Bekymret for morgendagen?

 

Sitat:
So wake me up when it’s all over
When I’m wiser and I’m older
All this time I was finding myself
And I didn’t know I was lost

 

Tema: Identitet, mening, utvikling, lykke, bekymring

 

Bakgrunn

Avicii er en svensk DJ, remixer og produsent, født i 1989. Hans virkelige navn er Tom Bergling, men han er også kjent som Tim Berg. Han nådde toppen av spillelistene i mange land alt med debutalbumet «Seek Bromance», men han er kanskje mest kjent for singlene «Wake me up» og «Hey Brother» fra albumet «True» (2013). Gjennom sin karriere har han samarbeidet med stjerner som David Guetta, Chris Martin og Wyclef Jean.

Avicii har vært opptatt av å bruke mulighetene gjennom sin suksess til å gjøre endringer til det gode for mennesker, og har startet opp veldedighetsorganisasjonen House for Hunger, som har som formål å utrydde sult i verden.

«Wake me up» var Aviciis første singel, gitt ut i 2013, og den holdt seg blant de øverste ti plasseringene på Billboardlisten i USA i hele 21 uker. Avicii synger ikke selv, og på «Wake me up» er det Aloe Blacc som har skrevet og gitt stemme til teksten.

Forslag

Historien sier at da Blacc skrev teksten, levde han et liv som var bedre enn han kunne ane. Han ventet bare på å våkne fra drømmen. Teksten kan anvendes til å snakke om forventninger til en selv, til omgivelsene og til livet. Mange barn og unge vokser opp og har ikke behov for å bekymre seg for det daglige brød og varme klær, skolegang og fremtidsmuligheter. Hva gjenstår da? Jo, å bekymre seg for å ikke bli lykkelig. Men hva er lykke? Noe en kan holde fast i?

Teksten er på sett og vis befriende, både fordi den er ærlig og fordi den gir et herlig avslappet bilde på utvikling av egen identitet. «Vekk meg når jeg er voksen, jeg vet ikke hvem jeg er før den tid – men hva så?» Flere andre elementer i sangteksten går i samme retning, la oss leve her og nå og gå der hjertet leder uten å vite alt om morgendagen. Midt i statistikk og forskning som viser at vi har mange triste, slitne, ensomme og bekymrede ungdommer står «Wake me up» ut som en motpol med sin uredde, laidback holdning. (Det er kanskje også et paradoks at en ung artist holder frem at man faktisk blir visere av å bli eldre – mon om en slik frase hadde vært like gangbar for en generasjon og to siden?)

En kan også snu teksten på hodet og bruke den som en illustrasjon på det som er uklart og vanskelig, at det å vokse opp og være i rivende utvikling uten å vite hvor man lander og hvem man er gjør at det frister mest å gå under jorden til perioden er over.

Bibelen sier også noe om å ikke være bekymret (Fil 4,6), men den er samtidig mer opptatt av retningen på og hensikten med livet.

 

Bibelvers

Jes 61,1 (Hva er hensikten for den som tror?)
Sal 4,7-9 (Hvem gir lykke?)
Matt 6,25 (Om å ikke være bekymret)
Luk 12,25 (Bekymring fører ikke frem)
1 Pet 1,6-9 (Glede er å nå troens mål: frelse)