Narnia Susan
Pictured: Susan (ANNA POPPLEWELL, right) in a scene from THE CHRONICLES OF NARNIA: THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE, directed by Andrew Adamson. Distributed by Buena Vista International. THIS MATERIAL MAY BE LAWFULLY USED IN ALL MEDIA, EXCLUDING THE INTERNET, ONLY TO PROMOTE THE RELEASE OF THE MOTION PICTURE ENTITLED "THE CHRONICLES OF NARNIA: THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE" DURING THE PICTURE'S PROMOTIONAL WINDOWS. ANY OTHER USE, RE-USE, DUPLICATION OR POSTING OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED WITHOUT THE EXPRESS WRITTEN CONSENT OF WALT DISNEY PICTURES & WALDEN MEIDA. AND COULD RESULT IN LEGAL LIABILITY. YOU WILL BE SOLELY RESPONSIBLE FOR ANY CLAIMS, DAMAGES, FEES, COSTS, AND PENALTIES ARISING OUT OF UNAUTHORIZED USE OF THIS MATERIAL BY YOU OR YOUR AGENTS. APPROVED FOR PRINT OUTLETS ONLY. INTERNET USE PROHIBITED.

Å velge bort Narnia

AKTUALISERING: Susan, som kjempet hardt for å redde Narnia, som ble kronet til dronning, som led og ble reist opp, har byttet bort troen på Narnia for «nylonstrømper og leppestift og selskaper».

 

 

Sitat:

«Min søster Susan», svarte Peter kort og alvorlig, «er ikke lenger en venn av Narnia.»

 «Ja,» sa Eustace, «og hver gang du har prøvd å få henne til å komme og snakke om Narnia eller gjøre noe med Narnia, sier hun `For en fantastisk hukommelse dere har! Pussig at dere ennå tenker på alle de morsomme lekene vi pleide å leke da vi var barn!`»

 «Å, Susan!» sa Jill. «Nå om dagen er hun bare interessert i nylonstrømper og leppestift og selskaper. Hun var alltid alt for ivrig etter å bli voksen.»

 «Jammen sa jeg voksen,» sa dronning Polly. «Jeg skulle ønske hun ville bli voksen. Hun kastet bort hele skoletiden med å vente på at hun skulle bli så gammel som hun er nå. Og hun kommer til å bruke resten av livet på å prøve å holde seg i den alderen. Det eneste hun er opptatt av, er å skynde seg til den tåpeligste tiden i livet så fort hun kan og deretter holde seg der så lenge hun kan.»

 

Tema: Himmelen, tro, nåde, alder, drømmer, fellesskap

 

Bakgrunn

Sitatet er hentet fra Den siste striden, den siste boken i C.S.Lewis univers om Narnia og Pevensiesøsknene. I denne boken, der vi møter en slutt og en start, får vi vite hvordan det går med Lucy, Edmund, Susan, Peter og de andre karakterene som opptrer i de seks foregående bøkene. Det hele er egentlig ganske trist, for en togulykke gjør at tre av fire søsken dør, samt foreldrene og tre venner. Lewis beskriver så nydelig en verden uten lidelse, en ny begynnelse, der skolen er over og ferien er begynt. Tilbake sitter Lucy, som vi ikke hører noe mer om etter denne siste omtalen av henne der hun avskriver Narnia som barnslige eventyr.

 

Forslag

Susan hadde all grunn til å huske Narnia og verdsette hva hendelsene der hadde betydd for henne. Hun hadde selv vært der, kjent luktene, snakket med figurene, sett naturen og til og med tatt på Aslan. Likevel er det ikke nok når tiden har gått og andre ting har blitt mer betydningsfullt for henne. Sitatet kan for eksempel brukes til å snakke om hvordan vi kan bli avledet slik at det viktigste ikke lenger blir viktig. Ikke bare avviser Susan det som skjedde, men hun viser distanse ved å latterliggjøre dem som fremdeles holder fast i erfaringene om Narnia. Slik kan også vi bli avledet og forveksle hva som er viktigst.

 

Dronning Polly påpeker hvordan Susan er så ivrig på å få fatt i noe hun ikke har, hvordan lengselen etter en annen alder hindrer henne etter å leve livet slik det er nå. Kan vi kjenne oss igjen i det – at som barn vil vi bli eldre, helt til vi ønsker å bli yngre? Kan vi kjenne oss igjen i at det er vanskelig å ta ansvar for sitt eget liv og innse forutsetningene vi har? Ordspråkene 31,30 forteller at skjønnhet forgår, men en kvinne som frykter Herren, skal ha ros.

 

Eustace forteller at Susan ikke ville være med når de skulle samles for å snakke om Narnia. Susan velger distanse, velger å holde seg unna fellesskapet der man deler noe viktig som man har sammen. Dermed blekner minnene, dermed omrokkeres prioriteringene, dermed er det lettere å velge sin egen sannhet.
Det virkelig triste er at Susan lukker øynene for realiteten om Narnia og bytter ut dette fellesskapet med forgjengelige ting. Narniauniverset er ikke en nøyaktig gjengivelse av frelseshistorien og himmelen, men er helt klart ment som en allegori. Susan velger bort et evig liv i himmelen for jordiske ting som hun tror er betydningsfulle.

 

Bibelvers

2 Tim 4,10 (Om Demas som forlot Paulus for verden)
Mark 10, 17-27 (Om den rike, unge mannen)
Rom 1, 20-22 (Om dem som kjente Gud, men vendte ham ryggen)
1 Kor 1,18 (Evangeliet er eventyr for dem som ikke tror)
Fork 11,9 (Gled deg over din ungdom)
Sal 90,12 (Lær oss å telle våre dager)
2 Kor 5,10 (Vi må alle forholde oss til det som skjer etter døden)

 

Narnia Susan
Trykk på bildet for å laste ned PP