Universets mektigste kraft

ARTIKKEL: Bandet U2 og fotballaget Manchester United rører ved universets mektigste kraft i to korte videosnutter. Les mer her. 

I løpet av den siste måneden har det dukket opp to videosnutter som, kanskje noe overraskende, aktualiserer en dyp felles tematikk. Den ene snutten viser spillere og trenere fra Manchester United som besøker et lokalt senter for funksjonshemmede. Den andre snutten viser bandet U2, som sammen med talkshow-verten Jimmy Fallon, overrasker intetanende reisende på t-banen i New York med en gratis intim-konsert.

Kanskje er ikke tematikken så lett å få øye på, men så er det også ofte slik med dette temaet – som omhandler verdens mektigste kraft!

 

Ashley Young og United-maskot Fred the Red sammen med Mashot. (Skjermdump fra filmsnutten).
United-fan Mashot (foran) sammen med Ashley Young og maskoten Fred the Red. (Skjermdump fra filmsnutten).

Asymmetriske maktforhold

Så lenge kulturer har eksistert, har man hatt konger, keisere og herskere. Mens makt i nyere tid gjerne utøves gjennom folkevalgte i demokratier, var det tidligere i historien kongene og keiserne som hersket. Som oftest kom de til makten ved å bruke nettopp makt og vold. Noen var gode herskere for folket sitt, men mange var også onde og søkte hovedsakelig å tjene seg selv.

Felles for disse «herskerne», enten det handlet om gode eller onde konger og keisere eller om statsministere, presidenter og regjeringer er at de står/stod på toppen i et asymmetrisk eller skjevt maktforhold til folket sitt. Om makten var tildelt eller tilkjempet, er forholdet det samme: Makten er hos makthaverne – og folket er i deres hender, i deres «vold».

 

 

Positiv maktbruk

Slike skjeve maktforhold forekommer likevel ikke bare i storpolitikk og statsstyre. De er nemlig ikke så fjernt fra oss som vi kanskje tror. Eksempelvis står foreldre på «toppen» i et skjevt maktforhold til sine barn, sjefer til sine ansatte, ungdomsgruppens leder til medlemmene – og kjendiser til sine fans.

Det kan også være snakk om asymmtetriske relasjoner; Det kan være noen har såret deg og du har i din makt å tilgi dem eller å la være. Eller du har i din makt å velge om du vil dukke opp i bursdagsselskapet til vennen din som ikke har så mange andre venner.

Ser man slik på makt, går det fram at utøvelse av makt ikke alltid er negativt. Det kan tvert i mot være noe veldig positivt. Som når makten brukes til å hjelpe båtflyktninger i Middelhavet eller til å hjelpe ofrene etter jordskjelvene i Nepal eller til å muntre opp en venn!

 

Universets mektigste kraft

Når makthavere, i vårt tilfelle Manchester United og U2, bruker sin makt til å gi noe verdifullt, helt uventet og gratis, til mennesker som ikke har kjøpt dyre billetter eller jobbet hardt å komme dit heltene sine er, da reflekterer de noe som er mye større og mektigere enn seg selv.

For bevisst eller ubevisst rører de da ved Guds nåde som er universets mektigste kraft. Da den allmektige Gud valgte å bruke sin allmakt til å frelse verden fra synd og skyld ved Jesu død på korset, var det helt og holdent Guds initiativ. Det var ikke menneskehetenes fortjeneste eller harde arbeid som utløste denne nåden. Men ved Jesu død og oppstandelse, får vi det mest verdifulle i universet – en evig gjenopprettet relasjon til Universets Herre, helt gratis, bare ved å ta den i mot.

Det er den sterkeste som bøyer seg selt ned – og bruker sin makt til å løfte og gjøre fri de som ikke har makt til å gjøre det selv. Det er Guds nåde.

 

Det er lov å bli glad!

Vi er så vant til å stå i ulike maktforhold, vi er så vant til å få etter fortjeneste, at nåde kan gjøre oss helt forfjamset, enten det er nåde fra Manchester United eller U2. Eller nåde fra nådens opphavsmann og fullender, Jesus Kristus. Men det er altså lov å bare bli glad – og ta i mot med åpne armer!