Avicii om kjærlighet

AKTUALISERING: Avicii ”Waiting for love” 

 

Sitat:
Monday left me broken
Tuesday I was through with hoping
Wednesday my empty arms were open
Thursday waiting for love, waiting for love
Thank the stars it’s Friday
I’m burning like a fire gone wild on Saturday
Guess I won’t be coming to church on Sunday
I’ll be waiting for love, waiting for love
To come around

Tema: Kjærlighet, mening,

 

Bakgrunn

Avicii er en svensk DJ, remixer og produsent, født i 1989. Hans virkelige navn er Tom Bergling, men han er også kjent som Tim Berg. Han nådde toppen av spillelistene i mange land alt med debutalbumet ”Seek Bromance”, men han er kanskje mest kjent for singlene ”Wake me up” og ”Hey Brother” fra albumet ”True” (2013). Gjennom sin karriere har han samarbeidet med stjerner som David Guetta, Chris Martin og Wyclef Jean.

Singelen ”Waiting for love” fra platen ”Stories” ble lansert i mai 2015, og er produsert i samarbeid med Martin Garrix, en ung DJ fra Nederland. Det er laget flere videoer til sangen, men det er i særdeleshet én som har fått mye oppmerksomhet. Den lyriske videoen til ”Waiting for love” viser en hund som leter etter sin eier som dro ut som soldat i krigen. Videoen har på kort tid blitt vist over 34 millioner ganger på YouTube, og det fortelles om at mennesker over hele verden blir rørt av kjærligheten mellom mennesket og dyret. Avicii skal til og med ha fått sterke tilbakemeldinger fra tidligere soldater som har vært i kamp om at videoen nådde hjertet deres.

Avicii har vært opptatt av å bruke mulighetene gjennom sin suksess til å gjøre endringer til det gode for mennesker, og har startet opp veldedighetsorganisasjonen House for Hunger, som har som formål å utrydde sult i verden.

 

Forslag

“Waiting for love” illustrerer hvordan mange mennesker hevder at det er bare en ting som er nødvendig: Kjærlighet. Man kan være nedslått, utslått, tråkket på, uten håp, men så lenge man har kjærlighet, finnes det noe å reise seg for. Teksten beskriver ikke nødvendigvis kjærligheten mellom to voksne mennesker, det er mer noe som alle som ikke har opplevd kan strekke seg mot og lengte etter. Ja, selv håpet om kjærligheten er sterkere enn motgangen og mismotet.

Teksten sier heller ikke noe om hvor denne kjærligheten kan finnes, den sier bare hvor den ikke kan finnes – sammen med Gud og hans menighet. Det kan synes som om det er bortkastet tid å lete etter mening i kirken. Samtidig beskriver “Waiting for love” et optimistisk syn på menneskene – hvis det er kjærlighet i dette livet, finnes ingen hindringer, vi er ustoppelige og uovervinnelige. Det er liten tvil om at Avicii har rett i at mennesker kan gå langt i kraft av kjærlighet og at “den største gleden man kan ha er å gjøre andre glad”. Det er givende både for den som deler kjærlighet og for den som motta. Men hva med de gangene velment kjærlighet tråkker feil? De gangene kjærligheten ikke er nok? Gjør Avicii rett i å stole på den jordiske, feilbarlige varianten av kjærlighet og legge bort kjærlighet til og fra Gud?

David opplevde både kjærlighet og å bli falt i ryggen. Han ble sveket – og han svek selv. I de mørke dagene var det hos Gud han fant den konstante kjærlighet, den som dekker over, helbreder og  gir håp (Sal 36,8).

 

Bibelvers

2. Mos 15, 1-13 (Herren er min styrke)
Jes 43,4 (Du er dyrebar)
Mika 6, 8 (Herren krever bare kjærlighet)
Joh 15,13 (Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv)
Ef 3, 18-19 (Guds kjærlighet er langt større enn vår kunnskap)
1 Pet 2, 22 (Det fantes ikke svik hos Jesus)
1 Joh 3, 1 (Den største kjærligheten er at vi kalles Guds barn)