– Angrer ingenting

AKTUALISERING: «No regrets they don’t work. No regrets they only hurt», synger Robbie Williams. Det er ikke bare popstjerner som ikke angrer på noe. Les mer om anger og bruk denne aktualiseringen til å stille noen spørsmål rundt temaet.

Nøkkelord: Anger, tilgivelse, omvendelse

 

Bakgrunn

«Non, je ne regrette rien», «nei, jeg angrer ingenting», sang Édith Piaf i 1960. Mer enn femti år senere kan vi høre Robbie Williams sin «No regrets» på radioer og spillelister; «No regrets they don’t work. No regrets they only hurt». Det er ikke bare popstjerner som ikke angrer på noe.

Jeg har lest en del portrettintervjuer det siste året. Der blir kjente mennesker intervjuet og vi lesere blir synes vi blir litt bedre kjent med dem. I slike intervjuer er det flere spørsmål som går igjen, men det er spesielt ett jeg har bitt meg merke i: Er det noe i livet du angrer på? Det overrasker meg at svarene i porterttintervjuene nesten alltid er nei. Nesten ingen svarer at de angrer på noe. Flesteparten mener det er bortkastet tid.

En skulle jo tro at det ville være lett å komme på episoder i livet en skullle ønske var ugjort. Livet mitt er fullt av mindre stolte øyeblikk – og noen stygge episoder jeg skulle ønske var ugjort. Det er ting jeg angrer på. Jeg har såret familie og venner. Jeg har sviktet og løyet. Det er ikke noe jeg er stolt av, men det har skjedd, og det kan skje igjen. Jeg har fått be om tilgivelse, lagt ting bak meg og reist meg igjen. Men om du spør meg om jeg angrer på noe i livet mitt, er det korte og enkle svaret; ja. Det er ikke slik at jeg graver meg ned og bader i skyldfølelse likevel, men jeg må være ærlig på at jeg ikke er det mennesket jeg ønsker å være.

 

Forslag

Bibelen forteller at til og med Gud angrer (blant annet: 1.Sam 15,11), og at han står de stolte i mot, men gir nåde til de ydmyke (Jak 4,6).

Kanskje mener de kjente menneskene som svarer nei på spørsmålet mest av alt at de ikke lar fortiden plage dem. Eller kanskje det er noe annet. Kan det være slik at vi bare trenger å angre på noe om vi faktisk innrømmer at det vi gjorde var galt? Er anger bare et tegn på svakhet? Eller er det bare noe for religiøse mennesker? Hva betyr det egentlig å angre, og hva godt eller ondt kan det føre med seg? Er det noe du angrer på i livet ditt?

 

Bibelvers

1. Sam 15,11
Jak 4,6