansen (nominert til seks Oscarpriser) og Signs.

Luftens siste mester skal etter sigende ha kostet 280 millioner dollar, og tok inn 53 millioner dollar den første uken på kino. Her i Norge kommer filmen først nå i midten av september, men det er relativt tydelig at dette var lagt opp som en av sommerens storfilmer. Slutten av filmen gir oss en cliffhanger, det legges opp til en oppfølger. Spørsmålet er om den kommer til å bli en realitet, eller om den kommer til å lide samme skjebne som historien om Det Gylne kompasset.

Vi finner ikke mange kjente skuespillere i filmen, det nærmeste er Dev Patel, som vi første gang møtte som Jamal i Slumdog Millionaire.

Spørsmål til samtale

 1. Hva synes du om filmen?

   
 2. Kjente du igjen elementer fra andre filmer? I så fall hvilke?

   
 3. Hva synes du om hvordan historien ble fortalt? Var det lett å følge med på alt som skjedde?

   
 4. Filmen er en såkalt ”coming-of-age”-film, det vil si at hovedpersonen må gjennom prøvelser for å finne ut mer om hvem han er. Slike filmer har for eksempel en ung helt som plutselig må bli voksen og påta seg mye ansvar. Hvordan taklet Aang utfordringen han fikk?

   
 5. Synes du Aang var troverdig som helt?

   
 6. “When nothing you believe or believe in is at stake, your plot-receptor mechanisms close down”, skriver Nigel Andrews, anmelder i Financial Times. Han synes det var vanskelig å kjenne seg igjen i filmen, og derfor å få med seg hva som hendte. Kjente du deg igjen i noe av historien? Hva med elementene av tro, som reinkarnasjon, meditasjon, balanse, var det noe av dette som appellerte til deg?
   
 7. ”Han vil begynne å endre hjerter, og det er i hjertene at alle kriger vinnes”, sier Sokka og Kataras bestemor. Tror du at det er riktig? Kan du komme på noen eksempler? Hvordan påvirker hjertet vårt livet vårt? Se gjerne Luk 6,45
 8. Prinsesse Yue gav livet sitt for folket sitt. ”Det finnes ingen kjærlighet uten offer”, sier hun når hun blir klar over hva som venter henne. Hva tenker du om slik kjærlighet? Hva sier Bibelen om kjærlighet og offer? Se for eksempel 1 Kor 13,3.
 9. Kristne venter på at Jesus skal komme igjen. Han er den som har kontroll over alt det skapte og den eneste som kan bringe rettferdighet og fred til verden. Hva tenker du om det Bibelen beskriver om hans makt og kontroll?
 10. Aang har fått ansvaret for å holde orden på verden. Han har fått evnene som er nødvendige for å gjennomføre denne oppgaven, men han må akseptere ansvaret sitt og utvikle sine gaver. Gud gav menneskene ansvaret for å ta vare på jorden (1 Mos 1,28). Hvordan kan vi utvikle våre gaver og akseptere vårt ansvar?