The Social Network

The Social Network

Oppsummering

The Social Network viser hvordan det fenomenalt suksessrike nettstedet som åpnet for sosial nettverksbygging ble til – Facebook. Etter å ha mistet kjæresten, kastet dataprogrammerer og Harvardstudent Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) seg inn i et nytt prosjekt. På en kveld lager han et program han kaller «Face Mash», som lar folk rangere profilbilder av alle jentene på Harvard. Med det oppnår Mark seks måneders akademisk prøvetid, og et rykte blant sine medstudenter.

Cameron og Tyler Winklevoss (Armie Hammer og Josh Pence) og Divya Narendra (Max Minghella) tar kontakt med Mark med en idé til en nettverksbyggingsside kalt «Harvard Connection». Mark blir med på Harvard Connecionlaget som programmerer. Det er bare det at da begynner han å lage sin egen side, «The Face Book», med hjelp av sin beste venn og Phoenix-klubbmedlem Eduardo Saverin (Andrew Garfield).

Mark og Eduardo lanserer The Face Book, til Harvard Connection-teamets store bestyrtelse, og siden blir en umiddelbar suksess. Etterhvert bestemmer Winklevosstvillingene seg for å trekke Mark for retten. I mellomtiden har entreprenør og medskaper av Napster, Sean Parker (Justin Timberlake) blitt med på Marks eventyr, og han tar gradvis over Eduardos posisjon. Når Edoardo blir lurt til å redusere sin del av selskapet til mindre enn en tiendedel av en prosent, bestemmer han seg også for å saksøke Mark.

Fortellingen blir avbrutt av scener fra når Mark vitner i de to rettssakene.
BakgrunnDavid Fincher regisserer denne adapsjonen av Ben Mezrichs biografi The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal (2009). Hendelsene er basert på den virkelige historien rundt Facebooks tilblivelse. Men mens Mezrich hentet mye fra samtaler med Eduardo Saverin og rettsdokumenter, har ikke filmskaperne konsultert noen av personene som var involvert.

Av 240 anmeldelser som er samlet på Rotten Tomatoes, gav 97 prosent filmen positiv omtale, inkludert alle de mest «anerkjente kritikerne». Mange lovpriste Aaron Sorkins skarpe manus og Jesse Eisenbergs prestasjon som den kalkulerende antihelten.

Den fikk også ros for viktigheten av innholdet. Film4 kalte den en «sjelden og levende film som nagler bekymringene priviligerte etter-ungdommer i de første årene av det 21. århundret hadde, og mer universelt, maler ut evige tema som sannhet, subjektivitet og misunnelse med en uanstrengt eleganse». Empire anbefalte filmen for sin innsiktsfulle portrettering av samtidens umodenhet:

Følelsen som følger med deg ut av kinoen er at The Social Network har som intensjon å være et portrett av tidene, og at underdrivelsene er overlagte. For bare 20 år siden gjorde Wall Street det samme, bare større, med gigantiske ego og store avtaler. Nå, selv om lønningspotensialet er enda større, minner politikken om fra sandkassen, ikke om styrerommet. Zuckerberg ønsker å være spesiell, oppmerksomhetens sentrum. Saverin er irritert fordi hans bestevenn har en ny bestevenn, og vil ikke leke med ham mer. I mellomtiden stamper Winklevossbrødrene med føttene fordi de ikke blir tatt på alvor; hvorfor, bare fordi de er rike, de er vakre og de er utmerkede sportsmenn, kan de ikke også være smarte? (Fincher har mye moro med det.)Spørsmål til samtale


 1. Hva er dine erfaringer med Facebook? Hva ser du på som fordelene og ulempene?
 2. Hva synes du om filmen? Hvordan fikk den deg til å føle? Hvordan reagerte du på Mark?
 3. «Det er forskjell på å være besatt og motivert», forsikrer Mark kjæresten om. Hva er Mark mest lidenskapelig i forhold til? Hvor mye er han villig til å ofre for å nå sine mål?
 4. «Jeg var din eneste venn – du hadde én venn», sier Eduardo til Mark over vitneforklaringsbordet. Hvordan var Mark og Eduardos vennskap? Hvorfor ble det ødelagt?
 5. Hva tenkte du om filmens portrettering av Harvards elitekultur? Hvordan preget dette hovedkarakterene?
 6. «Jeg er 1,95 høy, veier 100 kilo, og det er to av meg», sier Tyler Winklevoss. Hva er Winklevosstvillingenes styrker og svakheter?
 7. Sean Parker: «Vet du hva som er enda mer stilig enn en million dollar?»
  Eduardo Saverin: «Du?»
  Sean Parker: «En milliard dollar».
  Hvordan blir temaene «kulhet» og penger vist i filmen?
 8. Facebook har omtrent 500 millioner medlemmer over hele verden. Hvilken innvirkning har siden hatt på vår kultur?
 9. «Hvem er du?…Jeg mener, hva gjør du?», spurte Mark junioradvokat Marylin Delpy. På hvilke måter oppmuntrer Facebook oss til å definere oss selv? Hvordan påvirker dette vår tanke om identitet?¨
 10. «Som om hver tanke som ramler gjennom hodet ditt var så smart at det ville vært kriminelt å ikke dele den», fyrer Marks ekskjæreste Erica mot Mark. Hvorfor blir folk tiltrukket av tanken om å kringkaste sine personlige liv på internett?¨
 11. «Internett er ikke skrevet i blyant, Mark. Det er skrevet i blekk», konstaterer Erica, frådende over kommentarene han la ut på bloggen om henne. Hvorfor er det skrevne ord så mektig? Hvorfor er det fristende å misbruke denne makten på nett? Hvilke positive ting kan sosiale nettverkssteder være med på å oppnå når de blir utnyttet i sitt fulle potensiale?
 12. «[Mark er] fra en logget på, utelatt generasjon som vet lite om skjønnhet og enda mindre om følelser», sier Empire. Er du enig, og hvorfor/hvorfor ikke? Hvordan kan denne generasjonen løse disse problemene og lære å få kontakt med mennesker på et dypere nivå?
 13. Hvilke vurderinger – dersom noen – synes du ved slutten av filmen at den egentlig gjør om Mark og skapelsen av Facebook?

Av Holly Price
© Holly Price/Damaris Norge

Oversatt av Anne Solfrid Brennhovd, Damaris Norge