Vil hjelpe seg selv med musikken

ARTIKKEL: Meghan Trainor (21) setter oppmuntrende ord til fengende rytmer. – Jeg håper unge jenter blir mer glad i seg selv, sier hun om sangtekstene.

 

Meghan Trainor ble kåret til «Den mest usannsylige popstjernen i 2014» av magasinet Rolling Stone. Faren hennes spilte kirkeorgel og introduserte henne for ulike musikksjangrer. Resultatet er derfor en musikkstil som er en blanding av tyggegummipop, blåøyd soul, doo-wop og pop. Musikk fra 1950-tallet og Frank Sinatra er blant inspirasjonskildene hennes.

Meghan Trainor skrev sangen «All About That Bass» sammen med produsenten Kevin Kadish, og de trodde ikke den ville bli særlig populær. Selv tvilte Meghan på at hun kom til å bli noe mer enn låtskriver fordi hun ikke trodde at hun var pen nok til å bli artist. «All About That Bass» har vært nr 1 på topplistene både i USA og Storbritannia, og handler om å ikke passe inn i det standardiserte skjønnhetsidealet. Musikkvideoen har over 600 millioner visninger og er en oppmuntring til å elske sin egen kropp – uansett fasong. Meghan synger blant annet:

I see the magazine workin’ that Photoshop
We know that shit ain’t real
C’mon now, make it stop
If you got beauty, beauty, just raise ’em up
‘Cause every inch of you is perfect
From the bottom to the top

 

De ærlige sangtekstene på albumet Title spenner over temaer som å sende meldinger til andre i fylla, angsten for å gå på date og hjertesorg etter brudd. «Du vinner mer ved å være deg selv enn å late som du er en annen person», er et av rådene hun har fått fra faren, forteller Meghan til Rolling Stone. I det samme intervjuet forteller hun at hun alltid har følt seg usikker og at hun har hatet seg selv.

«Da jeg fikk spørsmål om å lage et album, tenkte jeg: ‘Hva ønsker jeg å si til verden?’ Jeg ønsker å hjelpe meg selv. Jeg vil være sikker på at gutter tar meg med ut på date og behandler meg godt fordi jeg ikke har gjort det tidligere. Jeg ønsker å bli mer glad i min egen kropp. Jeg håper yngre jenter, og yngre mennesker generelt, blir mer glad i seg selv (…) Jeg skulle ønske jeg gjorde det da jeg vokste opp og gikk på videregående», sier hun i et intervju med magasinet Times.

 

Foto: Fra den offisielle nettsiden, meghan-trainor.com
Foto: Offisiellt bilde fra nettsiden, meghan-trainor.com (Epic Records)

Magasinet kritiserer Meghan i anmeldelsen av albumet Title for å være for opptatt av hva gutter tenker og mener, og at hun ser seg selv gjennom deres blikk. Dette har kanskje sin forklaring i at hun tar et oppgjør med tidligere dårlig behandling fra gutter gjennom sangtekstene, og at hun ønsker å si tydelig fra om dette. Likevel er det vanlig at mange søker bekreftelse fra andre for å kunne føle seg fine og verdifulle, spesielt gjennom sosiale medier. Det fører til at selvbildet og selvfølelsen svinger i takt med positiv eller negativ tilbakemelding fra andre. Da er det en helt annen situasjon å ha som utgangspunkt at verdien som et menneske skapt i Guds bilde er den samme, uansett hva andre tenker eller mener om deg. Det gir også et stabilt grunnlag for å bli mer glad i seg selv – og andre medmennesker som alle er skapt med lik verdi.