Grenseløs sex?

SAMTALEGUIDE: Spørsmål som kan brukes av voksne til samtale med unge om temaer som trofasthet og det å sette egne grenser, med utgangspunkt i sitat fra «Trekant»-serien på NRK.

 

Skjermbilde 2014-12-12 kl. 12.48.16Spørsmålene er utarbeidet av Ungdom & Medier og tar utgangspunkt i episode 4-8 (nedenfor spørsmålene er det lenker til spørsmål med utgangspunkt i tidligere episoder)

Les gjerne også debattinnlegget Sex uten kjærlighet på ungdomogmedier.no (innlegget stod på trykk i Bergens Tidende 20.februar 2011).

 

1. I program nummer fire lærer Pia «dirtytalk» av en tidligere telesexvertinne. Etter opplæringen sier hun: «Jeg vil så gjerne tenke at dette bare er morsomt. Men jeg greier det ikke, jeg får det ikke til (…) Jeg føler det er unaturlig, jeg føler ikke at jeg er meg selv. Men det er jo egentlig bare å prøve å spille et rollespill.» Må man være annerledes når man har sex i forhold til slik man ellers er? Hvorfor? Hvorfor ikke?

2. I det samme programmet blir det nevnt at en Durex-undersøkelse viser at en av ti har fantasert om en venns kjæreste. Hvilke negative sider er det ved å fantasere om andre? Hvor lang er veien fra tanker til handling? Ta gjerne med vers fra Bibelen som sier noe om begjær i samtalen, for eksempel: 2 Mos 20, 17 (Du skal ikke begjære din nestes hustru), Matt 5, 28 (Den som ser på en kvinne for å begjære henne), Rom 13, 14 (vær ikke så opptatt av kroppen at det vekker begjær).

3. «Det er noe helt annet å ha sex som singel enn når man har kjæreste. Når man har kjæreste så synes jeg det er ti ganger bedre,» sier Thomas i program nummer seks. Hvorfor tror du Thomas mener det er bedre å ha sex med en kjæreste?

4. I program nummer seks sies det: «De fleste onenight-stands foregår dessverre i beruset tilstand. 1 av 3 nordmenn mellom 20 og 23 år har hatt fyllesex de angrer på i ettertid.» Hva tror du det er som gjør at mange angrer på fyllesex? Hvordan kan man unngå sex man angrer på senere?

5. Alle tre programlederne konkluderer med at de liker å dominere – og ikke bli dominert – når de tester ut BDSM (Bondage, disiplin, dominans, underkastelse og sadomasochisme) med blant annet pisking i program nummer syv. Hvorfor tror du de foretrekker å dominere fremfor å bli dominert?

6. I begynnelsen av program syv står det at BDSM ikke skal gjøres uten samtykke. «Jeg er ikke klar for dette,» sier Thomas før han legges ned på sengen i håndjern og piskes. Hva er det som gjør at vold og sex kan være en vanskelig kombinasjon?

7. «Jeg merker hvor mange sperrer jeg har. Jeg tenkte at jeg var frisinnet, men jeg er litt kjipere og har flere sperrer enn det jeg trodde jeg hadde,» sier Marie i det siste programmet som handler om gruppesex. Hvorfor tror du hun føler seg kjip når hun setter grenser for seg selv?

8. Hva kan bli konsekvensene av å bryte egne grenser?

9. Hvordan kan man hjelpe hverandre til å respektere hverandres grenser som kjærestepar?

10. «Her bare puler man. Hjemme er det følelser. Her er det bare det seksuelle,» sier en av medlemmene i swingersklubben. Er det mulig å skille det seksuelle helt fra følelsene? Og er det noe som er ønskelig?

11. «Sex er ikke noe deilig for min del når det ikke er kjærlighet i bildet,» sier Pia i det siste programmet. Når er sex på sitt aller, aller beste? Ta gjerne med vers fra Bibelen som sier at sex hører til innenfor rammene av ekteskapet, for eksempel: 1 Tess 4, 3-5 (Hold dere borte fra hor), Heb 13, 4 (La ekteskapet holdes i ære) og 1 Kor 6, 18 (Bruk kroppen til Guds ære).

12. Kan tidligere seksuelle erfaringer ødelegge for sex når man er gift?
Som en avslutning kan man for eksempel ta med fortellingen om kvinnen som ble grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd, men som ikke ble fordømt av Jesus (Joh 8, 1-11).


 

Anbefalte bøker fra Damaris England:

Foto: Amazon
Foto: Amazon

«Dr Trevor Stammers and Tim Doak offer practical, down to earth responses to common questions that teenagers have about relationships and sex.

Each chapter includes an introduction offering a biblical perspective, followed by real questions from real teenagers, with answers that balance professional medical experience, straight talking and thoughtful pastoral care.

‘Full of honesty, sensitivity and insight, Saving Sex provides answers to the questions most teens have about sexual issues. A must read for young people, youthworkers and parents.’
Rachel Gardner and Dan Burke, Youth Workers and presenters of BBC2’s No Sex Please, We’re Teenagers

Youth group resources available for use with this book – see www.damaris.org/savingsex»

 

Denne boken kan også bestilles fra Damaris Norge og koster 100 kr (+ eksp. gebyr og porto).