The Greatest Showman

The Greatest Showman samtaleguide

The Greatest Showman

Originaltittel: The Greatest Showman
Sjanger: Biografidrama, musikal
Skuespillere: Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Zendaya
Regi: Michael Gracey
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Lengde: 1 t 44 min.
Produksjonsår: 2017
Distribusjon: Twentieth Century Fox Norway
Aldersgrense: 6 år


Om filmen

Den unge P.T. Barnum vokser opp i fattigdom, fornedrelse og ensomhet, og lover seg selv at han skal skape en bedre verden for seg og sine når han vokser opp. Det synes som om distansen til barndomskjæresten fra et vel møblert hjem er uoverkommelig, men de møtes i en felles sans for eventyr, lek og godt humør. Hun velger ham på tross av hans manglende status. For henne er det aldri viktig å eie de riktige tingene eller høre til i de rette kretsene.

Midt i tøffe tider greier P.T. å skape et sirkus og fylle det med mennesker som vekker oppsikt. En er kortvokst, en rager høyt over andre, en er tungvekter, en er tatovert. Ei har skjegg og fantastisk sangstemme, ei er trapesartist med «feil» hudfarge. Felles for dem alle er at de har gjemt seg bort. Men i P.T. Barnums verden er det enkle løsninger: Dersom folk skal le av deg, kan du likeså godt ta betalt for det.

Familien Barnum løftes opp økonomisk, men P.T. befinner seg i en klemme. Han er ikke lenger velkommen i arbeiderklassen. Samtidig er han ikke en del av overklassen, det han driver med regnes ikke som kultur. Det blir klart at det er nettopp her han ønsker seg innpass, og her begynner det å rakne. Lojalitet, plikter, familie, alt han før satte høyt blir ofret når ambisjonene stiger.


Bakgrunn

The Greatest Showman (2017) er en historisk filmmusikal med blant andre Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams og Zendaya. Filmen er inspirert av sirkuseier P.T. Barnums liv, men har fått kritikk for å «renvaske» historien. I stedet for å vise de mørke sidene ved hans liv, har filmen fortalt et eventyr som Barnum selv ville vært svært fornøyd med. I virkeligheten begynte nemlig Barnum sin karriere ved å leie den eldre, fargede kvinnen Joice Heth til å jobbe for seg på en ren slavekontrakt. Han sa at hun var 161 år gammel og George Washingtons tidligere sykepleier, og stilte henne ut. Da han hadde arbeidet henne til døde, arrangerte han et show der 1.500 mennesker betalte for å se henne bli kuttet opp. Filmen fremstiller ham som en som bryter ned grenser mellom mennesker, historien forteller at han tvert i mot utnyttet mennesker og var grovt rasistisk.

Det var da Barnum var på turne med Heth at han oppdaget at mennesker har en sult etter det spektakulære. Historiker Daniel Boorstin sier at  “Barnums store oppdagelse var ikke hvor lett det var å lure publikum, men hvor mye publikum likte å bli lurt”. Barnum kalte en utstilling «WHAT IS IT?», med et vesen som ble fremstilt som en blanding av en vill, innfødt afrikaner og en orangutang, en slags menneskeapekatt. I virkeligheten var WHAT IS IT? den afrikansk-amerikanske mannen William Henry Johnson. Det var umulig å vite hva Barnum sa som faktisk var sant.

The Greatest Showman er den tredje mest innbringende filmmusikalen i USA gjennom tidene, og vant både Oscar, Golden Globe og Grammy for beste originalsang (This is Me).

Spørsmål til samtale

  1. Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen? Hvorfor? Var det en spesiell scene som berørte deg?

  2. Hvordan likte du hvordan filmen var laget – musikk, farger, koreografi, lys?

  3. Hva tenker du om hvordan de som var annerledes ble fremstilt i filmen? Fikk de verdighet, eller ble de utnyttet av P.T. Barnum?

  4. Hvorfor tror du de som har laget filmen har utelatt så mye av historien?

  5. We can live in a world that we design, synger Phineas og Charity. Synes du han greier å lage det livet han ønsker seg i løpet av historien? Hva tenker du om en slik holdning – kan vi designe våre egne omgivelser, skape vårt eget liv?

  6. – You´re asleep inside […] But you can flip the switch and brighten up your darkest day  […] Leave behind your narrow mind, you´ll never be the same, heter det i Come Alive, sangen der Phineas setter sammen sitt show med «unike personer og kuriositeter». Er det slik at vi egentlig er en annen person på innsiden, vi må bare «våkne» og «finne oss selv»?

  7. Relevant Magazine skrev om filmen at den er en allegori til kirken. Et sted som er ment nettopp for dem som er annerledes, dem som har mangler, har blitt et sted for fariseere på toppen av samfunnet. Barnums sirkus brant regelrett ned som et resultat av hans stolthet, og kirken vil gjøre det samme. Som Barnum har vi glemt å elske mennesker som ser annerledes ut, høres annerledes ut, føler annerledes og stemmer annerledes enn oss. Hva tenker du om denne sammenligningen?

  8. –  Life always reminds me that I don´t deserve a place in this world, and that leaves a hole that no ovation can ever fill, sier Jenny Lind. P.T. Barnum blir aldri fornøyd, samme hvor mye han oppnår. Hva lengter de etter?

  9. Kong David i Det gamle testamentet hadde alt: Rikdom, familie, anerkjennelse, prestasjoner, gode venner. Han kom fra lav status og gikk helt til topps, han var veltalende og dyktig. Likevel greide han ikke å slå seg til ro med alt han hadde, han gikk for det som ikke var hans – den gifte kvinnen Batseba. Hun blir gravid, og David lar hennes mann bli drept for å skjule sine handlinger. Han setter alt på spill for seg, dem han elsker og sitt land. P.T. Barnums liv fulgte en lignende linje. I slutten av filmen innser P.T. Barnum hva han nesten har mistet, og angrer. Ber han om tilgivelse? Hva gjør David? Les gjerne Salme 51. Hva innebærer vers 12?

Last ned PDF av samtaleguiden her.