Spis Elsk Lev

Spis Elsk Lev samtaleguide

Av Halldis Bjerkvik Volle
Oppsummering


Omtrent midt i livet opplever Elizabeth (Liz) Gilbert (Julia Roberts) at det ikke er nok med en ektemann, et fint hjem og en spennende jobb. Hun ønsker seg noe mer, og sier: «I had actively participated in every moment of this life. So why didn’t I see myself in it?»

Etter en desperat bønn til Gud bestemmer hun seg for å skille seg. En depresjon følger etter den vonde skilsmissen, og som trøst innleder hun et forhold til en yngre skuespiller. Men hun kjenner likevel på et sterkt behov for forandring: « I have no pulse […] I want to go someplace where I can marvel at something». Og med det legger hun ut på en lang reise som går til Italia, India og Indonesia.

Målet med reisen er å finne seg selv – og samtidig oppfyller hun profetien til en spåmann på Bali som sa hun ville komme tilbake dit. Det har alltid vært en mann i livet hennes – og nå kjenner hun at hun trenger tid for seg selv.
Noe av det første Liz får høre når hun kommer til Italia er fra husvertinnen: «The only thing permament in life is family». Relasjoner mellom mennesker er en rød tråd gjennom hele filmen.Bakgrunn


Filmen er basert på boken Eat, Pray, Love: One Woman’s Search for Everything across Italy, India and Indonesia (2006), av Elizabeth Gilbert. Boken er historien om forfatterens egne opplevelser, og den er oversatt til over 40 språk og har solgt syv millioner eksemplarer til nå. En grunn til suksessen kan være at boken omtales jevnlig på Oprah Winfrey show, og på Oprahs nettside er det mange saker om både boken og filmen.

Julia Roberts selv forteller at hun forstår hvorfor boken har blitt så populær:
– Den er ærlig. Og den er intelligent og morsom. Forfatteren gir et portrett av seg selv på en måte som er ærlig og åpent, og mennesker reagerer ofte positivt på noe som nettopp føles ærlig, sier hun til TT Spektra.

Derimot ser det ikke ut til at filmen får like positiv omtale som boken. Under halvparten av de som har anmeldt filmen så langt liker den, melder rottentomatoes.com (bare 61 av 166 anmeldere er positive, 30.9.2010). Filmen har blant annet fått kritikk for at den tar for lett på de eksistensielle spørsmålene som boken går dypere inn i. Både Aftenposten og Bergens Tidende har gitt filmen terningkast tre. VG trillet terningkast fire og skriver: «Men filmen Spis Elsk Lev er egentlig ganske fin. Den har de genuine øyeblikkene, gode skuespillerprestasjoner, dialogen er heller ikke så ille. Den har en kime av noe sant og ekte i seg. Det berører. »

I et intervju med bladet ELLE (september 2010) forteller Julia Roberts at hun og familien hennes er hinduister: «As a family, we go to temple and chant and pray and celebrate. I’m definitely a practicing Hindu». Roberts sier også at hun ser for seg å ha et mer tilbaketrukket liv i sin neste reinkarnasjon: «I’ve been so spoiled with my friends and family in this life. Next time I want to be just something quiet and supporting».

Ryan Murphy har regissert filmen, og han står også bak TV-serien Glee . Murphy har laget manuset til Spis Elsk Lev sammen med forfatteren av boken.
Spørsmål til samtale

 1. Hva synes du om filmen?
   
 2. Hvilken del av filmen likte du best: Italia, India eller Indonesia? Hvorfor?
   
 3. Hva tror du er grunnen til at det er så mange nærbilder av mat og matlaging?
   
 4. Hvorfor ønsker Liz å skille seg?
   
 5. Før Liz reiser sier hun: «I have no pulse […] I need to go someplace beautiful and marvel at something». Har du opplevd en følelse av tomhet – på tross av at du egentlig har det bra? Hva tror du i tilfelle er årsaken til denne tomhetsfølelsen?
   
 6. Mens Liz sitter i gangene under byen Roma tenker hun: «Ruin is a gift. Ruin is the road to transformation». Hva tror du er ment med dette? Hvordan kan ødeleggelse være starten på forvandling?
   
 7. I løpet av oppholdet i India møter Liz amerikaneren Richard. Han spør henne: «Why did you come here?» Liz svarer: «I just want some peace». Hva ønsker Liz å få fred i forhold til? På hvilken måte oppnår hun fred?
   
 8. På slutten av oppholdet i India konkluderer Liz med at hun har lært følgende: «God dwells within you… As you». Hva tenker du om dette utsagnet i forhold til det som står i Gal 2, 19b-20: «Jeg er korsfestet med Kristus; jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg. Det livet jeg nå lever som menneske av kjøtt og blod, det lever jeg i troen på Guds Sønn, som elsket meg og ga seg selv for meg.»?
   
 9. Julia Roberts fortalte i intervjuet med ELLE at hun og familien er hinduister. Hva tror du det er som gjør hinduismen tiltrekkende for mennesker? Les mer om hinduismen i Store norske leksikon.
   
 10. Hvilke svar gir utsagnet «God dwells within you… As you» i møte med fortvilelse over egne feil og mangler – og ondskap generelt?
   
 11. Hva betyr ordet attraversiamo, som Liz velger som sitt ord på slutten av filmen? Hvorfor tror du hun velger akkurat dette ordet?
  © Halldis Bjerkvik Volle/Damaris Norge