Å gi opp – eller holde ut

Star Wars: The Clone Wars

 

Sitat:
– Å gi opp eksisterer ikke i min programmering (WAC-47)

Tema: Utholdenhet, oppmuntring, mot, fellesskap, oppgave, oppdrag, mål

 

Bakgrunn

Star Wars: The Clone Wars er en animert tv-serie som foregår mellom hendelsene i Star Wars: Episode II Attack of the Clones og Star Wars: Episode III Revenge of the Sith. Serien hadde premiere på Cartoon Network i 2008. Det var skaperen bak Star Warsuniverset, George Lucas, som laget også denne serien. Etter fem sesonger avsluttet serien på Cartoon, men fortsetter på Netflix. Serien har 7 års aldersgrense.

WAC-47 var en maskulint programmert pit-droide som tjente den galaktiske republikken under Clone Wars. Hans overordnede var oberst Meebur Gascon, og WAC-47 var programmert til å være pilot. Problemet var at han følte at han var i stand til så mye mer, og droiden kom dårlig overens med Gascon siden obersten behandlet laget sitt som eiendeler. De endte opp med å komme til en felles forståelse og respekt for hverandre.

Sitatet kommer fra ”Secret Weapons”, episode nr 10 i sesong 5. Det blir avslørt at oberst Gascon er en mester i taktisk analyse, men har null erfaring fra feltet. WAC utfordrer Gascon til å behandle teamet sitt med respekt, og Gascon og droidene kommer frem til en fredsavtale og får løst oppdraget.

 

Forslag

Sitatet kan benyttes til å snakke om mot og utholdenhet, om å gi opp og å holde hodet kaldt i pressede situasjoner. Hva er vi flinke til? Hvordan kan vi bruke gavene våre sammen?

Hvilket oppdrag er det vi som tror på Jesus har fått? Er det mulig å kaste inn håndkleet og si at vi ikke gidder mer? Hvordan håndterer vi det når vanskelighetene møter oss, farer truer og veien videre ikke er klar?

Timoteus hadde et utrolig vanskelig oppdrag. Han kom med Paulus til byen Efesus, men Paulus reiste videre og lot Timoteus være igjen, med ansvar for å rydde vekk vranglære og passe på at tilbedelsen av Gud foregikk på en skikkelig måte. Timoteus beskrives som en litt nervøs og forsiktig type, hvordan kunne han gå i rette med mennesker som levde i strid med Guds ord? Han er ung, han har måttet reise fra familie og venner og bor i en ukjent by, der han skal være leder? Det er liten tvil om at læremesteren har tiltro til eleven, Timoteus har vært pliktoppfyllende, og sammen har de opplevd lidelser. Men hva tenker Timoteus når han er helt alene, dagene er lange og motgangen vokser? Paulus begynner det første av to brev til Timoteus med å løfte ham og minne ham på hva han skal gjøre: ”Målet for ditt oppdrag er kjærlighet av et rent hjerte, av en god samvittighet og av en oppriktig tro.” (1 Tim 1,5)

Paulus er ikke redd for å kalle det en strid, en kamp, en krig, det er mange som kommer til å bli sinte, redde, anklagende – men Timoteus, ber han, du må holde ut til enden. Vær selv kjærlig når andre er ukjærlige. Vær gavmild og raus når andre er gniene og egoistiske. Husk at for den som holder ut, venter den aller største seieren: rettferdighetens seierskrans (2 Tim 4,8). Det er som om Paulus ønsker å programmere Timoteus så mange ganger som han gjentar seg selv. Ikke gi opp, ikke la deg friste til å velge en annen vei, ikke lytt til andre som later som om de kjenner sannheten, men vær kjærlig, ydmyk, vis og utholdende. Fremfor alt: fortell alltid om Jesus.

 

Bibelvers

1 Sam 18,14 (David lyktes i alle oppdrag, for Herren var med)

Hebr 10,36-39 (Om å være utholdende)

2 Pet 1,3-10 (Om hvordan troen skal vise i livet)

1 Tess 5,11 (Om å oppmuntre hverandre)