#lonely

#supalonely

Et søk på #lonely på den superpopulære videoappen TikTok er til å bli trist av. Videoer som er merket med «ensom» har over 1,5 milliarder visninger. Ja, milliarder, ikke millioner. Listen med synonymer til denne hashtagen viser at ensomhet preger svært mange filmsnutter i det sosiale mediumet. #imlonely og #loneliness har rundt 200 millioner visninger. Enda mer slående er #alone og #alonelife, med sine 2,8 og 2,3 milliarder visninger. 

TikTok består av et vidt spekter av videoer: fra profesjonelle utøvere og amatører, dans, komedie, såkalt lip-sync (miming til musikk), til politikk og undervisning. Men ikke minst finner vi mange brukere som deler fra eget liv, både det gode og det vonde. Her fortelles om rørende frieri, den gangen du dummet deg ut, foreldre som ikke virker, eller kampen mot alvorlig sykdom. Mange brukere er svært unge, men stadig flere voksne finner også frem til TikTok.

I tiden etter at mange fikk avgrenset sitt sosiale nettverk på grunn av korona, økte både andelen brukere og antall poster på TikTok raskt. Mange fant en slags erstatning i relasjonen til fremmede mennesker. Ikke minst opplevde flere at TikTok også gav en mulighet til å ventilere det som er vanskelig å håndtere i livet. Under emneknaggene som handler om et ensomt liv, finner vi historier om mennesker som er fullstendig alene. Ingen gratulerer med dagen. Ingen som vil jobbe sammen på skoleoppgaven. Ingen å gi en klem. Den man elsket, forsvant ut av livet. Noen mistet hele sin sosiale arena da skolen eller jobben forsvant. Andre føler seg alene i en relasjon eller i en familie som er tvunget sammen.

<br>


TikTok tilbyr et enormt musikkbibliotek der alle som lager videoer kan velge fritt når man lager videoer. Mange av de mest brukte sangene er glade, livsbejaende tekster og komposisjoner, men like mange er stikk motsatt: mye smerte og tristhet. I forrige måned kom superstjernen Justin Bieber med den sterke låten Lonely, der han beskriver hvordan man kan eie alt, men likevel være ulykkelig fordi man er så ensom. Allerede har det blitt laget nærmere 500 000 videoer til denne sangen. Artisten BENEE fikk sitt internasjonale gjennombrudd på TikTok med sangen SupalonelySad Song (We The Kings) er også svært mye brukt, og listen fortsetter. 

Man kan spørre hva som er høna og hva som er egget: Kommer ensomhet av å være på TikTok, eller søker man dit fordi man er ensom? Svaret er ikke helt opplagt. TikTok fungerer nemlig slik at du hele tiden blir fôret med lett tilgjengelig innhold som er spesielt utvalgt til deg. Det vil si at dersom du liker og kommenterer på videoer som omhandler ensomhet, vil du raskt få flere av samme slag. Blir man da mer eller mindre ensom av å se på andres ensomhet? En nyere amerikansk undersøkelse fra Intentions Consulting viser at å være mye på sosiale medier, forsterker følelsen av ensomhet. TikTok er verstingen i undersøkelsen, og følelsen av ensomhet og utenforskap øker med antall timer brukt. Dermed blir det en negativ sirkel, man rømmer inn i underholdningens verden for å slippe følelsen av ensomhet – men ender med å forsterke den. 

I det andre brevet til Timoteus beskriver apostelen Paulus en smertefull ensomhet. I en rettssak ble han stående helt alene, alle han hadde regnet med forlot ham. Historien hadde egnet seg perfekt for en TikTok-føljetong. Men fortellingen stanser ikke der, alt i neste vers beskriver Paulus at han likevel ikke var alene: «Men Herren stod hos meg og styrket meg.» Hvordan kan vi få vise at Gud forstår den som sier «de jeg regnet med har forlatt meg. Jeg har det vondt, jeg føler meg tom, hjertet er knust»? Han har medlidenhet, og han er en med-lider. Dette skal vi ikke bare fortelle, men vise med måten vi lever på – vi som skal være Guds hender og føtter, øyne og øre. 

Artisten Sara Kays skrev denne sangen først for TikTok:


Denne artikkelen er også publisert i spalten Perspektiv i avisen Dagen.